JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 07.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

„Kedvenc énekeseim” – 8. rész: Kelemen Angelika

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással. – A szerk.

FREE JAZZ ALBUMS 2023 - 69. rész

Ez az írás - ahogyan a FIVE STARS ALBUMS című sorozat esetében is történt - a free jazz honlapján ismertetett alkotások közül mutat be kéthetente egyet.
Hatvankilencedik rész: THE PYRAMID TRIO - VISITATION OF SPIRITS.

Magyar Jazz ABC – 404. rész: Földvári Gergely

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
153 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Földvári Gergelynél tartunk.
12 év és 10 hónap alatt eddig 404 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

A jazzdobolás kiemelkedő tagjai - 24. (befejező!) rész: Solti János (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó! 2 éve havi rendszerességgel megjelenő, pályám meghatározó dobosait bemutató, 24 fejezetből álló sorozatom végére értünk.
24 dobosról írtam hosszabb-rövidebb terjedelemben, amely írásokban igyekeztem bemutatni egy-egy, számomra kedves muzsikust.
Vajon miért épp ők kerültek megemlítésre ebben a sorozatban, sokan kérdezhetnék X, vagy Y híres, ismert dobos miért nem került sorra?
Számomra is nehéz volt a választás, bevallom sokszor kellett mérlegeljek, ki az, akit feltétlenül szeretnék megemlíteni, és kik azok, akik bár ismert, sőt megkerülhetetlen alakjai a dobos világnak, én is nagyon kedvelem őket, mégsem kerülhettek be a 24 kiemelt dobos közé. Vajon miért és mitől váltak pont ők a kedvencekké?
Egy ilyen listát összeállítani sajnos csak a teljesség igénye nélkül lehet, hiszen annyi remek dobos van és mindannyian alkottak valami maradandót a szakmában. Szerencsére a művészet megítélése szubjektív dolog, így ami/aki másnak esetleg hatalmas érték, az lehet, hogy egy kicsit sem kelti fel az ember érdeklődését, nem fogja meg, nem ad katartikus élményt, így hát voltak, akik kimaradtak a felsorolásból.
Számomra leginkább az “all round” dobosok kedvesek, akik több műfajban, stílusban is remekül beilleszkedve tudnak helytállni. Mivel pályám során én is ebbe a csoportba kerültem, ők lettek a példaképeim. Természetesen a sorozatomban szenteltem egy-egy fejezetet azoknak a művészeknek is, akik egy bizonyos zenei irányzatban adtak számomra és talán sokunk számára követendő példát, vagy dobolás technikailag érdekesek, vagy személyes kötődésem és tiszteletem okán kerültek megemlítésre.
Remélem, sok zenehallgatónak, és szakmabelinek tudtam felkelteni a figyelmét egy-egy számomra kedves művész iránt, vagy tudtam ráirányítani a figyelmet arra a rendkívül fontos szempontra, hogy “miként hallgatjuk és közelítjük meg a ZENÉT zenész-dobosként”.
Nem húzom tovább az “intro-t”, akit érdekelnek a sorozat előző fejezeteiben tárgyalt művészek, megtalálja őket a www.jazzma.hu oldalt böngészve, illetve hamarosan összegyűjtöm én is a cikkeket és valamilyen formában közzéteszem azokat.
Itt szeretném megköszönni a lehetőséget Maloschik Róbertnek (nekem csak Robi bácsi marad..), hogy felkért és lehetőséget adott a sorozat publikálására!

Könyvajánló – Berki Tamás „Hangszálak”

December 5-én meglátogatott a Jazz Télapó (a Szabó Gábor-díjas Berki Tomi, you know!), és hozott egyet vadiúj CD-jéből, amelynek címe „Hintaló”. (Erről olvashatják lapunkban Dr. Nagy Sándor lemezkritikáját!)
Plusz megajándékozott tavaly megjelent berkitomis nyelvezettel íródott önéletrajzi könyvével (Hangszálak). Mielőtt elment ezt mondta: „Robi! Erről Neked kell írni!”
Mivel így 75 évesen sem vagyok időmilliomos, 10 nap alatt abszolváltam a házi feladat első részét (elolvasás), utána 1 napon át törtem a fejem, mit lehet erről írni…

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések