JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 16.
Névnaposok – Edit2024. szeptember 16.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

A jazzdobolás kiemelkedő tagjai - 24. (befejező!) rész: Solti János (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó! 2 éve havi rendszerességgel megjelenő, pályám meghatározó dobosait bemutató, 24 fejezetből álló sorozatom végére értünk. 24 dobosról írtam hosszabb-rövidebb terjedelemben, amely írásokban igyekeztem bemutatni egy-egy, számomra kedves muzsikust. Vajon miért épp ők kerültek megemlítésre ebben a sorozatban, sokan kérdezhetnék X, vagy Y híres, ismert dobos miért nem került sorra? Számomra is nehéz volt a választás, bevallom sokszor kellett mérlegeljek, ki az, akit feltétlenül szeretnék megemlíteni, és kik azok, akik bár ismert, sőt megkerülhetetlen alakjai a dobos világnak, én is nagyon kedvelem őket, mégsem kerülhettek be a 24 kiemelt dobos közé. Vajon miért és mitől váltak pont ők a kedvencekké? Egy ilyen listát összeállítani sajnos csak a teljesség igénye nélkül lehet, hiszen annyi remek dobos van és mindannyian alkottak valami maradandót a szakmában. Szerencsére a művészet megítélése szubjektív dolog, így ami/aki másnak esetleg hatalmas érték, az lehet, hogy egy kicsit sem kelti fel az ember érdeklődését, nem fogja meg, nem ad katartikus élményt, így hát voltak, akik kimaradtak a felsorolásból. Számomra leginkább az “all round” dobosok kedvesek, akik több műfajban, stílusban is remekül beilleszkedve tudnak helytállni. Mivel pályám során én is ebbe a csoportba kerültem, ők lettek a példaképeim. Természetesen a sorozatomban szenteltem egy-egy fejezetet azoknak a művészeknek is, akik egy bizonyos zenei irányzatban adtak számomra és talán sokunk számára követendő példát, vagy dobolás technikailag érdekesek, vagy személyes kötődésem és tiszteletem okán kerültek megemlítésre. Remélem, sok zenehallgatónak, és szakmabelinek tudtam felkelteni a figyelmét egy-egy számomra kedves művész iránt, vagy tudtam ráirányítani a figyelmet arra a rendkívül fontos szempontra, hogy “miként hallgatjuk és közelítjük meg a ZENÉT zenész-dobosként”. Nem húzom tovább az “intro-t”, akit érdekelnek a sorozat előző fejezeteiben tárgyalt művészek, megtalálja őket a www.jazzma.hu oldalt böngészve, illetve hamarosan összegyűjtöm én is a cikkeket és valamilyen formában közzéteszem azokat. Itt szeretném megköszönni a lehetőséget Maloschik Róbertnek (nekem csak Robi bácsi marad..), hogy felkért és lehetőséget adott a sorozat publikálására!

Sorozatom tavaly karácsonyi száma egy sokunk számára kedves személyről, Kovács Gyuláról szólt. Karizmatikus muzsikus, remek pedagógus és EMBER volt a szó minden értelezésében.

Az idei karácsonyi és egyben a sorozat utolsó részben is egy kiváló hazai előadóról fogok írni, akinél szintén felsorolhatnám a fentebb megemlített tulajdonságokat azzal kiegészítve, hogy Ő egy valóban “all round” dobos, egy minden stílust játszó és JÓL játszó muzsikus, életem egyik fontos meghatározó dobosa nagyjából amióta könnyűzenével foglalkozom, a ’80-as évek közepe-vége óta.

Solti János-nak fogom szentelni ezt a fejezetet.

image-1-7.jpg

1953. december 4-én született Budapesten.

Kovács Gyula tanítványaként elvégezte a Bartók konzi (akkoriban még az volt a mai Jazz tanszak elődje) Jazz tanszakát 1976-ban.

1972-ben Dandó Péter alakította Theatrum együttesben kezdett dobolni, majd a Stop, később a Non Stop együttes tagja, 1975-től a Generál együttesben játszott.

Laux József távozása után, 1977-től a Lokomotív GT zenekar állandó dobosa.

Stúdiózenészként rengeteg előadóval dolgozott. Néhány név a listából (wikipedia):

Szabó GáborTony LakatosKrzysztof ŚcierańskiDave SamuelsRainer BrüninghausZbigniew NamysłowskiBenkő LászlóKatona KláriSztevanovity ZoránLászló AttilaDemjén FerencSzakcsi Lakatos Béla, Roy & ÁdámDés LászlóKovács Kati, Horváth Charlie, Koncz Zsuzsa

Rengeteg szakmai díj megérdemelt tulajdonosa:

“Az év dobosa” szakmai díj (14x), “Az év dobosa” közönség díj (8x), eMeRTon-díj (2x), Hungaroton életű díj, Artisjus-díj, Fonogram-díj, Jávori Vilmos-emlékgyűrű, a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, Story Ötcsillag-díj.

image-2-5.jpg

Én is, mint szerintem sokan közülünk először a legendás LGT zenekarban hallottuk őt játszani. Ugyan nem jazz volt…., de ez a zenekar valamiért felkeltette modern hangzásával, érdekes harmóniavilágával, remek groove-jaival a figyelmemet. Nagyon jó volt a dob sound, amire legelőször felfigyeltem, akár lemezeken, stúdió-, vagy élő felvételeken hallgattam őket. Az akkori, modern amerikai jazz-rock felvételeken szóltak hasonlóan a dobok és játszottak hasonló stílusban a dobosok. Abban az időben (és még persze sokáig) nem voltam tisztában rengeteg dobtechnikai elemmel, kézrendekkel, ütéstechnikákkal, így aztán csak csodálkozva hallgattam, miket dobol a dobos azokban az LGT dalokban. Szerettem a mindig konkrét, géppuskaszerűen ropogó-pergő soundot, olyan volt, mint Billy Cobham kilométerekről is felismerhető hangszíne. A telt, muzsikáló tom hangszínek, a bálnaszív nagydob hang. Azt hiszem, abban az időben egy Gretsch dobon játszott “Jánoska”, ahogy a szakmában és a barátai hívják azóta is.

A mai napig imádom az LGT lemezeit, azokat a jól kitalált groove-okat, a soundot. A “Gondolj rám” nyugodt, pontosan pulzáló tizenhatodos groove-ja… annak alázatos visszafogottsága a mai napig számomra etalon dobolás. “Zenevonat” shuffle. No comment… Nem szeretnék közhelyeket írni, gyakorlatilag valamiért minden dalt fel lehetne sorolni, mindegyikben van VALAMI, amitől az ember hátán futkos a hideg és másodpercek alatt magával ragad a lüktetés. Amiért az ember tudja szeretni Steve Gadd minimál játékát, aminek feszültségétől felrobbannak a dalok, itt ugyanezt érzem.

Aztán a későbbi években az LGT hallgatása mellett felbukkantak más stílusok, más előadók, ahol Solti szintén stílusosan illeszkedve remekül helytállt.

Komár László “Kockás” becenevű első lemezén olyan rock’n’roll dobolás zajlik, hogy a fal adja a másikat.

A “Mondd, kis kócos”-ra vertem szét életem első dobseprűjét egy pilleszéken, amikor azt a hangzást próbálgattam utánozni, ami a lemezen szólt… A mai napig példaértékű az a seprűzés számomra.

Aztán a Things együttes 1985-től, ahol remek partnerekkel, László Attilával, Tony Lakatossal dobolt csuda izgalmas jazz-rockos-fúziós-latinos zenéket.

Amikor kezdtem rájönni végre a rudimental dobolás fontosságára, gyakorlatban való felhasználhatóságára, akkor kezdtek csak igazán érthetővé válni Janó groove-jai számomra. Itt egy paradiddle variáció, ott a double stroke géppuskaszerű sebességgel és pregnánssággal játszva…

Gyönyörű dinamika, halkabb hangerőnél is tiszta, határozott húzású dob groove. Azok a “ghost” hangos, 2-4-es precízen játszott ritmusok..

Aztán feltűnik Solti a hazai jazz élvonalából megalakuló Budapest Big Band-ben. “Ez is megy”, ahogy dobos barátaimmal szoktuk mondani..

Hobó Blues Band, ahol komoly, súlyosan húzó 2-4 zajlott lemezeken át… Érdekes volt, mi több, értelmezhetetlen volt számomra, amikor egyszer egy Tátrai Band koncerten az ütőhangszerek mögött láttam meg őt. Nekem annyira Ő a DOB, nagyon furcsa volt, mit keres a triangulum és chimes mögött egy shakerrel a kezében.. De ezt a feladatot is nagyon nagy alázattal, remek ízléssel oldotta meg. Hiszen hogyan másképp?

Azt hiszem, sok hazai előadót felsorolhatnék, akik hátországát erősítette beton stabil dobolásával, vagy épp ízléses finomságával mindig határozottan és nagyon pontosan.

Sok helyen hallhattam játszani: LGT, Zorán, Deák Bill Gyula, Komár László, Hobó Blues Band/Földes László, Magyar Atom, az utóbbi időben a “Zenevonat” szupergroup tagjaként hallottam dobolni.

image-3-5.jpg

Pár éve volt szerencsém először találkozni vele személyesen, azt hiszem egy dob alkatrészt vásároltam tőle. Emlékszem, annyira izgultam (pedig már én sem vagyok mai csirke), hogy alig tudtam két értelmes mondatot kinyögni, amikor beengedett a kapun… Beszélgettünk kicsit, jól esett, szerettem.

image-4-2.jpg

Írtam már pár cikkemben dobosokról, akikkel személyes kontaktusba tudtam kerülni, hogy kivétel nélkül MINDANNYIAN annyira szerény és kedves emberek, hogy csak na. Nos, Janóval sincs ez másképp. Azóta többször összeírogattunk, jó eszmecserék zajlanak közöttünk, értékes, komoly, higgadt véleményét mindig örömmel olvasom. Egyszer valami buta Fb poszt miatt jót röhögtünk, amikor egyszer mindkettőnket jól kiosztottak a “mindenhez is értő és jobban tudó” fotel dobosok (akiknek szerintem fogalma nincs, ki is ő..)… De túléltük :) Szeretem azokat a rövid, de velős tőmondatait, ahogy időnként dobos fórumokban hozzászól egy-egy témához. Sokan tudjuk értékelni bölcsességét, szakmai tudását, emberségét. Egyszer, pár éve egy jazz versenyen tagja voltam a versenyzőket kísérő zenekarnak, ő pedig a zsűriben ült. Kevés alkalom volt, amikor ennyire izgultam valaki előtt dobolni… Persze nem kellett volna, mert kedves személye rögtön eloszlatott minden félelmet, de hát akkor is…

image-5.jpg

Sok-sok éve az MZTSZ zeneiművészeti szakiskola tanszakvezető tanára. Nem lennék ilyen vén, és nem lennék túl már mindenféle iskolákon…., annyira beiratkoznék hozzá, hátha elleshetek pár trükköt, vagy csak hallgatni őt sztorizni és abból tanulni rengeteget… ahogy szerencsém volt csak a beszélgetésekből rengeteget tanulni pl. George Duke-tól, Butch Lacy-től, Babos Gyulától, László Attilától, Kovács Gyulától…

Azt hiszem, arról az iskola dologról már lemaradtam, de ha úgy alakul az élet, ahogy talán most alakul…. ;), azt gondolom, lesz alkalmunk többször is találkozni, beszélgetni, sőt mi több, “dumálni”, ahogy mondaná.. Félre is tettem már az alkalomra egy üveg jófajta vörösbort.

Drága Janó, Jánoska! Köszönünk MINDENT a hazai dobos társadalom nevében, amit kaptunk és még remélem, sokáig kapni fogunk TŐLED! BOLDOG 70. születésnapot, jó egészséget, sok jó dobolást!

image-6.jpg

A kedves olvasónak köszönöm az eddigi megtisztelő figyelmet. Remélem, hasznosak voltak az eddigi írások! Boldog Ünnepeket mindenkinek.

Videó linkek:

https://youtu.be/O0W3J8Ez2UU?feature=shared Komár László (nem röhög, 1981-es klip. Seprűzés!)

https://youtu.be/mcHAbwZDAT8?feature=shared Things együttes

https://youtu.be/01wc6hpv63Y?feature=shared LGT “Kotta nélkül”

https://youtu.be/ua8_2FoJnXQ?feature=shared “Gondolj rám” (hang)

https://youtu.be/QyOCpzBKTRg?feature=shared Hobó Blues Band (teljes koncert) 1991

https://youtu.be/hWRbeOTI0gQ?feature=shared LGT-jam (Solti János-Födő Sándor-Somló Dániel)

https://youtu.be/wRygRXCGP-k?feature=shared Magyar Atom “Zöld csillag”

https://youtu.be/mzp2b0GJ2y0?feature=shared “8 bites blues”

https://youtu.be/tonwsH8jBd8?feature=shared “Tanári szoba” interjú

https://youtu.be/6vAde8MFkd4?feature=shared Garami interjú

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez