JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 16.
Névnaposok – Edit2024. szeptember 16.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 404. rész: Földvári Gergely

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 153 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Földvári Gergelynél tartunk. 12 év és 10 hónap alatt eddig 404 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Földvári Gergely

foldvari-gergely.jpg

1970. november 11-én született Budapesten.

Brazíliában töltött évek után hétévesen Budapesten kezdett zongorát tanulni Weiner Leó egykori tanítványától, Vadász Erzsébettől, aki mindvégig támogatta jazz iránti érdeklődését és zeneszerzői ambícióit.

11 évesen kezdett komponálni, 1982-től 1986-ig a kísérleti kurzust vezető Szepesi György jazz zongora tanítványa volt.

1983-ban alapította a Trupp együttest.

1987-ben családjával Görögországba költözött, ahol az angol Byron College-ban érettségizett és Yorgos Trantalidis dobos együttesével készített felvételeket Athénben.

1989-től a jeruzsálemi Rubin Zeneakadémia jazz-zongora szakos hallgatója lett, 1990-től egyidejűleg a jeruzsálemi Héber Egyetemen társadalomtudományokat és angol irodalmat tanult.

Különböző jazz formációkkal és szólóban fellépett jeruzsálemi, tel-avivi, párizsi és frankfurti klubokban.

1993-ban Budapesten készítette első szerzői albumát, amely a „Touch Wood” címet kapta, közreműködői a hazai jazz élvonalához tartozó muzsikusok és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

1994-től a bostoni Berklee College of Music ösztöndíjas hallgatója volt, zongoratanárai Raymond Santisi és Edward Bedner, zeneszerzéstanára John Bavicchi. A Berklee Concert Band zongoristájaként és szólistaként is koncertezett, majd 1996-ban szerzett diplomát.

Megkapta a Eubie Blake Alapítvány ösztöndíját, résztvett az Emanuel Zambelli Zongoraversenyen, ahol fődíjas lett, és még ugyanebben az évben neki ítélték a Richard Levy zeneszerzői díjat.

Hazatérve Rados Ferenc művésziskolájában tanult klasszikus zenét. Fellépései mellett folytatta a komponálást, írt filmzenéket, bemutatták „Térben és a Téren Keresztül” című kórusművét.

2002-ben a Magyar Jazz Szövetség zeneszerző és hangszerelői versenyén „Vis major” című műve a Budapest Jazz Orchestra előadásában III. díjat nyert.

Szerepelt ismert jazzmuzsikusainkkal, köztük a Gyárfás Trióval, a vibrafonos Radics Gáborral és Vig Tomival.

1999-ben alakult triója Papesch Péter basszusgitárossal és Borlai Gergő dobossal. „Süss fel Nap!” című dupla CD-jük 2002-ben jelent meg, saját szerzeményekkel

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez