JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 16.
Névnaposok – Edit2024. szeptember 16.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Fejesugrás Luca székéről a Zene-óceánba (Santa Diver, 2023. 12. 13., szerda - Magyar Zene Háza)

A Santa Diver trió ötödik, „Morning Air” című lemeze 2023 májusában jelent meg szerzői kiadásban, CD formátumban. A Magyar Zene Háza kamaratermében, Luca napon már a vinyl formátumot is ünnepelhette fantasztikus koncerttel a jazz-színtér beskatulyázhatatlan triója.

magyar-zene-haza.png

luca1.jpg

Kézdy Luca, Artisjus-díjas (2018) jazzhegedűs, zeneszerző, festő és fotós (a „Morning Air” cover fotója és borítója is az ő munkája) 2006-ban alapította a hármasfogatot Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző, basszusgitárossal.

szesztay.jpg

A dobos poszton Halmos András és Sárvári-Kovács Zsolt után 2016-tól már Szegő Dávid hallható a koncerteken és a hanghordozókon is.

szego1.jpg

A trió rengeteg sikeres klub-, fesztivál- és nagytermes (MÜPA, Zeneakadémia...) koncerten cizellálta önazonos zenei világát.

sd1.jpg

A világszínvonalú építészeti és akusztikai élményt biztosító Magyar Zene Házában első alkalommal fellépő hármasfogat felszabadult, magával ragadó koncerten mutatta be az új lemezt. De elhangzottak régebbi „slágerek” is.

A nyitódal a 2020-as Santa Diver album címadó száma a „Blue Horizon” volt. Szesztay Dávid basszusgitár intrójával, a játékára meghatározóan jellemző, basszusgitáron ritkán hallható akkord használattal kezdődött a koncert. A Santa Diverre jellemző, hogy mindhárom muzsikus teljes odaadással, rendkívüli hangszeres tudással és szólisztikus gazdagsággal járul hozzá a kompozíciók életrekeltéséhez, improvizációk megismételhetetlen pillanataival.

A nyitódal után afrikai ritmusokat idéző, izgalmas és zenei humorban gazdag váltásokkal szólalt meg az „Afro” című kompozíció. Funky és reggae vibrálások is felbukkantak a mozgásra késztető opuszban.

Az új lemez címadó száma következett, a „Morning Air”. A természetközeli ütőshangok, a népdal tisztaságú vezérdallam a Santa Diver művek minden szépségét felvillantotta. Nyugalom és dinamika, fájdalom és megrázó erejű szabadzenei improvizációk szerves egységben szólalnak meg minden az életműben. Klasszikus, populáris és kísérleti zenei alkotóelemek állnak össze a sokszor keretes szerkezetű kompozíciókban.

Az új lemezen hallható „Home” is ezt a zenei világot képviseli, Szegő Dávid rendkívüli dob- és Kézdy Luca pengetett, effektes hegedűszólójával a középpontban.

Az „Izland” című Szesztay Dávid kompozíció a zenekar populáris oldalát mutatta be a szólisztikusan hangsúlyos, dallamos basszus lüktetéssel a 2020-as dalban. Természetesen itt is hallhattuk a zenekar zenei világát megteremtő Kézdy Luca varázslatos, nagyívű, feszültségben és érzelmekben gazdag szólójátékát.

A „Close to the Witch” már ismét az új lemez szerzeménye, fergeteges tempókkal, boszorkányos virtuozitással, a „szokásos” ritmusbravúrokkal és varázslatos hegedű hangokkal. Ebben a dalban hallható egy elképesztő basszusszóló, a Radiohead-et idéző vibrálással Szesztay Dávid jóvoltából. A katartikus szám zárta a hatalmas sikerű, teltházas koncert programját, de természetesen a közönség ráadást követelt.

kozonseg.jpg

Egy pörgős, 2017-ben született, sötét hangulatból indító és dallamtapadást okozó, gyönyörű ajándék dallammal befejeződő dal, a „Darko” hangzott el búcsúként, hazakísérve a nézőket a Santa Diver Luca napi varázslatáról.

luca2.jpg

sd2.jpg

sd-vege.jpg

Dalsorrend:

Blue Horizon (2019)

Afro (2012)

Morning Air (2023)

Home (2023)

Izland (2020)

Close to the Witch (2023)

Ráadás

Darko (2017)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez