JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 05.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.

Hírek

Kikkel beszéltem? – 53. rész: Chico Freeman (2005. július 8. - Zsámbék)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

2005 tavaszán felhívtam Svájcban Ilse Weinmann-t, hogy ha ismét áthozza Európába Chico-t, akkor szervezek neki a Dresch Quartettel egy „országos turmét” (Szombathely – Lamantin Jazz Fesztivál, Zsámbék – Zsámbék Jazz Open, Budapest – Millenáris Park). Ez nagyon tetszett Ilse-nek.

Aztán július 7-ém Szombathelyen léptek fel.

Másnap jöttek Zsámbékra, ott is nagy siker volt.  Igaz, ez alkalommal azonban fel kellett vonulnunk az újonnan nyitott Catherineum Terembe, mert a színházi előadást kivételesen pénteken tartották a Romtemplom melletti domboldalon…

Chico ezt ugyan nem értette, de elmagyaráztam neki a szituációt.

Aztán közel 100 percig játszottak…

cf-dresch-quartet.jpg

chico-freeman.jpg

dresch-mihaly.jpg

lukacs-miklos.jpg

balo-istvan.jpg

Utána felmentünk a Matyiba, ahol szokás szerint nagy zabálások és beszélgetések folytak.

Majd mikor jöttünk lefelé a lépcsőn, Chico Freeman megkérdezte tőlem ismered Georgie Tarjan-t (dzordzsi tárdzsen)? Én meg megkérdeztem, miért ki ő? Mondta egy magyar színésznő, akivel Londonban ismerkedett össze. Mondtam, persze Tarján Györgyit ismerem, mert középiskola óta barátom Charlie felesége volt 35 évvel ezelőtt. Erre ő visszakérdezett: És ki az a Charlie? Mondtam a leghíresebb magyar rock-soul énekes. Erre bólogatott, majd beszállt a mikrobuszba.

Másnap találkoztam vele a Millenáris Fogadóban, a Dresch Quartettel közös tomboló sikerű koncert után. Mondtam, csak búcsúzni jöttünk Gabival. Erre mindkettőnket megölelt, és megkérdezte: „És a koncert hogy tetszett? Mondtam, szakszóval FG volt. Ezen jót nevetett, és még egyszer átölelt, és azt mondta, hogy nagyon köszöni ezt a feledhetetlen három napot Magyarországon.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez