JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 05.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.

Hírek

JAZZ a színházban! - „A Jazz Hercege - Bill Evans életképek”

Megtekintve: 2024 szeptember 29., vasárnap 19 óra.

Kedves Olvasó! Egy különleges zenei és színházi élményemet szeretném Önnel megosztani.

Az RS9 színház békebeli atmoszférájú, egyedi belső előterében Bill Evans, a korszakalkotó fehér jazz zongorista életéről láthattunk és hallhattunk egy fantasztikus monodrámát „A Jazz Hercege - Bill Evans életképek” címmel!

bill-evans.jpg

Kókai János (Budapest, 1972) színész, író, költő és jazz zenész tolmácsolásában állt elénk ennek a különlegesen érzékeny jazz-zongorista életének szinte teljes curriculum vitae-je!

A darab az 1970-es évek amerikai jazz világából kiindulóan tárja elénk megdöbbentő intimitásban Bill Evans-t, akit a drog, a paranoia és a saját zsenialitásának démona mozgatott. Az pedig, csak hab a tortán, hogy a darabot szóban játszotta és jazz dalokban „beszélte" el, azaz ZONGORÁZTA el nekünk János! Ezáltal teljesen átélhettük ennek a kiváló jazz zenésznek tragikus hétköznapjait, életének mélységeit és tehetségének magasságát!

Külön ajándék volt, hogy a négy Bill Evans kompozíció mellé egyéb, fülünknek ismerős és szívünknek kedves standardek is felbukkantak, mint például a „Beautiful Love”, vagy az „Autumn Leaves”. János ezeket tökéletesen oda illesztette, ahol Evans életének mozzanatai ezt megkívánták.

Az előadás olyan magával ragadó volt, hogy a vége után hosszú ideig csendben ültünk, talán azt remélve, hogy Evans feltámad, azaz Kókai János zongorázik még nekünk! Hosszú vastapssal jutalmaztuk a darabot. Ekkor János bemutatta a mű íróját, Pruzsinszky Sándort, aki szintén ott ült közöttünk. Együttgondolkodásuk eredménye ez a nem mindennapi előadás, amely minőségi szinten, egyenrangúan, egy előadásban valósítja meg a jazz és egy életrajz szoros kapcsolatát. Telitalálat ez, mert nem könnyű olyan színészt találni, aki ilyen magas szinten jazz zongorázik!

János később nekünk külön elmesélte, hogy a tavalyi előadásra eljött Oláh Kálmán és ifj. Szakcsi Lakatos Béla, akik akkor kezet rázva gratuláltak neki ezért a felejthetetlen estéért!

Az érdeklődők ezt az előadást október 28-án, este 19 órai kezdettel ismét megtekinthetik itt, az RS9 színházban: https://rs9.jegyx1.hu/eloadas/3608/a-jazz-hercege-bill-evans-eletkepek.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez