JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 05.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.

Hírek

Utazás otthonról haza - Kézdy Luca szóló koncert

2024. 09. 26.,Fonó Budai Zeneház.

dsc-7362.jpg

A magyar jazzélet állócsillaga, az Artisjus-díjas hegedűs, zeneszerző, pedagógus Kézdy Luca varázslatos szóló koncerttel nyitotta a 19. Újbuda Jazz Fesztivál programsorozatát a Fonóban.

fono.jpg

Kézdy Luca nem csak a jazz műfajban alkot maradandót egyedül, saját zenekarával a Santa Diver trióval, Nagy Jancsa Free Style Chamber Orchestra-jával, Tomor Barnabás Bass Loco együttesével, és számtalan izgalmas együttműködéssel. Otthonos és hiteles a progresszív rock, blues, vala,imt a kortárs avantgard és klasszikus zenében is. Többek között a Varga János Project, a Mini és az Anima Sound System oszlopos tagja, irodalmi estek, színházi előadások, kiállítás megnyitók gyakori közreműködője.
Saját zenekara, a 2006-ban alakult Santa Diver trió öt remek lemezzel büszkélkedhet, de szólóban is két albumot publikált már.

A koncert anyaga a 2022-es, a pandémia okozta kényszer szünetnek is köszönhető stúdiólemez a „Home” és a 2024-es „Unseen Landscapes” közönség előtt, élőben rögzített koncert kompozícióiból állt.

Kézdy Luca nem csak muzsikusként, de fotósként és festőművészként is jelentős alkotó. Lemezborítói is alkotásai felhasználásával készülnek, zenéje képfestő, képei pedig erős zeneiséget tükröznek. Nagyon szuggesztív, őszinte, hiteles, biztos hangszeres tudással, lelki erővel felvértezett alkotó. Keresi és megtalálja az utakat egy láthatatlan, érinthetetlen, katarzishoz vezető dimenzióba. Képei az ég és föld között lebegő tünékeny réteget, a természeti és szellemi erők összjátékának pillanatnyi varázslatát rögzítik, ahogy zenéje is. A komponált és improvizált szakaszokból épülő zenefolyamban a megtisztuláshoz vezető utat a hallgató együtt járhatja be az alkotóval.

A Fonóban is megszületett a csoda, amit Kézdy Luca több, mint egy órás, minden másodpercében ihletett és meg nem szakadó varázslata jelentett a hálás közönségnek. A digitális technika, az effektek és looperek csak szolgálták a hegedűművész külső, belső játékát. A hegedű fateste, mint ritmushangszer, természetes zajkeltő eszköz és éteri, kozmikus, túlvilági hangok eredője is megszólalt Kézdy Luca világában. Ahogy képei is rengeteg színnel, tónussal, harmonikus és apokaliptikus réteggel építkeznek, úgy zenéje is a teremtett világ összetettségét, felfoghatatlan gazdagságát tükrözik. Az egyszerű ritmusképletek és népdal tisztaságú, himnikus dallamok sejtjei építették hatalmas zenei organizmussá, szimfóniává Kézdy Luca többtételes, de szünet nélkül előadott csodáját.

dsc-7336.jpg

dsc-7342.jpg

dsc-7376.jpg

dsc-7398.jpg

kozonseg.jpg

vege.jpg

Meg kell említeni a lemez minőségű koncerthangot, ami Kopcsik Márton hangmérnök és egyben hegedűs szakértelmét és lelkiismeretes munkáját dícséri.

Az előadás vastapsos sikert aratott és a koncert után Le Mezei Péter CD boltjának pultjánál arról folyt a szó, hogy Kézdy Lucának a MÜPA színpadán lenne a helye. Amikor közbeszóltam, hogy voltam már teltházas koncertjén a MÜPA Fesztiválszínház termében a Santa Diver, Szendőfi Péter és Stefani Di Battista vendégjátékával, azt a választ kaptam, hogy ők a Bartók Béla Hangversenyteremről és szóló koncertről beszélnek a zenei minőséghez hasonló vizuállal a háttérben. Ezt csak helyeselni lehet, különösen akkor, ha a muzsikus képzőművész is, így a látványvilág is adott.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez