JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 05.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.

Hírek

Nagy Emma Quintet, avagy Jazz-punk angyalszárnyakon

2024. 10. 02., szerda - Opus Jazz Club.

opus-jazz-club-logo-2.jpg

Bár még csak október eleje van, de lehet, hogy az év magyar koncertje született az Opus Jazz Club színpadán.

Hangszál gyulladás miatt egy duófellépést le kellett mondania, a Várkert Bazárban pedig instrumentális koncertet adott a Nagy Emma Quintet a zenekar névadó vezetője, Nagy Emma nélkül.

Most egy két órás koncerten, európai környezetben, tökéletes hangminőségben és kirobbanó formában, teltházas közönséget rázott meg az ötösfogat semmihez nem hasonlítható produkciója.

opusz-felulrol.jpg

Mesteri kompozíciók, rendkívüli szakmai tudás, reneszánsz sokoldalúság, óriási érzelmi amplitúdók és kiemelkedő zenei intelligencia jellemzi a NEQ zenéjét.

ne-enekel.jpg

Nagy Emma éteri hangszíne és a legtökéletesebb hangszert, az emberi hangot hegyeket mozgató erejű szelídséggel megszólaltató előadásmódja elvarázsolja a közönséget határokon túl is.

A zenésztársak tökéletes biztonsággal és könnyedséggel játsszák a stílushatárokat eltörlő, a legérzékenyebb splínes balladáktól a punk és hardcore metál zúzásokig minden hangulatot felölelő NEQ repertoárt.

neq-negyotode.jpg

A Nagy Emma Quintet koncertjeire jellemzők a hangszeresek nagyívű, katartikus szólói és a folyamatos interakciók Nagy Emma állandó, koncentrált külső-belső figyelme, láthatatlan lelki szárnyai védőernyője alatt.

Öt erős és nagyon különböző egyéniség sorsszerű, szerencsés találkozásának köszönhető az alkotóközösség organikus zenei világa.

A klasszikus igényességű, nagyon míves kompozíciók kortárs elemeket és populáris hatásokat is magukba olvasztva, megtisztuláshoz, felszabadító élményhez vezetik belső utazással a hallgatókat és az előadókat. A nagyon erős magyar kortárs jazz mezőnyéből is kiemelkedik eredetiségével, elvarázsolt belülről építkező világával a kvintett.

ne.jpg

Nagy Emma muzikalitása gyerek kora óta értékes muzsikák mellett formálódott és 18 éves koráig klasszikus hegedűsnek készült a szegedi konzervatóriumban.

ok.jpg

Ugyanez a családi hatás elmondható Oláh Krisztián zongoristáról, zeneszerzőről is, aki már a Zeneakadémia tanára.

csp2.jpg

Cseh Péter gitáros a mainstream jazz mellett a progresszív stílusban is világszínvonalú játékot nyújt, döccenés nélkül vehetné át Robert Fripp, Steve Hackett, vagy Steve Vai szólamait, talán Pat Metheny helyettesítése sem okozna gondot neki.

da2.jpg

Dénes Ábel bőgőjátéka a jazz, a szabad zene és a népzene rengeteg formációjában pallérozódott. A Söndörgő bőgőseként nagy szakmai sikere, hogy Chris Potter-rel közös 2024-es lemezük, a „Gyezz!” vezette megjelenése után a nemzetközi világzenei listákat. De a Kovász oszlopos művésze is.

ka2.jpg

Klausz Ádám a zenekar legfiatalabb tagja, sokak szerint a legújabb jazz generáció legnagyobb, legsokszínűbb tehetsége.

Mind az öten zeneszerzőként is meghatározzák a NEQ zenei makrokozmoszát, egészen elképesztő darabokat komponálva.

A koncerten az első perctől kezdve nagyon erős pozitív energia uralkodott, mindenki a legjobb formáját hozta, Emma láthatóan felszabadult volt, hogy végre azt csinálhatta, amire teremtetett.

Hatalmas szólók és gyönyörű, cizellált kamarazene varázsolta el a közönséget.

A rövid szünet után a nagy slágerek hol az eksztázisba, hol egy másik dimenzió békéjébe emelték a hallgatókat. Ez az a zenekar, ahol nem lehet kiemelni egyetlen tagot sem, mert mindenki tág teret kap lélegzetelállító egyéni szólókra, amik szervesen részei a daraboknak. A darabok változnak koncertről koncertre a közönségtől és a zenészek kommunikációjától inspirálva.

ok2.jpg

Ezen az estén Oláh Krisztián feltűnő intenzitással szórta zenei sziporkáit zenésztársai felé, akik örömmel fokozták az eufóriát.

ok3.jpg

Az egyik nagy „sláger”, a „When the Loving Comes” mindig változó és meglepetést okozó középső tétele most fő tétellé vált Oláh Krisztián zongoraszólója és a többiek friss, az eddigi megismert hangulattól teljesen eltérő improvizációi nyomán.

da.jpg

Dénes Ábel zaklatott majd puha nyugalomba eljutó bőgő tétele már a NEQ koronaékszer, a „Return” imtrójává finomodott.

ka.jpg

Ez a gyönyörű Klausz Ádám himnusz zárta a koncertet, de a közönség vastapssal „kényszerítve” még megjutalmazta magát Cseh Péter „This Won't Last” című darabjával.

csp.jpg

A Várkert Bazárban elhangzott instrumentális és remek koncert is megmutatta, hogy Nagy Emma hiánya milyen fájó egy NEQ eseményen. Több tagot helyettesítettek már a közelmúltban elfoglaltságok miatt, ami nem okozott nagyobb problémát. De ez a koncert is bizonyította, hogy a Nagy Emma Quintet kémiája csak így tökéletes. Nagy Emma, Oláh Krisztián, Cseh Péter, Dénes Ábel és Klausz Ádám csak együtt képesek világmegváltásra.

vege.jpg

Dalsorrend:

As the Rain Comes Down

Why Love

Low Freqency Oscillator / LFO

De-Dum

No Senses

szünet

Scribes

Displacing ATMs

Every Step Further

When the Loving Comes

Return

Ráadás:

This Won't Last

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez