JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 22.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Kikkel beszéltem? – 65. rész: Bobby McFerrin (2007. május 16. – SYMA Rendezványcsarnok, Budaoest)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

bobby-mcferrin-2007.jpg

Mivel a koncertre járók el sem tudják képzelni, hogy milyen előélete van egy amerikai világsztár Magyarországra jövetelének, így leírom Önöknek Bobby McFerrin 2007-es hangversenyének előzményeit.

2005. október 4-én levél jött Rob Wetstone-tól (Original Artists), hogy nagyon szeretnék, ha 2006 novemberében ismét meghívnánk Budapestre Bobby McFerrin-t. Megírtam, jöhet.

Aztán 2005. október 24-én újabb levél RW-tól, szeretnék, ha két koncert lenne, két egymást követő napon. Ezt is elfogadtuk Gabival.

Utána közel 3 hónapi szünet után, 2006. január 13-án jelentkezett RW, hogy bejelentse, 5.000 euróval megemelték Bobby addig sem túl olcsó gázsiját. Erre nem válaszoltunk, de amit gondoltam, az nem tűr nyomdafestéket!

2 heti szünet után újabb levél RW-tól: Bobby McFerrin meghosszabítja pihenőját (…), így csak 2007 májusában tud Budapestre jönni.

2 hónap múlva, 2006. március 22-én, ismét írt RW: Bobby-nak 2007. május 13-án lesz koncertje Bécsben, de szerveznek még utána pár ausztriai koncertet. Jó lenne-e, ha utána jönnének Budapestre? Válaszoltam, nekünk jó, de csak egy koncertet vállalunk. Erre nem érkezett válasz Amerikából…

Aztán 2006. május 16-án Rob Wetstone bejelentette, hogy távozik az Original Artists-tól, és helyére Fred Miller érkezik.

Fred Miller 2006. július 12.: Fred barátunk először ad életjelt magáról. Ígéri, Linda Goldstein-nel átnézik az összes pre-contract-et, utána döntenek arról, mikor és hol lép fel Bobby! (Ezen kicsit felb.sztam az agyam, hisz velem senki semmilyen pre-contract-et nem kötött. Rob Wetstone-tól jött öt levél…)

Aztán 2006 őszén írt Linda Goldstein is. Linda kérte, hogy válasszunk ki tizenkét énekest, hogy ne az legyen, mint 2005-ben, mikor Bobby felhívására kb. 30 önkéntes énekes jelölt futott fel a színpadra. Az 1997-ben megjelent „Circlesongs” 10 éves jubileuma alkalmából Bobby szeretne Budapesten egy ilyen alkalmi kórussal énekelni. Azt válaszoltam neki, amint megjön a szerződés, kiválasszuk, kik énekelhetnek Bobby-val.

Kislányunk Maloschik Karina akkor volt 13 éves és a Tóth Aladár Zeneiskola kórusában énekelt. Megkértük a kórus vezetőjét, Gede Évát, hogy a jelentkezőket hallgassa meg. Rengetegen jelentkeztek, így egy teljes szombat délelőttünk ráment a válogatóra. Végül kialakult a Ciclesong Magyar válogatott. Egy névre emlékezem közülük, Barna Ritára, aki Schreck Ferenc ajánlásra jelentkezett.

Bécsből Bobby-val ezúttal is jött Dan Vicari hangmérnök, Linda Goldstein menedzser pedig, ha jól emlékszem Brüsszelből repült ide. Természetesen ezúttal is a Royal Szállóban szállásoltuk el őket.

Emlékszem, Bobby azt kérte tőlem vigyem el egy spa-ba, mert szeretne úszkálni. Kiderült, hogy már a Royalban is van spa, így nem kellett messzire menni.

Dan megkérdezte, hogy mekkora a SYMA, mert a hangosítás miatt kell tudnia. Mondtam, szerintem háromezres, mert ez egy sportcsarnok. Rémülten nézett rám, és hitetlenkedve kérdezte: „A sport hall?”. És ezt mondtam már Bobby-nak? Mondtam neki, Bobby a spa-val volt elfoglalva, így erről nem beszéltünk. Dan azt mondta: „Linda will be angry.”. Aztán megjött Linda és nem lett mérges…

Miután Bobby kiúszkálta magát és meggyúratta a hátát, elmondtam neki, amit Dan-nek már elmondtam. Kérdezte és milyen az akusztika? Mondtam neki, az majd a soundcheck-en kiderül… Megkérdezte és Dan tud már róla? Mondtam neki, hogy amíg ő spa-ban volt, mindent megbeszéltem Dan-nel.

Persze Dan a soundcheck-en mindent beállított, így a hangzás tökéletes lett!

Egyedül az öltözővel volt egy kis gond. Az épület túlsó szárnyán volt. Kivilágítatlan folyosókon kellett kb. 10 percet botorkálni mire odaértünk…

A koncert dátuma 2007. május 16-a, helyszíne pedig a SYMA Csarnok volt. Totál teltház (Gabinak köszönhetően!), óriási siker, standing ovation!

Egy kis ízelítő a koncertből:

https://www.youtube.com/watch?v=ejllphcHQbs

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez