JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 20.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Montreux Jazz Festival Residency Program (2024. október 16.)

Lassan gépelem, és minden szót nagy betűvel kezdve, hogy mindenki el tudja olvasni. Valami Jó Dolog Történik, Svájcban, Ami Ingyen (!!!) Van. Ráadásul jazz! Montreux városában! A puccos Petite Palace palotában! Alig lehet elhinni, nem?

petit-palais.jpg

Szóval, most, hogy a "rendes" Montreux nem-jazz fesztiválról (gyahorlatilag) teljesen kiszorult a jazz, a fesztiválhoz tartozó alapítvány tart egy-egy néhány napos programot, ahol fiatal zenészeket képeznek, workshopokat tartanak, koncerteket rendeznek, és éjjeli jam sessionöket tartanak.

montreux-residancy-szorolap.jpg

Az első napra mentem le, ahol Manou Gallo beszélgetett a zenéjéről, és adott egy kis szóló-basszusgitár bemutatót.

residancy-kozonseg.jpg

mg.jpg

Aztán egy mini-koncert következett, a remek kubai zongorista Harold Lopez-Nussa játszott egy órát.

hln.jpg

Tesója, Ruy Adrián is beugrott egy pár számra.

hln-es-testvere.jpg

Már majdnem elkezdtem azon tűnődni, hogy lehet, mégis van egy kis haszna annak, hogy itt lakunk Montreux mellett fél órányira, de ez nem tartott sokáig.

marlin-foto.jpg

Ugyanis megkezdődött a nagy koncertteremben a főprogram, egy Marlin nevű svájci R&B énekessel. Jót nem tudok mondani a dologról, rosszat meg nem akarok. Mindenesetre a nagyszámú közönség élvezte.

matters-unknown.jpg

mu2.jpg

Aztán az este további része megint jobban alakult, a Matters Unknown angol zenekar "celestial blues" koncertje kellemes zene volt; a zenekar a 90-es évek angol acid jazz (kb. Mother Earth) és a 70-es évek jazz-funk (kb. Herbie Hancock: Mr. Hands) hatásait ötvözte, és pozitív összbenyomást adott.

ln-testverek-gm.jpg

Aztán vissza a kisebb színpadra, ahol beindult egy remek jam session, amelyben a Lopez-Nussa testvérek Thibaud Soulas bőgőssel és a remek svájci harmonikással, Gregoire Maret-vel egészültek ki.

gm-trombitas.jpg

Éjfél körül bejöttek a facultás többi tagjai, köztük Theo Croker trombitás, akivel egy nagyon jó Footprints interpretációt hallottunk.

Aztán, ahogy a színpadot elkezdték megszállni a diákok, a hangszerek és zenészek száma a színpadon egyre növekedett, a színvonal pedig egyre csökkent.

A további napokra nem tudtam lemenni, de amint a csatolt programfüzet mutatja, a nagyszínpadról már a Residency program során is nagyjából kiszorult a jazz; a workshopokon még itt-ott nyomokban még megtalálható.

program.jpg

Hát ez van. Ajándék jazznek ne nézd a fogát.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez