JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 10.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.

Hírek

Szakcsi Jr: "Első helyre kell tenni a mai világban a humánumot”

Október 26-án 23 művész lép színpadra a BMC-ben „A magyar jazz generációi” elnevezésű koncerten. Ifj Szakcsi Lakatos Bélát kérdeztem a részletekről.

bjc-logo.jpg

szakcsi-jr.jpg

A koncertet a Szakcsi Jazz Egyesület szervezi. Hogyan jött az egyesület és ennek nyomán A magyar jazz generációi című koncert gondolata?
Maga az egyesület ötlete a 2000-es években fogant meg, akkoriban létezett pár évig egy olyan szervezet, hogy Magyar Jazzművészek Társasága, de aztán széthullott. Utána édesapám mindig mondta, hogy kéne valami ilyesmit csinálni, egy olyan szervezetet, ami fontos céljainkért ki tud állni, segíteni tudja a jazz ügyét. Tehát az ötlet tőle származik. Amikor ő elment, rögtön eszembe jutott, hogy ezt meg kéne csinálni - talán mondhatom, hogy az ő szellemi hagyatéka él tovább ebben.
Első helyen áll a fiatalok támogatása az egyesületben? 
A tagokkal az alapító okiratba is beleírtuk, hogy a fiatalokat is támogatni szeretnénk. Az egyesület tagjai és én is ezt a példát láttuk: amikor mi voltunk fiatalok, nagyon jó szándékúak voltak velünk az idősebb zenészek, nagyon sokat segítettek. Babos Gyula, Lakatos Ablakos Dezső, Tony Lakatos próbálták egyengetni az utunkat, de nem csak azzal, hogy játsszunk együtt, hanem azzal is, hogy beszélgettek velünk, odafigyeltek ránk. Ezek az élmények erősen megmaradtak bennem. Érdekes, hogy olyan koncertekre is emlékszem, ahol nem is játszottam. Amikor Tony Lakatos hazajött Németországból, Lakatos Ablakos Dezső pedig Amerikából, és együtt léptek fel, mi meg hallgattuk. Babos Gyula is ott volt, utána pedig beszélgettünk, és mindig olyan jó tanácsaik voltak. Ezek nekem máig sokat jelentenek. Azt érzem, hogy első helyre kell tenni a mai világban a humánumot, hogy a zenészek hogyan viselkednek egymással - a többi dolog is fontos persze, de nem annyira, mint ez. 
Hogyan lehet tanítani a fiatalokat? 
Mindig érvényes volt, hogy a jazz taníthatatlan, igazából játszani kell, és erre kell lehetőséget adni. A másik fontos dolog, hogy a jazz internacionális műfaj, bárhol érvényes és nagyon elfogadó a különböző kultúrákkal. Ha valamit tudunk tanítani nekik, akkor talán ez fontosabb, mint zene: az elfogadás, az egymásra való odafigyelés.
Hogyan válogattátok össze a fellépőket?
Tehetség alapján, de azt rögtön az elején el kell mondanom, hogy ezek a fellépők csak egy része a tehetségeknek, mert annyira sokan vannak, akik  jók, hogy ki kellett hagynunk sokukat, és tervezünk további koncerteket.

szoke-niki.jpg

Szőke Nikivel szerkesztjük a műsort, igyekszünk úgy összerakni, hogy mindenkinek élmény legyen. Sok fellépőt egyébként a Snétberger Tehetségkutató Központban tanítottam, másokat versenyeken hallottam, ahogyan a kollégáim is. 
Rengeteg a fellépő, nyilván nehéz kiemelni párat, de mégis kérlek, mondj pár érdekességet a koncertről! Kiket hallhatunk a színpadon? 

gyerekek.jpg

Két gitáros lesz, mindketten a Magyar Jazz Szövetség által megrendezett Babos Gyula gitárversenyen tűntek fel, Fehér Fábio első lett, Varga Balázs pedig a második. Nagy utat jártak be mindketten, én is a zsűriben voltam, hallhattam őket testközelből. 
A zongoristák nagy részét régóta ismerem, mert nálam kezdték jazz zongora szakon, vagy zenekari gyakorlaton dolgoztam velük, mint például Jónás Rezső, aki kiváló zongorista és zeneszerző. Két határon túli fellépőnk is van, Farkas Attila és Farkas Zsolt.
A 18 éves Balogh Máté szaxofonos együtt fog játszani a koncerten a 80 éves Kőszegi Imrével. Máté egy három hónapos kurzuson vett részt a Snétberger Központban és a gyakorlóhelyisége az én apartmanom mellett volt. Annyit gyakorolt, általában már reggel hét órától, hogy alig aludtam! Már akkor látszott, hogy nagyon tehetséges.

Itt lesz három nagyszerű dobos: Éles Máté, Fazekas Tamás, és a koncerten legfiatalabb Rigó Gábor, aki már most, 17 évesen egyben kiváló komponista is.
Ott lesz Suke Sándor ybőgős, Tűzkő Salamon, aki Grazban tanult a világhírű trombitástól, Jim Rotondi-tól.
Ne felejtsük a női fellépőket sem, a kiváló énekes Nagy Noémit, Bangó Adriennet, vagy Claudia Castagno-t, akinek a nagypapája, Garay Attila zongoratanárom volt 15 éves koromban, csakúgy, mint Oláh Kálmánnak.
Kiknek ajánlod a koncertet?
Őszintén mindenkinek, nemcsak a jazzközönségnek. Rengeteg érdekes generációs találkozás lesz, amire nagyon sokat készülünk és készülnek a fellépők. Szerintem fontos koncert lesz, mert megismerkedhetünk azokkal, akik a jövő jazzéletét alakítják majd.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez