JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 05.
Symbiosis 5: Wondering2024. október 01.
Takács Bálint: Shorts2024. szeptember 29.
Amador, Diego: Paqueando2024. szeptember 28.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 436. rész: Gereben Zita

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 160 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gereben Zitánál tartunk. 13 év és 4 hónap alatt eddig 436 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Gereben Zita

gereben-zita.jpg

Budapesten született 1981. június 11-én.

Tanulmányait a Leövey Klára Zeneiskolában kezdte.

1988-tól 93-ig a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagja volt.

8 éves korától hegedült, majd brácsára váltott.

1996-tól 2000–ig a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolában Baranyai Gábortól tanult hegedülni és tagja volt a szimfonikus zenekarnak, amelyet Záborszky Kálmán karmester vezetett.

2001-től a Magyar Zene- és Táncművészek Kőbányai Zenei Stúdiójában tanult énekelni Kósa Zsuzsától és Faith Ildikótól.

2004-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-ének szakára, ahol Lakatos Ágnes növendéke volt. Diplomáját 2008-ben kapta kézhez.

Több formációban szerepelt. 2003-tól volt tagja az énekes, zongorista, gitáros Hajós András Emil RuleZ popzenekarának a trombitás Fekete Kovács Kornél, a basszusgitáros-gitáros Hegyi György, a gitáros Bruzsa Gábor, a zongorista Warnusz Zsuzsi, és a dobos Kisvári Ferenc társaságában.

Tagja volt a Geszti Péter vezette Gringó Sztár zenekarnak 2011-2015 ig, valamint a Modern Art Orchestra, a Transform Quintet, a Random Trip, és a Nagy János Trioban is közreműködött.

2003-ban lett tagja a REED Only, azaz a Roland East Europe Demo zenekarnak, amely az ismert hangszerforgalmazót képviselte. Felléptek Lengyelországban, Csehországban, Ukrajnában.

2006 augusztusától volt tagja a Jazz-Jet zenekarnak is, amelyben  Fábián Juli, Illy Dorka, Lakatos Ágnes, Téli Márta mellett énekelt, és ahol Czvikovszky Gábor trombitált, Gyárfás István gitározott, Regős István zongorázott, Csuhaj Barna Tibor bőgőzött, Jeszenszky György dobolt.

Fellépett 2004-ben a Műcsarnokban a Budapest Jazz Orchestra-val, Hárs Viktor: Szögesdrót-gyermek című művének bemutatóján, és a Magyar Rádió Promenád hangversenyek sorozatában.

2005-ben részt vett a Benczur Házban rendezett Soul of Jazz Fesztiválon, a 2006-os Sziget Fesztiválon pedig a Modern Jazz Orchestra kísérte.

Közreműködik Gerendás Péter, Hárs Viktor, és az Emil RuleZ albumain, valamint a Boldog születésnapot című film betétdalának felvételén.

2006 májusában fellépett a Jazz a Márványtermben sorozatán, ahol a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékes növendékei mutatkozhattak be.

Saját zenekarát 2009-ben alapította, akikkel eddig három sikeres nagylemezt jelentettek meg, saját szerzeményekkel.
Az első, "színtiszta"jazzlemezüket követően (Ready for the Sun), megjelent második “Our Places” című album populárisabb
hangvétele még tovább növelte a zenekar rajongótáborát. A harmadik, "Az én fesztiválom" albumon pedig magyar nyelvű dalokkal lepte meg a hallgatóságot. Az eklektikus műsorban a dalok az R'n'B, a pop, a blues, és természetesen a jazz stílusjegyeit is hordozzák.
Gereben Zita zenekar tagjai:  Gereben Zita - ének, Horváth "Tojás" Gábor - zongora, Tury Krisztián - gitár, Bartók Vince-basszusgitár, Gálfi Attila - dob.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez