JazzMa

Friss Hírek

Shadowlands: Ombres2024. június 26.
Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.

Hírek

Búcsú a színpadtól – Tommy Vig

2024. 06. 29., szombat - Magyar Zene Háza.

magyar-zene-haza.png

86. születésnapja előtt két héttel, házasságának 60. évében, rendkívül gazdag pályafutással háta mögött Budapesten búcsúzott a színpadtól Tommy Vig, amerikai-magyar jazz muzsikus, zeneszerző és hangszerelő.

kozonseg2.jpg

kozonseg.jpg

A Magyar Zene Háza szabadtéri színpadán, zsúfolt „teltház” előtt a budapesti trópusi estén egy örök optimista, mosolygó, rendkívül közvetlen és szerény vibrafonos, dobos, ütőhangszeres köszönt el másfél órás koncerttel közönségétől. Az est fénypontja volt, amikor feleségével, a dél-koreai születésű Mia Kim énekesnővel ketten játszottak fő hangszerén, a vibrafonon.

mia-es-tommy-vibrafon.jpg

1938. július 14-én született Budapesten muzsikus családba és csodagyerek dobosként töltötte iskolás éveit.

1956-ban a forradalom idején hagyta el az országot, hogy karrierje során dobosként, ütőhangszeresként és vibrafonosként az amerikai zenei élet legnagyobbjaival dolgozzon. Felsorolni sem lehet a neveket, akikkel együttműködött Elvis Presley felvételeitől a Miles Davis/Gil Evans bigbanden át Rod Stewart nagyzenekaráig – több száz ismert név bukkanna fel.

A koncert előtt Tommy Víg megpróbálkozott ezzel, de a több méter hosszú papírtekercs megadta magát, leesett a kottaállványról és Tommy Vig inkább zenélt partnereivel, Csuhaj Barna Tibor bőgőssel és Jeszenszky György dobossal.

tommy-dob-tibi-gyuri.jpg

tommy-dob.jpg

tibi.jpg

jeszy.jpg

A muzsikustársak mindketten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanárai és a magyar jazzélet megbecsült tagjai.

Az esten jazz örökzöldek hangzottak el Tommy Vig átirataiban, sok improvizációval kedvenc és sok esetben személyesen ismert szerzőitől.

Thelonious Monk, Sonny Clark, Duke Ellington, Johnny Green, Kozma József (Joseph Kosma), George Gershwin, Bronislaw Kaper, Louis Prima, Sonny Rollins jazz slágerei és egy meglepetés feldolgozás hangzott el a búcsúesten.

Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versét zenésítette meg Tommy Vig, amit felesége, Mia Kim adott elő magyarul hatalmas sikert aratva kedves akcentusával, Petőfi a’ la jazz.

mia-enek-tommy-vibrafon.jpg

mia-enek.jpg

mia.jpg

mia-megkoszoni-a-tapsot.jpg

vege.jpg

Megható, emlékezetes produkcióval búcsúzott a közönségtől és a koncertek világától a lassan két évtizede újra budapesti polgár Tommy Vig és kedves felesége Mia Kim. Aki kíváncsi a hosszú, kalandos, különleges zenészsors részleteire, hallgassa meg a Magyar Zene Háza munkatársai jóvoltából megszületett Zeng!Poscast beszélgetést a következő linken:

https://www.youtube.com/watch?v=lQvcq48Wfa4

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez