JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 07.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok V. rész: Parker Jazz Club (Kisfaludy Galéria - Balatonfüred, Kisfaludy u. 1.)

A sorozat 5. részben a Balatonfüredi Parker Jazz Clubról kérdeztem Szakáll Norbert klubvezetőt, aki egyben kiváló jazzgitáros is.

szakall-norbert.jpg

Kedves Norbi! Mióta működik a Parker Jazz Club?

Valójában, ennek a kérdésnek a megválaszolása érdekében érdemes visszamenni az időben néhány évet. A Parker Jazz Club elindulásának, jelenlegi működésének már voltak korábban előjelei, ilyen volt például a „Pünkösdi Jazz Fesztivál” megrendezése Balatonfüreden, ami kb. 15 éve volt, és akkor azt mi egy évente megrendezésre kerülő eseményként terveztük, de aztán a körülmények nem tették lehetővé a folytatást a következő időszakban. A továbbiakban a szintén balatonfüredi Könyv-Bor-Jazz fesztivál programsorozatába kapcsolódtunk be egy ideig, ameddig igényt tartottak a közreműködésünkre, szakmai javaslatainkra. Mivel az élő, rendszeres jazz koncertek megrendezése a városban továbbra is igényként volt jelen a jazzkedvelő közönség, illetve saját magunk részéről egyaránt, nem szerettük volna feladni eredeti terveinket. Végül is a klubot több év tervezgetés után 2018 végén hoztuk létre és 2019. március 14-én volt a nyitóprogram, ahol Oláh Kálmán tisztelt meg bennünket egy szóló zongora koncerttel.

Ki működteti, ki a koncertszervező? Ki finanszírozza?

A klubot jómagam álmodtam meg és hoztam létre. Mivel én is jazz zenész vagyok, így a lelkesedésen kívül személyes kapcsolataim is segítik koncertek szervezését. Szerencsére az elejétől kezdve a klub mellé állt a város kulturális programokért felelős intézménye a „Füredkult”, akik a helyszín, a technikai háttér, a marketing munka biztosítása mellett némi anyagi támogatással is hozzájárulnak a klub folyamatos működéséhez. A koncertek szervezését teljes egészében én, mint a klub alapítója végzem, meghívom a fellépő zenekarokat, művészeket. Próbálom ésszerűen, és szakmailag is hitelesen összeállítani a programokat hónapról hónapra.

Kérdezed a finanszírozást, hmm, igen, ez a legnehezebb része az egésznek. Mivel mi nem végzünk semmilyen kiegészítő tevékenységet, pl. nem áll mögöttünk egy jól működő vendéglátó egység, nem vagyunk egy állami, önkormányzati intézmény része, egyelőre szponzoraink, támogatóink sincsenek az említett Füredkulton kívül, így a legnagyobb korlátot a forráshiány jelenti. Az elmúlt években is igyekeztünk kihasználni minden lehetséges pályázati forrást, ami nagyon nagy segítség volt. Az NKA által kínált pályázati lehetőségekkel már két alkalommal is sikerült élnünk, illetve ilyen volt a Köszönjük Magyarország program is, amiből szinte egy egész éves sorozatot meg tudtunk valósítani. A Magyar Jazz Szövetségtől is kaptunk már „delegált” fellépőket, ugyanúgy, mint az említett Pünkösdi Jazz Fesztivál esetében anno. Itt kell megemlítenem jó néhány nagyszerű muzsikus önzetlen hozzáállását, akik ismerve-felismerve a helyzetünk nehézségét, akár saját tiszteletdíjukról lemondva, önköltségi áron vállaltak nálunk fellépést, csak azért, hogy a klubunk folyamatosan működhessen. Természetesen az Ő esetükben az első adandó alkalommal, amikor valamilyen pályázati forráshoz jutunk, igyekszünk meghálálni nagyvonalú hozzáállásukat. Pontosan ezért fordult elő, hogy vannak olyan művészek, akik már két, vagy három alkalommal is szerepeltek nálunk, miközben vannak, akiket még nem volt alkalmunk eddig vendégként meghívni.

Hol, milyen keretek között, milyen rendszerességgel működik a jazz klub?

A jazz klubban általában évi 10-12 koncertet van lehetőségünk megrendezni, ami jellemzően szeptember és június hónapok közé esik. A nyári hónapokban olyan nagyszámú kulturális kínálat, zenés program, fesztivál van a városban, hogy akkor nem sok eséllyel lehet az embereket bevonzani koncertjeinkre. Havi egy-egy koncert a koncepció, ami módosulhat az éppen kínálkozó, vagy korlátozó lehetőségek által. Nekünk alkalmazkodni kell a helyszínt biztosító Füredkult programjaihoz is, az általuk alkalmanként rendelkezésre bocsátott Kisfaludy Galéria foglaltságához.

Mekkora a nézőközönség? Van-e kialakult törzsközönség, hány fő?

A nézők, érdeklődők számát több tényező befolyásolja, aminek értelmezése gyakran számunkra is kihívás. Az aktuális fellépő ismertsége mindenképpen nagy vonzerő, a „nagy nevek” egyértelműen több embert vonzanak, de sokat számít a környékben lévő hasonló jellegű rendezvények megjelenése is. Példaként említhető a közelben lévő Veszprém, mint Európa Kulturális Főváros 2023 által ebben az évben megrendezett (egyébként fantasztikus és színvonalas) programjai, aminek következtében ránk érezhetően kisebb figyelem jutott az utóbbi időszakban. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a hasonló jellegű programkínálatra, amit mi is képviselünk, egy szűk réteg kíváncsi, és az ő idejük, egyéb lehetőségeik is korlátosak, de hogy a kérdésre is válaszoljak, a közönség száma koncertenként 20 és 80 fő közé tehető, amiben azért látunk és remélünk fejlődési potenciált. Részben beszélhetünk törzsközönségről is, akik csak tehetik, mindig jönnek, sőt van olyan vendégünk is, aki Budapestről utazik le rendszeresen egy-egy koncert miatt.

Mekkora a klub befogadó képessége?

A klubkoncertek helyszínét, a Kisfaludy Galériát, mi egyfajta kávéházi hangulatú kialakításszerűen szoktuk berendezni. Vannak székek, asztalok, és a szomszédos vendéglátóegység közreműködésével van italfelszolgálás is a koncertek előtt, illetve a szünetekben. Érdemes megemlíteni, hogy nálunk a koncertek előtt minden esetben van egy úgynevezett kávéházi beszélgetés is, ahol a zenekar tagjaival, vagy képviselőjével és jellemzően egy más területen (zene, képzőművészet, irodalom, tudomány, stb…) elismert művész, vagy híresség kap bemutatkozási lehetőséget, illetve szélesíti kulturális kínálatunkat. Ha a teljes ülőhely kapacitást nézzük, akkor 100 főt is tudunk fogadni adott esetben.

Fogad-e vendégzenészeket a klub, egyes zenészeket, vagy esetleg komplett zenekarokat is?

A kezdettekkor a koncepció az volt, hogy szólistákat esetleg duókat tudunk fogadni és a saját „házi zenekarunk” adja a zenekari kíséretet hozzá amennyiben szükséges.

bm.jpg

Ilyen formában volt a vendégünk az első időszakban pl. Borbély Misi, vagy az azóta már sajnálatos módon elhunyt Winand Gábor. Később a hirtelen begyűrűzött pandémia, illetve egyéb körülmények, lehetőségek átírták eredeti elképzeléseinket, mostanában általában komplett zenekarokat hívunk meg. Eddig a kényszerszünetek dacára is több, mint 40 koncertet sikerült eddig megrendezni ahol, ha nem is mindenki, de nagyon sokan kaptak meghívást a hazai jazz kiválóságai közül. Sőt már nemzetközi fellépőnk is volt Andy Middelton személyében. A célunk, hogy a jövőben mindenkit vendégül láthassunk, aki szívesen jön hozzánk, és egyben hiteles képviselője a jazz különböző vonulatainak.

Mik a következő koncertek, tervezett programok?

Amikor tervezgettük a klub elindulását, meghatároztuk, hogy nem szeretnénk semmilyen kompromisszumot tenni annak érdekében, hogy nagyobb látogatottságot, esetleg üzleti sikereket könyvelhessünk el a szakmai hitelesség rovására. Továbbiakban is csak a jazz műfajon belül, művészi színvonalon megszólaló előadókat várjuk. Ez nem azt jelenti, hogy kizárólag mainstream előadókat fogadunk, hanem azt, hogy pl. nem szeretnénk valaha jazz zenekarként ismertté vált, de mára már inkább pop zenei produkciót képviselő formációkkal dolgozni. Amellett, hogy mindent és mindenkit elismerünk, akik a saját területükön kimagasló színvonalat képviselnek, úgy gondoljuk, hogy minden műfajnak megvan a saját közege, élettere.

Ahogyan említettem, sokan nem jártak még nálunk, akár személyes kedvenceim közül is, a jövőben elsősorban bennük gondolkodunk. Jelenleg is folyamatban, illetve elbírálás alatt áll egy pályázatunk a Nemzeti Kulturális Alapnál, amennyiben pozitív elbírálásban részesülünk, egy nagyon színvonalas 2024. évi programot tudunk megvalósítani. Konkrét neveket éppen azért nem szeretnék most még mondani, hogy ne legyen csalódás senki számára, ha mégsem valósul meg, de nagyon bízunk abban, hogy december végén–január elején a nyilvánosság számára is közzé tudjuk tenni jövő évi programunkat. Ami biztos, hogy a decemberi, azaz az év utolsó koncertjének vendége a Bágyi Balázs New Quartet lesz, egészen pontosan december 21-én, csütörtökön.

bbnw.jpg

Köszönöm szépen az interjút!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez