JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 16.
Névnaposok – Edit2024. szeptember 16.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 398. rész: Forgács László = Papa Fleigh

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 152 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Forgács Lászlónál tartunk. 12 év és 8 hónap alatt eddig 398 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

forgacs-laszlo-papa-fleigh.jpg

Budapesten született 1941. június 28-án, és itt is halt meg 2021. április 3-án.

1952-től másfél évig tanult zongorázni.

1957-től 60-ig Zilcz György trombitatanítványa volt a kőbányai László Gimnázium zeneiskolájában.

Különböző amatőr együttesekben trombitált, majd katonai szolgálata után dobolni tanult Bányai Lajostól az OSzK stúdióban.

1967-től szegedi vendéglátóhelyeken játszott dobosként, először Csepregi Józseffel és Póczos Jánossal, majd a Hungária bárban Ács György zongoristával.

1972-től két évig Finnországban szerepelt, majd ismét vendéglátóhelyek következtek, partnere volt többek közt Cseuz András zongorista.

1986-tól 94-ig Kardos Péter bendzsós Oldsmobile Dixieland Jazz Band-jének volt trombitás énekese. A zenekar a magyarországi revival mozgalom egyik legsikeresebb együttese volt, saját klubjukban ismert hazai és külföldi vendégek léptek fel rendszeresen. 1987-ben meghívást kaptak a XX. Moszkvai Nemzetközi Jazzfesztiválra, ezt számtalan külföldi fellépés követte. Bemutatkoztak -az ismert hazai fesztiválok mellett- a svájci Bielben, és az egykori Nyugat-Németország nagyvárosaiban. Heti rendszerességgel játszottak Baden bei Wienben, hat alkalommal töltöttek két-két hónapot a Kanári szigeteken. 1990 telén Mauritius szigetén szerepeltek 2 hónapig. A zenekar két kazettát és egy CD-t adott ki.

1994-től a Papa Fleigh Dixie Company-t vezette, amely klubokban lépett fel és gyakran szerepelt Németországban.

1996 és 2009 között tagja volt a Budapest Ragtime Bandnek, beutazta velük Európa szinte minden országát, de jártak Mexikóban is.

Ezen időszakban részt vett a BRB lemezfelvételein.

Énektudása, sokoldalú hangszertudása, színpadi előadása, a klubokban játszott műsorai az ország egyik legjobb trombitás-énekes frontemberévé tették.

Papa Fleigh szinte mindenkivel játszott a dixieland műfaj hazai élvonalából, így a Benkó Dixielanddel, a Molnár Dixielanddel, és a Hot Jazz Band-del.

Így énekelt és kornettezett saját együttesével a Papa Jazz Seven-nel:

https://www.youtube.com/watch?v=roC6SDslyW8

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez