JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Exkluzív interjú a Magyar Jazz Szövetség új elnökségi tagjával, Csapó Krisztiánnal

A következő hetekben vasárnaponként a Magyar Jazz Szövetség új elnökségének tagjait kérdezem a közel jövő terveiről!

mjszlogo.jpg

csapo-krisztian.jpg

1) Mióta tagja a Magyar Jazz Szövetségnek?

2021 legelején kaptam visszaigazolást a tagfelvételről.

2) Hogyan került be az új elnökségbe?

A jelenlegi elnök, Gayer Ferenc kért fel és ajánlott a tagságnak a szavazás előtt, akkor még alelnökként. Már évek óta sikeresen dolgoztunk együtt több formációban, számos külföldi utat is beleértve, ahol a szervezésben is számított a segítségemre. Többször beszélgettünk a magyar jazz ügyéről is, nagyon sok dologban hasonló az elképzelésünk.

Talán innen jöhetett az ötlet, hogy csatlakozzak hozzájuk az elnökségben.

3) Kapott már valami személyre szabott feladatot?

Kaptam és proaktívan is kezdtem a közös munkát. Egyik első feladat volt A Magyar Jazz Tiszteletbeli Nagykövete pozíció körüli szervezőmunka és a megbízás átadása.

Jelenleg két rendezvény szervezésében is részt veszek.

Az egyik egy nagyszabású, egész hétvégét átölelő budapesti program jövő nyáron, ahol több, mint 70 magyar jazz muzsikus lesz hallható. Margitszigeti Jazz Hétvége címmel június 7-én és 8-án, két napra vesszük birtokba a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot. A gasztronómia szerelmesei is otthon érezhetik magukat, a legjobb borokat-, sajtokat- és egyéb kiváló hazai termékeket lehet majd megkóstolni. A családokra is gondoltunk, az ínyencségek mellé természetesen lesznek gyerekeknek szóló jazz koncertek, majd délután a Müpa JazzShowcase 2024 győztese, Az Év Fiatal Jazz Zenésze és a Snétberger Zenei Központ növendékei lépnek fel.

8-án este lesz a rendezvény csúcspontja, a Gayer Ferenc által megálmodott Csodálatos Magyar Jazz gálakoncert, ahol a magyar jazz színe-java hallható lesz. Bigband, tradicionális jazz zenekarok, fúziós, bebop… A teljesség igénye nélkül néhány résztvevő muzsikus a gálakoncerten résztvevő több, mint 50 közül: ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér, Borlai Gergő, Tony Lakatos, Szőke Nikoletta, Bényei Tamás, Fekete-Kovács Kornél, Kőszegi Imre, Oláh Krisztián, Bolba Éva, Ávéd János, Oláh Kálmán, Szalóky Béla, László Attila, Korb Attila, Berki Tamás, Tálas Áron, Pecek Lakatos Krisztián, Csizmadia Dávid, Elek István… és néhány olyan énekes sztárvendég, akinek még nem árulom el a nevét.

Igazi professzionális szervezet a Margitszigeti Szabadtéri Színház csapata, akikkel öröm a munka és nagyon hálásak vagyunk Bán Teodórának, hogy első pillanattól támogatta az elnök úr ötletét. Már Adventkor lesz egy reklámkampány, a jövő évben pedig a budapesti lakosok kiemelten találkozhatnak a rendezvény plakátjaival, ami óriási reklám a Magyar Jazz Szövetségnek.

A másik pedig egy évek óta futó sorozat, ami 2024. szeptember 14-én, szombaton, a Magyar Zene Házában kerül megrendezésre. A Magyar Jazz Napja egy kis koncepcióváltáson megy keresztül, az eddigi tapasztalatokból és a visszajelzésekből tanulva igyekszünk olyanra szabni, hogy a lehető legszélesebb közönséget érhessük el. Ebben nyitott és igazán konstruktív partnerünk a Magyar Zene Háza, akikkel új alapokra helyeztük a kapcsolatot.

4) Ezen kívül még milyen más dolga lesz? Esetleg a harsona előtérbe helyezése...

Számos ötlettel érkeztem az első elnökségi ülésre, ezek között a harsona is ott van. A három oldalnyi tervezetből néhányat szemezgetve:

- A tradicionális jazz műfaj képviselete, megbecsülése

- A Magyar Jazz Tiszteletbeli Nagykövete pozíció

- Iskolai toborzás, ismeretterjesztés: A Jazz Tanszéken kevés a trombita- és harsona szakos növendék

- Állandó Podcast, YouTube, TikTok, Spotify jelenlét

- Magántőke bevonása

- Éves gála, díjátadó

- Nyomtatott féléves-, negyedéves kiadvány

- Nemzetközi szervezetekben való részvétel

Emellett fontos, hogy transzparens legyen a szövetség. A jövőre nézve fontos, hogy ne adjunk okot arra, hogy a tagság úgy érezze, hogy az elnökségi tagok a saját érdekeik mentén hoznak döntéseket. Fontos, hogy egy non-profit szervezet ne azért legyen hírhedt, mert az elnökség tagjai közül van, aki túlárazott szervezési-, konferálási-, hangszer bérbeadási-, étkezési díjakat vesz fel. Fontos, hogy ne a saját zenekarainkat, vagy csak a hozzánk közel álló együttesek szekerét toljuk a MJSZ erőforrásaiból. Ez nem jelenti azt, hogy az elnökség formációi ne jelenhetnének meg MJSZ rendezvényeken, de fontos az önmérséklet gyakorlása. Ez a közös minimum.

Azt látom, hogy a vezetőség ezekkel kapcsolatban összhangban van és nagyon motivált a társaság. Hiszek abban, hogy a Magyar Jazz Szövetség sokat fog fejlődni az elkövetkező években!

Sok szeretettel várjuk a fiatalokat, de amellett, hogy fiatalodnunk is kell, fontos, hogy megbecsüljük azokat, akik nagyobb tapasztalattal, nagyobb szakmai múlttal járnak előttünk.

5) Sok sikert a munkájához!

Köszönöm szépen!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez