JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Tzumo új együttesének bemutatkozása a BJC-ben

Oláh „Tzumo” Árpád az 1998. évi Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny holtversenyes első helyezése óta fontos szereplője a magyar jazzéletnek, akár saját együttesei (Tzumo Trio, Solati, Tzumo Drums Quartet) révén, akár közreműködőként mások zenekaraiban (pl. László Attila Quintet).

bjc-szines-2014-allo-feketealap.jpg

Legújabb formációjával november 1-én mutatkozott be a Budapest Jazz Club közönségének. A Tzumo Gipsy Dreams névre hallgató zenekar valamely mértékben a Babos Project Romani együttesben eltöltött időszak inspirációit eleveníti fel, de én inkább az új kompozíciókat, a darabok hatásos és ötletes felépítését, előadását, valamint a jó érzékkel összeválogatott zenésztársakat emelném ki.

zenekar-2.jpg

A zenekar összeállítása a következő:

Tzumo Árpád – akusztikus zongora, szintetizátor

Szabó Gabi – ének

Pozsár Eszter – fuvola, bambusz fuvola

Hodek Áron – basszusgitár

Hodek Dávid – dob

Czibere József – ütőhangszerek

szabo-gabi-2.jpg

Ének alatt most szöveg nélküli vokált kell érteni, tulajdonképpen egy plusz hangszeresként vett részt az énekes a produkcióban.

pozsar-eszter.jpg

Telitalálat Pozsár Eszter és a fuvola szerepeltetése a zenekarban, alapjaiban határozza meg mind a zenész, mind a hangszer az együttes hangzását.

hodekd-czibere.jpg

Czibere József ütőhangszeres játéka követi és kiegészíti bármelyik előtérben lévő szólóhangszer – zongora, fuvola, basszusgitár, dob – játékát és mellesleg feldobja, színesíti a zenei kíséretet.

ha.jpg

Távol tartom magam Hodek Áron életkorával kapcsolatos cirádáktól, inkább azt emelném ki, hogy a saját együttesével játszott fusion hangzással szemben, most új oldaláról lehetett megismerni.

tzumo-1.jpg

A program a Babos Project Romani együttesben már játszott „Song for Mercy” darabbal kezdődött, amely Tzumo hosszabb zongora bevezetőjével indult.

Ezután három vadonatúj Tzumo szerzeménnyel (Anda, Gypsy Dreams, Joyous) ismerkedhettünk meg, bizonyítandó, hogy a zenekarvezető nemcsak zongora játékával, hanem kompozíciós munkával is kivette részét az új zenekar indításában. (Megjegyzés: Elnézést kérek, ha nem pontosan értettem az egyes szerzemények címét.)

Az első 50 perc Szakcsi Lakatos Béla és Ablakos Lakatos Dezső szerzeményének, az „Elizabeth”-nek a mostani zenekarra átdolgozott változatával zárult.

A második rész indító számában (Sasebo) feltétlenül megemlítendő Hodek Áron basszusgitáron bemutatott játéka.

A program Tzumo más formációiban már korábban is játszott „Time to Time” előadásával folytatódott, majd következett egy roma népdal feldolgozás, amelynek címe „Gypsy Bread”. Ennek a terjedelmesre sikeredett darabnak az előadásában a zenészek hosszú szólókkal vették ki a részüket, ha jól emlékszem ebben a sorrendben: bambusz fuvola, zongora, fuvola, basszusgitár, dob. Amolyan örömzene volt már ez, így tulajdonképpen sejtettük is, hogy ez lesz a búcsúszám.

A taps szerencsére most is megtette hatását, visszajöttek a színpadra és eljátszottak még egy Tzumo kompozíciót.

tzumo-2.jpg

tzumo-3-1.jpg

tzumo-szabo.jpg

szabo-gabi-1.jpg

csoportkep-logoval.jpg

hodek-david.jpg

zenekar-1.jpg

Bár sem PR, sem reklám feladatokat nem látok el, csak ajánlani tudom minden jazzkedvelőnek a zenekart. December 13-án ismét fellépnek a BJC-ben, érdemes akár erre, akár más koncertjükre elmenni, nem fognak csalódni.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez