JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 18.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

„Kedvenc énekeseim” – Bábiczki Boglárka ajánlója nem csak énekeseknek

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással.

babiczki-boglarka.jpg

Én mindig szerettem énekelni és sok énekest hallgattam gyermekkorom óta (Whitney Houston, Mariah Carey, Celine Dion, stb…), de a fordulópont akkor jött el, amikor a klasszikus énektanárom 19 évesen választás elé állított: vagy operett és musical irányba képezzük a hangomat, vagy az opera lesz a jövőm. Mindegyik műfajt tiszteltem, de egyik sem volt az én világom.

Keresnem kellett valamit, ahol szabadabb lehetek, de mégis életrevaló, és akkor találtam rá Natalie Cole „Unforgettable...with Love” című lemezére, ami egy válogatáslemez Nat King Cole legsikeresebb jazzstandardjeiből. Az összes dalt megtanultam, a scat szólókat hallás után leszedtem és így mentem felvételizni Lakatos Ágneshez az akkori Postás Zeneiskolába, ahová egyből sikerült bekerülnöm.

NATALIE COLE: Orange Coloured Sky

Nekem nincs kedvenc jazz énekesem, inkább korszakaim vannak.

Sokat hallgattam Patricia Barber lemezeit, mert tetszettek a hangszerelései és a dalszövegei.

PATRICIA BARBER: POSTMODERN BLUES

Diana Krall eszméletlen jó swingénekes, aki anno nagy hatással volt rám.

DIANA KRALL: MY LOVE

Kurt Elling kazettáit is „szétszedtem”, aztán meguntam, de ez is oké...:-)

Esperanza Spalding zseniális!!! Bármit meghallgatok tőle, mert ő egy különleges zenei atmoszférába kalauzolja el a hallgatóit, és minden lemeze más. Különböző zenekari felállásokkal és producerekkel dolgozik, ezért megunhatatlan és sokszínű. Kedvenc lemezeim tőle: „Chamber Music Society” és a „12 Little Spells”.

ESPERANZA SPALDING: LITTLE FLY

A klasszikusok közül nekem Sarah Vaughn a királynő, mert ő operát is tudott volna énekelni, ha akart volna, és én is a magánének világából jöttem, és ő az, akinél a csibészes játékosság (angolul: sassiness) és az öröm megtölti az ember szívét.

Frank Sinatra fantasztikus, ha szeretne valaki jobban swingelni és megtanulni úgy ritmizálni és történetet mesélni, hogy beleremeg a közönség lába és a lelke is.

A bécsi konzervatóriumban javasolta a tanárom, hogy merüljek el Betty Carter munkásságában, ami először nem tetszett, mert nagyon agresszívnak és kaotikusnak tűnt, aztán eltelt öt-hat év és akkor beütött a Carter-varázs!!! Ha valaki szeretne klasszul improvizálni, bátran és meglepően énekelni, őrülten ritmizálni és érdekes hangszerelésekkel feldobni a dalait, akkor annak nagyon ajánlom Betty Carter-t.

BETTY CARTER: THE SURREY WITH THE FRINGE ON TOP

Manapság kevesebb jazzénekest hallgatok, inkább más műfajok felé fordultam, ahonnan inspirációt nyerek a saját világomhoz.

Szeretettel ajánlom Susanne Sundfør norvég énekes-dalszerző lemezeit,

SUSANNE SUNDFOR: MANTRA

valamint Yebba „Dawn” című 2021-es albumát, ami egy igazi mestermunka.

YEBBA: STAND

A funkos-diszkós énekestrió, a Say She She még csak most kezd berobbanni a köztudatba, de három olyan énekesnő alkotja, akik bármit megcsinálnak a hangjukkal egy olyan háttérzenekarral, akiket ott felejtettek a 70es években.

SAY SHE SHE: FORGET ME NOT

...és végül: két hete meghallgattam újra és újra Winand Gábor „Different Garden” című lemezét, mert én őt soha nem felejtem el és a legnagyobb zenészek egyike volt, akit ismertem, szerettem és a mesteremnek szólíthattam.

WINAND GÁBOR: BIRD ALONE

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez