JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 22.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Jazzklubok munkatársai, koncert- és fesztiválszervezők, lemeztársasági emberek köszöntenek 75. születésnapom alkalmából

Az alábbi körlevelet küldtem az érintett személyeknek: „Kedves magyar jazzklub vezető/tulajdonos, koncert- és fesztiválszervező, lemeztársasági Lányok és Fiúk! Mivel közeleg a nagy nap, így arra gondoltam, megkérdezlek benneteket, szerintetek én, Maloschik Róbert az elmúlt 50 évben tettem-e valamit a magyar jazz érdekében, és személy szerint értetek mit tettem? Vagy írtam-e rólatok a www.jazzma.hu-n? Üdv, Róbert, Robi, Robi bácsi” És a válaszok csak jöttej, jöttek.. A mai napig 50 (ötven!)-en válaszoltak! A leveleket változtatás nélkül, beérkezési sorrendben közlöm!

Bóna László (Budapst Jazz Club)

Születésnapod kerek évfordulója apropóján felidéztem magamban azt a sok-sok beszélgetésünket, ami nem csak mindig őszinte, de közben nagyon szórakoztató is volt. Legyen szó külföldi zenészekről, vagy hazai előadókról, szinte mindig ugyanazt gondoltuk és ez máig nemigen
változott.

Köszönet Neked a klub első éveiben folytatott támogató munkádért, hogy igyekeztél nekünk világsztárokat szervezni. Talán ez a sorozat egész más lenne, ha az elején nem ajánlasz közvetlen elérhetőségeket, ügynökségeket.

Köszönet illet mindemellett a jazzma.hu oldallal végzett fáradhatatlan munkádért, amelyen nem tudnám megszámolni, mennyi koncertbeszámoló jelent meg a BJC koncertjeiről. Továbbra is tárt karokkal várunk Benneteket a klubban.

Neked pedig nagyon jó egészséget kívánok a következő hetvenöt évre is!

 

Hegedűs Anna (Fonó)

Amikor túlestem az első bazmegjeid sokkján 26-27 évesen és jóban lettünk, elkezdtünk beszélgetni, imádtam veled dumálni, mert annyira “hülye" vagy! :-)

Még anno az IBS-ben dolgoztam és a jazzkoncertjeinkkel rendszeresen foglalkoztál a Bartók Rádióban. Mindig képben voltál, mindenkit ismertél – jobban, mint akkor én - közben beszélgettünk én pedig tanultam sok fontos nevet és infót tőled. Sztoriztunk, pletykáltunk telefonon.

Aztán amikor máshogy hozta az élet és átkerült tevékenységed az online térbe már a Fonó részéről állunk kapcsolatban. Ide is küldesz mindig valakit kritikát írni, követed a lemezeinket, továbbra is képben vagy.

Nagyon örülök, hogy a nagy betegség és krízis után helyre jöttél és tudtad, tudod folytatni imádott Gabid mellett az életet és a jazz szolgálatát.

Az a szerencse, hogy “hülyébb" már nem leszel, de mi így szeretünk, Robi! Valahogy kortalan vagy, nem öregszel…remélem, én is ilyen kortalan leszek ennyi idősen, mint te.

 

Dr. Nádori Péter (exUniversal Hungary)

Kedves Róbert bácsi, szegények gyámola,

Meglehetősen különös viszonyban voltunk az elmúlt évtizedekben; gyarló emlékezetem szerint személyesen soha nem találkoztunk, de e-mailben és telefonon folyamatosan kapcsolatban voltunk.

Mindig korrekt, szótartó partner voltál -- remélem, én is.

Igyekeztem teljesíteni reci-kívánságaidat, Te pedig lelkiismeretesen  tájékoztattál a megjelenésekről.

Csodálom, hogy túl tudtál lépni a Rádiós szemétségen, megcsináltad a Jazzma.hu-t, és szellemileg egészségesen kerültél ki a szörnyű sztrókból.

További sikeres éveket kívánok!

Barátsággal és szeretettel.

 

hofi (Hoffmann György) (iF Café)

Amióta megvan az iF, végig figyelemmel követted és népszerűsítetted a helyet, a “so called: iF jazz”-t.

Kezdetben, mint Bartók Rádiós, többször voltam a stúdióban. Később, mint jazzma létrehozója és főszerkesztője.

Egy biztos, ha valaki az elmúlt  ötven év jazztörténetét kutatja, minduntalan belebotlik a munkásságodba és forrásként fogja használni.

Kösz, tarts ki "bis hundert und zwanzig”.

 

Finta László (Nyitott Műhely)

A legtöbbet, Robi!

Szívvel, lélekkel, mindent, ami csak kifért a 'csövön':))

Csókolom a sarudat meg!

 

Szalai Tünde (Jazz és a Bor fesztiválja – Balatonboglár)

Maloschik Róbert! - ezt a nevet akkor hallottam először, amikor közel 25 éve elkezdtem jazz rendezvényeket szervezni. Mondták, hogy Ő az az ember, aki mindent is tud a magyar jazz világáról. Vidéki lányként, szerényen és reménykedve kerestem meg, hogy segítsen a szárnyait bontogató "Jazz és a Bor" fesztiválja promózásában.

Találka a fővárosban és egy kávé. És már 23 éve minden boglári jazz eseményről, tudósít, ír, interjúz. Segíti a munkánkat folyamatosan.

Önzésnek tűnhet, de azt kívánom még vagy 30 évig dolgozzunk együtt!

Isten éltessen Robi!

 

Cserba Miklós (Hangvető)

Ha jól emlékszem, akkor Maloschik Úr jelentkezett be, hogy az ECM kiadványokról szívesen írnának a jazzma.hu oldalon, ez 2013-ban történt, ekkor került hozzánk a magyarországi terjesztés joga.

2013 óta minden évben a német kiadónál megjelenő jazz újdonságok felkerültek az oldalra, számszerűsítve ez évi 20-25, néha több recenziót jelent.

Hogy tett-e valamit a jazz ügyében? Ez nem lehet kérdés, egyértelműen.

 

Kaszás Ferenc (exWarner Brothers)

Eszembe jutottak a veletek babysittelt artisták, egyszóval te vagy az egyik "music industry veteran", akinek sokat köszönhetek. Felbecsülhetetlen az a sok-sok tapasztalat és zenei élmény, amit ezek a feladatok nekem jelentettek. Hála és köszönet érte.

Ami a munkásságodat illeti, ha van a magyar jazzben olyan valaki, aki megtestesíti a "mover and shaker" fogalmát, akkor az szerintem Te vagy.

Szeretettel kívánok neked sok boldog születésnapot és jó egészséget.

 

Csurák Erzsébet (Rómer Jazz Klub - Győr)

Szeretettel gratulálok neked a közelgő jeles és fontos évfordulódhoz!!.

Az igazság az, hogy mi személyesen soha nem találkoztunk, de ez semmit nem vett el abból a nagyon is személyes és baráti együttműködésről, ami a mi szakmai munkánkat jellemezte.

Sokat segítettél nekem a győri jazz élet,  azon belül is a Rómer Jazz Klub programjainak promótálásában.

Sokszor hírt adtál a klub működéséről és az én szervezői munkámat is méltattad a jazzma.hu oldalon.

A magyar jazz a te kiváló és kitartó munkád nélkül ma nem tartana ott, ahol. Sokan sokat köszönhetnek neked és túlzás nélkül mondhatom, hogy te vagy a hazai jazz élet egyik legfontosabb szereplője és katalizátora, aki fáradhatatlanul képviseli a szakmát és segíti a jazz népszerűsítés!

A munkádhoz továbbiakban is sok sikert és jó egészséget kívánok!

Vörös Tamás (AlbaRegiaFeszt – Székesfehérvár)

Emlékszem, mikor az első jazz fesztivált rendeztük Fehérváron, Robi volt a műsorvezető és a “mindenes” egyben:)

Nagyon sokat segített, igazából én akkor ismettem meg. Ennek kb. 22 éve.

Azóta is bármikor is volt kérésem, kérdésem szívesen segített a maga vicces módján.

 

Kovácsné Mikola Mária (Hevesi Sándor Művelődési Központ, Nagykanizsa) +

Godinek Ibolya (Móricz Zsigmond Művelődési Ház, Nagykanizsa)

Már hogyne szeretnénk a "Magyar Jazz Pápáját", akinek annyi mindent köszönhetünk!

A nagykanizsai jazzfesztiválok elmúlt 50 évében számtalan alkalommal fordulhattunk hozzád útmutatásért, szakmai támogatásért. Például nélküled nem valósulhatott volna meg Kurt Elling nagykanizsai koncertje sem... Mindig számíthatunk rád, ha időnként elakadunk a szervezés során.

A JazzMa létrejötte óta pedig folyamatosan hírt adsz az általunk jegyzett jazz-programokról, ami szintén nagy segítség, hiszen sokakhoz eljut az információ általad.

Köszönjük szépen mindezt ez úton is!

Bízunk abban, hogy folytatódik a remek szakmai és emberi kapcsolat közöttünk.

További jó erőt, egészséget és sok sikert kívánunk neked.

Wolcán Vikrória (Tom-Tom Records)

Nem fogom tudni szépen megfogalmazni, hiszen érzéseket nehéz szavakba önteni.

Megbízhatóság, kritikai éllel szemlélt világ, hatalmas szív, kiérdemelt (és elveszíthető) szeretet és bizalom, korrektség, káromkodások, nevetések, tiszta meglátások, Gabi felé érzett és a külvilág számára is nyilvánvalóvá tett szeretet, szerelem és erős kapocs, az a senkivel nem összehasonlítható hangsúly, ahogy felveszed a telefont s megszólítasz, az a lelkesedés, ahogy egy-egy számodra kedves projectről mesélsz, az az élni akarás és elhivatottság, amiből erőt merítve kérdés nélkül felépültél, az a szeretet ahogy a gyermekeidről mesélsz, a Szinva utca 6., mint mosolyt fakasztó fix pont, mikor a Dózsa György úton megyek, a jazzma.hu, az általad hozott s azóta is tartó ismerettségek, barátságok…

Ezek a kifejezések és érzések. amik eszembe jutnak rólad.

Lehetne szép mondatokba fogalmazni, s leírni, mit tettél „értem”, de talán így is érzed,  s érted.

Isten éltessen sokáig Robi bácsi!

 

Szabó Gyula (exMATÁV, exMagyar Telekom)

Számomra egyértelmű, hogy akkor is becsülnélek, ha nem írnék, de örömmel teszem.

Volt szerencsém megismerni néhány "jazz őrültet” a kulturális élet peremén - jazz klubban, kulturális szponzorációban - eltöltött éveimben. Közülük is kirítt egyvalaki, aki szakmailag és emberileg is megalkuvás nélkül dolgozott a hazai jazz életért. Műsort készített, fiatal tehetségeket gondozott, elérhetetlennek tűnő világsztároknak szervezett koncertet… és még ki tudja mi mindent tett azért, hogy minél többen érthessük és szerethessük ezt a csodás műfajt. A megalkuvás nélkül-t szó szerint kell érteni, mert semmi és senki sem tudta megakadályozni ebben a küldetésében. Még az sem, ha neki sokszor a szakmai boldogságon túl más alig jutott. Ez voltál Te, Robi.

Köszönöm neked, hogy egy picit a részese lehettem ennek a nagyszerű küldetésnek és persze azt is, hogy kezet foghattam Pat Metheny-vel, akinek a dedikált posztere ma is a falamat díszíti.

Sok boldogságot kívánok Neked és nem csak erre az egy napra!

 

Szentgyörgyi Rita

Isten éltessen a közelgő évfordulód alkalmából!

Én amolyan kibic vagyok a jazz szakértők között. Kellemes találkozások jutnak eszembe Veled és Gabival kapcsolatban.

A Magyar Rádió hőskorában a műfaj abszolút Királya voltál, a nemzetközi és a hazai jazz szcéna bemutatása, népszerűsítése a Te neveddel forrt össze kis hazánkban. És azóta sem hallok, vagy ismerek Hozzád hasonló jazz őrültet.

 

Hunka Róbert (Hunnia Records)

Megtanítottál beszélni szépen, érthetően magyarul.

Mindig támogattál abban a bolondos elkötelezettségemben, hogy a magyar jazz itthon, s a Lajtán túl is beférkőzhessen a fejekbe, szívekbe.

Sokszor többet tettél egy-egy magyar művész karrierjéért, ismertségéért, mint saját maga.

 

Kleinheincz Gábor

Meglepett a leveled.
Közel egy idősek vagyunk, (én 73)
És az lepett meg, hogy benned ez kérdésként felmerül. Hogy milyen részed van az én életemben. Gondolom ezt sok embernek küldted el, remélem sokan válaszoltak rá.
Én megtisztelőnek tartom, hogy ismerhettelek, és jelenleg is ismerlek, először talán, mint őrült szponzort ismertél meg bennem, de később talán a zenészt is. Közös láng fűtött bennünket, egy olyan célért, mint a jazz szeretete, ebben kiemelkedően a magyar zenészek által kialakított jazz, ami nem alábecsülendő a nyugatihoz képest.
Szóval sok azonosság van bennünk, életem egyik szép élménye, amikor együtt mentünk a Ceglédi dobosfesztiválra, és együtt találkoztunk Peter Erskine-nel, vagy a bőgő és basszusgitár verseny, ahol barátunkként beszélhettünk John Patitucci-val.
Ezek a nevek, lehet, hogy ma sok embernek nem jelentenek semmit, de nekem máig is Istenek, akiket a segítségeddel ismerhettem  meg.
1994-ben, amikor megjelent a Morgan Workshop, volt egy TV-interjú, ahol László Attila mondta, hogy ez egy szűk réteg műfaja, én tiltakoztam ellene, hogy ezt mindenki tudja szeretni, ha leküzdi az előítéleteket.
Ma már látom, hogy a jó és az értékes sajnos kevés embernek jelent örömet, de te az egész életeddel ezt a célt szolgáltad, a magyar jazz nem tartana itt, nélküled.

 

Hartyándi Jenő (exMediawave, Ravazdi parasztszalon)

Maloschik Róbert a magyar jazz fontos, nagy alakja.

Ugyan a muzsikusok egy része őt/minket, a háttérben tevékenykedő "jazzérttevőket" nem vesznek oly komolyan, ezért hangsúlyosan ki kell mondanom, hogy ez  egy megbonthatatlan egység. Egyik sem működik a másik nélkül. Vagy ha egyik szegmens véglegesen kiesne, akkor azt a többi is megsínylené, megindulna egy sorvadás...

Ezt csak figyelmeztetésként írom, mikor Robi hosszú, tartalmas és módszeres tevékenysége előtt tisztelgek eme szép évfordulón.

Sokat tett és tesz a magyar jazz életben tartásáért híradásaival, riportjaival, amely önmagában is egy hatalmas gyűjtemény. Ugyanolyan építőkövei ezek a híradások a magyar jazznek, mint az egyes jazztémák vagy előadások.

Még 75-öt neki!

 

Albert Mária (exMÜPA Magazin, exBudapesti Tavasi Fesztivál)

Kedves Robi, én nem kicsit, hanem nagyra becsüllek.

Azonban csak arra tudok válaszolni, hogy bámulatra méltóan ismered a jazz hazai és külföldi világát.

Hogy kitűnően tudtunk együttműködni, amikor még a BTF-et és az Őszi fesztivált sajtóztam.

Egyébként is mindenkor lehet Hozzád fordulni információkért, akár magyar, akár külföldi legyen a művész.

 

Eszéki Erzsébet (exNapi Világgazdaság)

75. születésnapod alkalmából szeretettel üdvözöllek!

Páratlan hangulatú koncerteket szerveztél éveken át Zsámbékon, a Romtemplom tövénél, fantasztikus zenészeket nyertél meg az ottani, csodás nyári sorozatokhoz.

A Magyar Rádió általad szerkesztett jazz műsoraiban a kiemelkedő jazz zenészek mellett rendszeresen bemutattál fiatal tehetségeket is, akiket így megismerhettek a jazzbarátok. Többek számára is komoly segítséget jelentett ez az indulásukkor.

 

Vermes Laura (Wekerlei Kultúrház)

Az egyike vagy annak a könnyen megszámlálható kis társaságnak, akik a legtöbbet tettek Magyarországon a jazz, mint önálló műfaj megteremtéséért és megismertetéséért.

Mint koncert-és fesztiválszervező, mint tehetségkutató versenyek megálmodója és megszervezője, mint rádiós és újságíró.

Az egész világra való nyitottságod, tájékozottságod tartotta életben a rádióműsoraidat olyan hosszú éveken át. Csak azt sajnálom, hogy amikor szerettél volna a rádióhoz hívni, hogy dolgozzunk együtt, nem jött össze, mert a válság miatt (2008) leépítések kezdődtek.

Isten éltessen sokáig!!!

 

Egervári Gábor (Jókai Klub)

Hogy tettél-e valamit? Megkerülhetetlen, ikonikus figurája lettél a hazai jazzéletnek, néha karcos, néha kíméletlen, de szakmailag mindig tűpontos értékítéleteiddel, számtalan fiatal jazztehetség felfedezésével, felkarolásával, útjaik egyengetésével. Létrehoztad Magyarország első számú jazzportálját, időt, energiát nem kímélve és azt hiszem, nem túlzás azt mondanom, hogy ezen a felületen több éven át nagyszerűen dolgoztunk közösen! Bízom benne, hogy lesz folytatás!

Neked sok erőt, egészséget kívánok! Nagy harcos vagy, kemény ütközetekből jöttél ki győztesen. Isten éltessen, vigyázz magadra!

 

Bosnyák Ilona (SAMBOSI)

BOLDOGSÁGOS  SZÜLETÉSNAPOT KIVÁNOK!

Gondolkodnom kellett, de úgy emlékszem, hogy Maloschik Róbertet 1996 óta ismerem  személyesen.

Akkor kezdtem el szervezni a Nyáresti jazzfesztiválokat.

Először a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán, később a Budafoki Törley Pincészet Anna utcai udvarán.

Robi rendszeresen behívott a Magyar Rádió Jazzmagazin című műsorba , aminek Ő volt a szerkesztője,  hogy elmeséljem kik lépnek fel ezeken  a fesztiválokon  és milyen műsorral.

Soha nem tett megjegyzést, ha nem is értett egyet a műsorszerkesztésemmel.

Kezdetben népzene is volt a műsorkínálatomban.

Ő nagy figyelemmel kereste a fiatal jazz tehetségeket. Évente rendezett a Magyar Rádióban  jazz tehetségkutató versenyeket. A mindenkori fiatal nyerteseket én is  felléptettem az éppen aktuális  fesztiválomon.

Később is mindig hírt adott az általam szervezett jazzkoncertekről a  MAJAZZ című nyomtatott kiadványában.

Én egy nagyon segítőkész embernek ismertem meg, úgy érzem később már a barátomnak is tekinthetem. Munkásságát azóta is figyelemmel kisérem.

Most is töretlenül szerkeszti a jazzma.hu internetes újságot.

Még sok jó tevékeny évet kívánok Neki szeretettel

 

Dóri Éva (exHagyma Produkció)

Tényleg 75 ...?

Igen nagyra becsülöm a magyar jazzéletért folytatott munkásságod! Azt gondolom, hogy minden generáció számára "megkerülhetetlen" szakmai tevékenységed sokat adott a hazai zenészeknek és rajongóknak egyaránt.

Magam csak éppen több, mint húsz éve ismertelek meg a Magyar Rádióban, az alkalomra sajnos már nem emlékszem, de vagy egy hangszeres verseny, vagy egy márványtermi koncert, vagy  valami egyéb megbeszélés volt - az is lehet, hogy a Zsámbék Jazz Open kapcsán... elevenen emlékszem, Szőke Niki első nagy turnéját ott beszéltük le a romok tövében, valamikor 2005 táján lehetett...

Az biztos, hogy meghatározó szereplője voltál a mi mindennapjainknak is.

Aztán a Szemesi Jazz Estek kapcsán írtál is rólam a jazzma.hu-n...

Ma már nem szervezek koncerteket, de nagy szeretettel gondolok az elmúlt két évtizedre.

Isten éltessen egészségben, maradj aktív még sokáig!

 

Zsuffa Péter exRádió Café, exTilos Rádió)

Nos, arra gondoltam, azt írom le neked, ami talán meglepő lehet számodra is...

Amikor a Tilos Rádióban mentek élőben a műsoraim, egy alkalommal téged hívtalak meg.

Ha jól emlékszem ekkor is -mint minden tilosos adásom alkalmával- mindvégig erős diszkomfort érzésem volt, ennek oka leginkább a leírhatatlanul ócska stúdiótechnika, ill. az ultraciki térmikrofonozás, annak farvizén pedig egy dekompresszálatlan teremzengés-rádióadás volt, ami a fülesemben egyszerű műszaki hibának, valamiféle áthallásnak tűnt, szemben egy rádióadással.

Ezt követően tudatták velem, hogy ki vagyok rúgva, (!) ...mert meghívtalak...

Nem kis dolog egy meghívott vendég általi azonnali eltávolítás, és büszke is vagyok rá!

Baráti öleléssel, egyben Isten Éltessen!

 

Kádár-Csoboth Judit (exFidelio)

Drága Robi, ami mindig is tiszteletre méltó volt számomra benned, az a soha nem szűnő kíváncsiságod, illetve lelkesedése a hazai jazz szereplői, legfőképpen a tehetséges fiatal muzsikusok iránt. Időt, pénzt, energiát nem kímélve segíted, népszerűsíted őket időtlen idők óta, hogy ez a jazz iránti szeretet másokra is átragadhasson.

Szintén szeretem nyitottságod: mindenkivel - velem is - első pillanattól fogva barátként beszélgettél, legfőbb célod az volt, hogy ez a műfaj méltó helyére kerüljön.

Kívánom, hogy sokáig kitartson még az erő, a lendület, a kíváncsiság:-)

Grégász Miklós (Debreceni Egyetem)

Nagyra becsüllek/lünk. Remélem ezt Te is tudod!

Jó szívvel emlékezhetünk többek között pl. az alábbi debreni Jazzbarátok Köre klubestre,

amelyre hivogatott ez az előző napi hír:

https://www.dehir.hu/kultura/baratok-kozt-foszerkeszto-es-a-dixi/2011/05/10/

Nagyon sok lehetőséget kaptunk Általad, hogy megjelenhessenek a debreceni jazzéletről képes híradások.

Sokszor noszogtattál minket, ami nem is ártott...

Szóval sok köszönet ezért és nagyrabecsülésünk.

További sok tevékeny évet még a magyar jazz szolgálatában!

 

Kulich Viktória (exSony Hungary, MAHASZ)

Én Téged 27 éve ismertelek meg,  mint tejfelesszájú promóciós kislány, aki frissen cseppent a zeneiparba. Te már az elején lenyűgöztél a közvetlenségeddel, humoroddal, szókimondásoddal és a végtelen barátsággal, ahogy az emberekhez  - és nekem legfontosabbként – hozzám álltál! Élvezetes és – nagyon hosszú - telefonos és személyes beszélgetéseink során csak tanulni, ámulni és leborulni lehetett egy magamfajtának a szaktudásod, elhivatottságot és profizmusod előtt! Kívánok neked minden jót – egészséget, boldogságot és minden mást!

Csodálatos ember vagy!

 

Szegedi Zsuzsa (Nemcsak Jazz Klub, Szigetszentmiklós)

Maximális tiszteletem a személyed és munkásságod iránt

Isten éltessen nagyon sokáig!

 

Suri Imre (Jazzy Rádió)

A 80-as évek végén a Magyar Rádióban voltál szerkesztő, amikor megismerhettelek. Volt szerencsém néhány hétig melletted dolgozni, és már akkor csodáltam a zene és a jazz iránti fanatizmusodat. Kálmán Zsuzsa rövid idő alatt megtorpedózta azt, amit együtt próbáltunk felépíteni, de szívemben már akkor helyet nyertél.

Ezek után nem csoda, ha a Jazzy indulásakor segítségedet kértem, 1-2 műsorunk szerkesztésében. Mindig segítettél, és sajátos stílusod több ifjú rádióst is pallérozott. Nem tudom felejteni azt a Bobby McFerrin koncertet sem, amit anno Te szerveztél.

Tudásod a jazzről (és alapvetően a zenéről), valamint fanatizmusod példaértékű. Azt hiszem, hogy ezt a szakmát csak ilyen elkötelezettséggel és szenvedéllyel érdemes csinálni.

Ölellek Te drága jó „káromkodó Mikulás!” A Jazzyben ez volt a beceneved.

 

Ámon Betti (Klub Rádió)

Nagyon sokat tettél rádiósként (Bartók), koncertszervezőként (Márványterem, Zsámbék), újságíróként, főszerkesztőként (MaJazz, Jazzma.hu), hogy csak néhány fontos állomást említsek -  a jazz és a hazai jazz-zenészek népszerűsítéséért, megismertetéséért. Ezt mindenki tudja a szakmában, és szerintem mindenki elismeréssel gondol Rád.

Én elég rendszeresen olvasom a Jazzma oldalait, interjúkat, kritikákat, mert érdekelnek a műfaj hírei és köszönöm, hogy fáradhatatlanul dolgozol.

A 75. születésnapodra azt kívánom, hogy sok örömöd legyen a munkában, és örvendeztess meg bennünket még sok-sok friss információval, zenei ajánlóval.  :)

Kacsányi Éva (Metronóm Jazz Klub, Pécs)

Az elmúlt 50 évi ténykedésedből legalább 20-25 évet együtt munkálkodással töltöttünk el, mindkettőnket a jazz iránti elkötelezettség, a zene szeretete hajtott és szerintem még nyugodt szívvel mondhatom, hogy hajt  ma is. Mindketten a magunk lehetőségei, keretei között segítve egymást, hol erőteljesebben, hol kevésbé hangsúlyosan, de mindig tisztelve szeretve egymást és megbecsülve egymás munkáját.

Nagy segítség volt számomra, hogy rendszeresen megjelentetted a klub programját, így több oldalról is megismerkedhetett a közönség a pécsi jazz-élettel. Rólam, mint jazzklub vezetőről is több alkalommal készült beszélgetés, melyért nagyon hálás vagyok.

Több évig partnerek voltunk a tehetségkutató versenyeid szervezésében, ami egy tökéletes win-win helyzet volt, hiszen az ország legtehetségesebb fiataljai elsőként mutatkozhattak be a Metronóm Jazz Klubban, te viszont díjként ezt tudtad adni számukra.

Szép kerek szám ez az 50-es, de én még azt remélem ez nem egy lezárás részedről, hanem csak egy szép megemlékezés. Kérlek, ha egészséged engedi folytasd a munkád a jazz műfajának érdekében.

Jó egészséget kívánok!!

 

Balázs Mónika Csilla (Nyakas Jazz Klub, Zsámbék)

Nagyon sokat tettél a magyar jazz érdekében.

Sosem felejtem el a Zsámbék Jazz Open fantasztikus koncertjeit, amik akkor számomra egy új zenei világot nyitottak meg, aminek azóta is elkötelezett híve vagyok.

2013-ban Ihaj Fuhun címmel (a Te névadásod volt) jazz zenei tehetségkutató versenyt szerveztünk együtt, ami szerény volt ugyan, de mindenképp emlékezetes :)

A Bartók Rádió jazz  zenei szerkesztőjeként és a jazzma.hu szerkesztőjeként kivételes jazz zenei műveltségednek és lenyűgöző lexikális tudásodnak köszönhetően sok értékes információt közvetítettél és közvetítesz a műfaj iránt érdeklődőknek.

Szerény személyemről is írtál, mint jazz klub vezetőről.

Mindezt köszönöm és nagyon boldog születésnapot kívánok, mellé sok erőt, kedvet, jó egészséget a további munkához!

 

Dr. Süli András (exMODEM, Víztorony, Debrecen)

Robi bátyám,

szó sincs a megbecsülés hiányáról, meggyőződésem, hogy nagyon sokat tettél a magyar jazzért és rendszeresen beszámoltál arról az egyébként szomorúan kevés jazzrendezvényről, amihez nekem a Víztoronyban közöm volt. 
Jó egészséget kívánok!

 

Hatos Niki (Music Fashion)

Annyit tudok, hogy amikor jazz előadókkal van/volt szerencsém együtt dolgozni, minden sajtóanyagunkat kitette a jazzma.hu oldalára. 
Ilyen volt Temesi Berci, Zolbert, vagy éppen Tornóczky Feri.

Illetve minden zenész nagy tisztelettel beszél önről, rosszat soha, egyszer sem hallottam. Ami valljuk be, ritkaság...
Ezúton is köszönjük!!!!

 

Szűts László (MAHASZ elnök)

Nagyon szeretem Robit. Szeretem, hogy őszinte, szókimondó és imádja és tudja a jazzt. Felejthetetlenek nekem, amikor vendége lehettem a rádióműsoraiban. Barát. Ikon.

 

Farmakisz Lajos (Opus Jazz Clb)

Először is Isten éltesse sokáig!

Nekem a Márványtermi koncertek jutnak eszembe, és természetesen a jazzma.hu, amikor Önről van szó.

Még egyszer boldog születésnapot kívánok.

 

Koltay Tamás (VeszprémFeszt sajtós)

Robi bácsi hosszú évek óta biztos pont az életünkben. Nem múlt el év, hogy ne foglalkozott volna írásaiban a VeszprémFest, vagy a Rozé, Rizling és Jazz Napok jazz előadóival.

Ahogyan a műfaj, úgy Robi bácsi is örök.

 

Bércesi Barbara (MÜPA)

Nem nehéz visszaemlékeznem rá, mikor találkoztam először a neveddel – ha nem is dátum szerint. Még talán tízéves sem voltam. Hangmérnök nagybátyám révén már kicsi koromtól sok, számomra nagyon izgalmas zenét ismertem és szerettem meg, jazzt, funkot, soult.

Rendszeresen csak a rádióban hallhattam jazzt, alig vártam, hogy elkövetkezzen a Jazz a ’80-as, majd ’90-es években, illetve A mai jazz sorozat következő adása. Eleinte műsorvezető-szerkesztőként Kiss Imre, később Maloschik Róbert nevét mondták be. És ő mindig elhozta az éppen legfrissebb jazzlemezeket, amelyekért rendszerint rajongtam. Amit tudtam, kazettára vettem, és addig hallgattam a felvételeket, amíg már kívülről tudtam őket. Máig megvannak ezek a szalagok. A jazz iránti lelkesedésemet alapvetően meghatározták ezek a rádióműsorok.

Később sokat jártam Zsámbékra, a Magyar Rádió Márványtermébe és más koncertekre, amelyeket szerveztél. Ott voltam a tehetségkutató versenyeken is, amelyeket szintén a Magyar Rádió szerkesztőjeként álmodtál és valósítottál meg. Így vehettem részt 2000-ben azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Zoller Attila Jazzgitár Tehetségkutató Versenyhez kapcsolódóan hívtál össze, és amelyen a díszelnöknek, Pat Metheny-nek is feltehettem pár kérdést – ebből írtam életem egyik első interjúját.

Nehéz felsorolni minden momentumot, de elmondhatom, rengeteg élményt köszönhetek Neked jazzrajongóként.

Isten éltessen 75. születésnapod alkalmából!

Magyari Erika (Tom-Ton Stúdió)

A Tom-Tom Stúdió nagyon sok jazz kiadvánnyal büszkélkedhet, és elmondhatom, hogy mindegyik promotálásában segítettél.

A digitális időszak előtt, amikor a rádióban dolgoztál, már akkor is kapcsolatban voltunk, tudósítottál a megjelenésekről, a Bartók adón szóltak a lemezeink, a zenészek szerepeltek a műsoraidban.

A legemlékezetesebb együttműködés a Syrius Legacy együttes managereként volt. Igazán akkor ismertelek meg, akkor találkoztunk először személyesen, felejthetetlen volt.

És közben lassan átvette a terepet a www.jazzma.hu-n.

Nagyon szeretem az ott megjelenő kritikákat, mert igazi, hozzáértő írások, nem egy újabb megjelenése a kiadott sajtóanyagnak.

Igaz sokszor elfelejtek küldeni albumot, de olyan jó, hogy olyankor felhívsz és van alkalom egy picit beszélni.

A jazz zenészek, és mi is, mint kiadó köszönjük a gondoskodást!

Isten éltessen, és adjon erőt, egészséget!

Hívjál még sokszor!!!

 

Pleier Tamás (DzsesSzerda – Tatabánya)

Maloschik Robi a magyar jazzélet Pápája, e minőségben a legnagyobb tisztelet illeti.

Amiről Ő nem tud, vagy amiről nem ad hírt, az a jazz világában nem is létezik.

Áldozatvállalása életben tartja a műfajt, tévedhetetlen ízlése számos értékkel gazdagította a mozgalmat.

Zenetörténeti rangú és legvagányabb dobása a Syrius örökség élettel töltése.

És ha 2005 óta egyszer ellátogatna az éppen aktuális DzsesSzerdára, elégedetten nyugtázná, hogy a bányászvárosi jazz népszerűsítésében van érdeme.

Isten éltesse Őszentségét!

 

Veres Krisztina (Meseház – Békéscsaba)

Biztosan emlékszel rá, mert Te mindenre emlékszel, de én sem felejtem el soha, amikor, lehetett 20 évvel ezelőtt, a Békési Úti Közösségi Házak telefonját felhívtad, hogy szeretnél tudósítani a Magyar Rádiónak a jazz-klubunkról. Nagyon meglepődtem és nagyon megörültem, hiszen a Maloschik Róbert név nem volt ismeretlen előttem. Ez a beszélgetés számomra azt is jelentette, hogy Békéscsaba és a Békési Úti Közösségi Házak Jazz-klubjának híre eljutott a fővárosba, amire nagyon büszkék voltunk.

Sok év telt el, mire személyesen is találkozhattunk. A Magyar Jazz Ünnepe alkalmából, drága Hagyma (Kiss Zoltán) barátunk közvetítette a Meseház udvarára a Syrius Legacy együttest. Igen, Hagyma tudta, hogy nálunk izgalmas helyszínt, különleges közönséget talál. Erről az estéről írtam tudósítást a jazzma oldalára:

https://www.jazzma.hu/hirek/2016/05/25/magyar-jazz-unnepe-bekescsaban-a-mesehazban-2016-05-20-veres-krisztina-beszamoloja

Ez alkalom után a magyar jazz szakmai oldalán rendszeresen megjelentek koncert ajánlóink és a koncert beszámolók is.

jazzma.hu oldal önmagában is páratlan információ forrás a jazz-zene kedvelői számára és egyben kordokumentum, amiből nyomon követhető a magyar jazz-élet története, változása, fejlődése.

E hosszú bevezető után kívánok nagyon boldog születésnapot! Isten éltessen jó egészségben, boldogságban, vidáman!

 

Dorozsmai Péter (Tom-Ton Records)

Zenélni, zenével foglalkozni fél gőzzel nem lehet. Kell a tűz, az energia ami visz előre.

Maloschik Róbert „Robi bácsi” nem hagyja, hogy ez az energia, tűz a jazz világában csillapodjon, ezért minden lehetőségével segít koncertek, produkciók létrejöttében, dokumentálásában, ha kell a legendás verbális ösztökélő erejét veti be.

Egyik legendás meghatározó alakja a hazai jazz életnek.

Köszönjük Robi bácsi!

 

Dr. Endes Mihály (A Debreceni Jazznapok 30 éve könyv szerzője, Debrecen)

Örülök, hogy nyomod a bluest, akárcsak mi itt Debrecenben.

Reméljük, veled együtt mi is köszönjük felejthetetlen munkáidat, amelyre mi is büszkék vagyunk.

A Jazz remélhetőleg kitart: a csodálatos zene és a dallamok.

Tudjuk, hogy tovább kezedben a zászló, egészségedhez kívánjuk a további nagyszerű sikereteket!

Várjuk örömteli és büszke találkozásainkat.

 

Rácz Mihály (BMC Records)

Igen, tettél, lelkesen és nagy szakmai tudással foglalkoztál a magyar jazzélet teljes palettájával, köztük többek közt a BMC kiadványaival,

a ház köré szerveződő zenészek, kollektívák ügyeivel, kiadványaival, koncertjeivel.

Ezer köszönet érte!

 

Karsay Gyula (Karsay és Társa)

Gratulálok a Hetvenötödikhez! Ha minden igaz, szeptemberben követni foglak.

Te egy fogalom vagy a magyar zeneéletben. Mindenki, aki a szakma eme szegmensében tevékenykedett, mindig úgy beszélt rólad,

hogy A Maloschik és ezt a legjobb értelemben tette.

Legyél büszke arra, hogy a munkád eredményeként fogalommá váltál.

 

Dr. Timár Péter (Lamantin Jazz Fesztivál)

1994-ben szerveztük Király Balázs barátommal az 1. POTE Jazz Fesztivált Pécsen. Vettem egy nagy lélegzetet, és remegő kézzel felhívtam Maloschik Róbertet a Magyar Rádió Jazz Műsorainak főszerkesztőjét (ha ugyan ez volt az ő titulusa), akinek jellegzetes hangját minden magyar jazz kedvelő pontosan ismerte műsoraiból. Gondoltam, megkérem, hogy mondjon egy-két jó szót a közelgő fesztiválunkról valamelyik műsorában. Az volt az érzésem, hogy egyrészt úgysem fogom elérni, és ha mégis, akkor nemigen fog szóba állni velem. Nem így történt! Meglepetésemre teljes természetességgel azt mondta, hogy persze! Sőt, még egy beszámolót is leadott az 1 napos 4 fellépős mini fesztiválunkról. (Sajnálatos aktualitása is van a dolognak, mivel egy riport keretében zajlott az említett beszámoló: Kiss Zoli – Hagyma beszélt a műsorban a fesztiválról, mivel a program összeállításában, megszervezésében sokat segített nekünk.)

Ezek után szép lassan kialakult egy barátinak mondható kapcsolat köztünk. Az azóta eltelt 29 év általam, általunk szervezett jazz koncertjeinek, táborainak, fesztiváljainak beharangozásában igen sokat segített. És gondolom az is neki köszönhető, hogy minden évben itt van nálunk a Magyar Rádió, és felveszi, majd leadja a koncertjeinket! Arról nem is beszélve, hogy mint később kiderült, a Lamantin Jazz Fesztivál régebbi főszponzorát is részben neki köszönhetjük. És akkor még nem is beszéltünk az általa létrehozott, és működtetett www.jazzma.hu-ról, ami évről évre jó hírét viszi rendezvényeinkenk.

Mindig felhívta figyelmemet azokra a fiatal tehetségekre, akik karrierjének elindításáért igen sokat tett. A Lamantin Jazz Fesztivál programjaiba szinte minden évben bekerült egy-egy olyan fiatal tehetség, aki az általa évről évre szervezett hangszerspecifikus jazz verseny 1. helyezettje volt.

Egyébként pedig elmondható, hogy Robi munkássága alapvetően határozta meg a magyar jazz múltját, jelenét, és határozza meg a jövőjét is!

Köszönöm Robi!!!

Isten éltessen!!!

 

 

Tóth Ernő (exDebreceni Jazz Napok, exKölcsey Központ – Debrecen)

2004-ben ismertem meg Maloschik Róbertet.

Az első rendezvény, amelyen közösen munkálkodtunk a 33. Debreceni Jazz Napok volt.

Robi bácsi a Magyar Rádió jazz szerkesztőjeként tagja volt a fesztivált előkészítő, Turi Gábor által elnökölt nemzetközi kuratóriumnak, én pedig ekkor debütáltam a fesztivál programmenedzsereként. Emlékszem, milyen nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a szervezésbe, hiszen a Debreceni Jazz Napok akkor felívelő szakaszába lépett, 2004-ben a jazz amerikai szülővárosa, New Orleans zenészei mutatkoztak be. A szeptember elején megrendezett, a Nagyerdőre költöztetett és ingyenesen látogatható fesztivál sikert aratott a közönség körében és szakmai elismeréseket is hozott.

Így kezdődött, aztán közel két évtizeden keresztül dolgoztunk együtt a debreceni jazzprogramok szervezésén.

Robi bácsi hol a jazznapok kuratóriumi tagjaként (2004-2006), hol koncertszervezőként (2006-2010), hol a jazzklub jazztörténeti sorozatának előadójaként (2011), hol a jazznapok művészeti tanácsadójaként (2011-2021), de évekig műsorvezetőjeként is részt vállalt ebben a munkában.

A debreceni jazzrajongók neki köszönhetik, hogy a Kölcsey Központ 2006-os átadása utáni néhány évben olyan világsztárok léptek ott színpadra, mint Chick Corea, Branford Marsalis, vagy Bobby McFerrin.

Hosszú évekig szövetkeztünk arra, hogy minden külső nehézség, pénztelenség ellenére évről évre megszervezzük a Debreceni Jazznapokat, hogy az 1972 óta tartó sorozat ne szakadjon meg (csak a 2020-as világjárvánnyal nem bírtunk).

A 2011-es 40. fesztiváltól indult az együttműködés: Robi bácsi lett a művészeti tanácsadó, a program összeállítója, a jazzorákulum. Általában már az ősszel tartott, a következő évet előkészítő első megbeszélésre kész programterve volt.

A közös munkánk egyik legeredményesebb éve volt a 2021-es, amikor az 50. fesztiválon magyar rekordot állítottunk fel: az egy fesztiválon fellépő legtöbb magyar jazz zenész rekordját.

Robi bácsi, 75. születésnapod alkalmából köszöntelek, és kívánok neked még sok boldog évet a jazz ügyének szolgálatában!

Barátsággal.

 

Perédi Márta (exBartók Rádió)

75 éves lett Maloschik  Róbert.

Szép kor, háromnegyed évszázad.

Robit régóta ismerem, de munkakapcsolatba akkor kerültem vele, amikor főszerkesztő  helyettes lettem a Bartókon 1997-ben. Hamarosan kiderült, hogy nem egy könnyen kezelhető szerkesztőről volt szó, és a stílusa is hagyott némi kivánnivalót maga után. Ezek a tulajdonságok azonban háttérbe szorultak, amikor kiderült milyen fanatikus jazzrajongó és milyen elszántan dolgozik a magyar jazzművészek nèpszerűsítése érdekében.

Sorozatot indított Jazz a Márványteremben címmel, Klasszikus és jazz sorozata máig nèpszerü. A Zsámbék Jazz Open a jazzkedvelők kedvelt nyári programjává vált.

Óriási lehetőséget jelentett a fiataloknak a több évben is megrendezett Tehetségkutató verseny, ahová Robi kíváló művészeket nyert meg zsűritagnak. Kemény munka, szervezés ,szerkesztés előzte meg ezeket a sikeres rendezvényeket.

Legfontosabb segítőtársa mind a mai napig felesége Szàsz Gabi.

Isten éltesse Robit még sokáig!

 

Aranyos Károly (Marcibányi és Stefánia jazz klubok, Jazztergom, s egyéb jazz rendezvények szervezője)

Robi, isten éltessen téged a JAZZ minden rezdülése és lüktetése, amely eddig is életben tartott és kívánok Neked további használható egészséget még sokáig (közelgő születésnapod alkalmából)!

S életed értelme - amibe belenyomtál 50 évet - pedig a JAZZ mindenki felé való közvetítése végtelen elhivatottsággal, ez az, amit MI viszont- Zenészek és Zeneszeretők - csak Neked köszönhetünk.

Figyeltél mindenre (sokszor a családra nem annyira, de ezt Gabi is jól tudta és zseniálisan kezelte), ami JAZZ volt: Hazai és külföldi előadókra. A nagy mogulokra és a kezdőkre. A rádiós „ismeretterjesztésre” és a jazz klubokra. A sztárokra és még az alig látható tehetségekre. Naprakész voltál a területeden és ebben nem ismertél tréfát, de azzal szemben megengedő is, aki azért nem uralta úgy e „terepet”, mint Te. Hittél a tehetségkutató projektekben és ezek igazoltak is Téged. Figyeltél a zenészek mindennapjaira is, ahol tudtál segítettél. MI (jazz klub vezetők) sok segítséget és nyilvánosságot is kaptunk Tőled. Különleges koncerteket szerveztél.

Stílusod -, az kifejezettem „maloschikos” volt és még ma is az! Örökérvényűnek és megtámadhatatlannak vélt igazságérzeted alapján ismertük meg a „maloschikos” szókészletet és szóhasználatot is. Ezt megszoktuk, s néha már hiányzott is.

Robi, túltengeni nem akarom az igazán őszinte születésnapi köszöntő kereteit és szavak sincsenek mindenre. Egy biztos: egyedi és meghatározó személyisége és jelensége voltál, vagy és még legyél sokáig a Magyar Jazz címszóval emlegethető konglomerátumnak, amely sokat köszönhet Neked, viszont is éltetett Téged, és teszi ezt még ma is Veled.

Ui.: Rám is Te találtál a jazz klub kapcsán és nagyon sokat segítettél szervezésben, szakmai tanácsokkal, kapcsolatfelvételekkel és a nyilvánosság rendszeres elérésében is. S ez már több mint 40 éves kapcsolat, mondhatni barátság!

Vissza a hírekhez