JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 26.
NEQ koncert Nagy Emma nélkül2024. szeptember 25.
SIENCE FICTION FILMKONCERT2024. szeptember 25.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.
VIRÁGLÁNYOK ÉJSZAKÁJA2024. szeptember 22.

Hírek

SIENCE FICTION FILMKONCERT

Budapesti Klasszikus Film Maraton / Sci-fi a századelőn – válogatás a Seydoux-Pathé Alapítvány némafilmjeiből – BMC-2024.09.22.

Zene: Fekete-Kovács Kornél – trombita, Gőz László – basszustrombita, Kurtág György Jr. – billentyűk, Lukács Miklós – cimbalom

04-bkfm-bmc-lukacs-fekete-kurtag-goz.JPG

Meglephető-e a 21. századi néző százhúsz éve készült rövid mozgóképekkel? Meglephető-e a kortárs jazz irányzatokra nyitott hallgató azzal, hogy kedvelt zenészei, zeneszerzői sci-fi némafilmek vetítéséhez tervez zenei kíséretet? Meglephetőek vagyunk-e azzal, hogy időutazásunk ténylegessé válik egy élő koncert + filmvetítés szituációban? Igen, igen és igen. A 120 éve mozgóképre rögzített tudományos és fantasztikus víziók jelenkori képzeletünkben, álmainkban is megjelenhetnek. A századelő filmrendezői cseppet sem voltak naiv történetmesélők, bármennyire is ez a kép rögzült bennünk. A most vetített filmek szereplői nem csetlő-botló némafilmhősök, hanem „hús-vér figurák”, akik éppen hétköznapon túli eseményeket élnek át: fantasztikus lényekkel találkoznak, szörnyek riogatják álmukban őket, szétnyílik alattuk a padló, vagy éppen agyműtétet hajtanak végre rajtuk. Nem álmodozók, hanem konkrétan álmodnak képzeletük teremtményeivel. Repülő biciklin menekülnek, ha úgy hozza a sors. Valóságosnak tűnő utcákon valódi emberek mozdulatai gyorsulnak fel a „Siessetek” című kisfilmben, ahol a főhős kurblival tekerhető gyorsítógéppel ad lendületet az utca szereplőinek. „Időgépét” használva folyton ránk néz, nekünk mutatja be, mire képes találmánya, technikai vívmánya. Tudjuk persze, hogy a kamerába néz, nem ránk - különben sem 1908-at írunk. 2024-ben vagyunk egy időutazáson, ahol régmúlt mozgóképek látványába feledkezve a jövő zenéjét hallgatva repülünk. Igen, a filmekkel szorosan összefonódó hanghatások, zörejek, dallamok, zenei motívumok a 4 meghívott zeneszerző és előadóművész fantasztikus együttműködéséből születik – itt és most. Egyetlenegy alkalommal, megismételhetetlenül. Fergeteges improvizációs készséggel, tökéletes technikai eszköztárral, klasszikus és jövőt megelőlegező hangszeres játékkal vezetve a „hallgató nézőt” egy másik univerzumba.

bkfm-bmc-total-1x1.jpg

Ifjabb Kurtág György billentyűs hangszerei, Gőz László basszustrombitája, Fekete-Kovács Kornél trombitája digitális eszközökkel kiegészítve, számítógépes zenei programokkal irányítva éppen annyira szól kortárs zeneként, mint elképzelhető jövőbeli jazzmuzsikaként.

Lukács Miklós hangszerének minden elemét, anyagát felhasználva játszik múlttal és jövővel, cimbalomverői, ha éppen nem a húrokon táncolnak, egymáshoz ütögetve adnak ki hangokat. A hangszertest is hangszer, a kezek is hangszerek.

Az akusztikus eszközök a legmodernebb digitális technológiával együtt életre keltik a szürreális hanghatásokat, amelyek tökéletesen összefonódnak a vetített mozgóképek valóság feletti látványvilágával.

Az egyik kisfilmben például sétára indult egy cipő. A képsor szürrealitását tükrözi-többszörözi a zene. Sikít a húrlábon túli hang a cimbalmon. Mindenen túlzengenek a kísértetiesen hosszú hangok. Vészjelző hanghatások erősítik fel a szellemek érkezését egy másik rövidfilmben. Aztán hullámzás-vízcsobogás loopolva a szintetizátoron, valóságnak tűnő álommunka.

Tehát a látvány átlényegíthető hangokká, ritmussá, dallammá, zenévé? A film a zenészek kottája ezen az estén, amit csak ŐK képesek látni és „felhangosítani”.

Futurisztikus látvány a művészek játéka önmagában is: mozdulataik derengő kék fényben, a számítógép monitorjának lila fényreflexeivel, apró piros, sárga ledfényekkel a billentyűzeten, bár mindezt csak azok veszik észre, akik a filmek közti pár másodperces szünetben hátrapillantanak. Az előadás katarzisán túli meglepetésként, a tapsvihar és elköszönés levezetéseként a hangkeltő eszközök, hangszerek látványában gyönyörködünk még kicsit. Nem álmodunk, valóban mi éltük át a mai különleges filmkoncertet.

fekete-k-lukacs.JPG

fekete-kovacs-lukacs-01.JPG

fekete-kovacs-lukacs-02.JPG

fekete-lukacs.JPG


goz-fekete-kovacs-lukacs.JPG

goz-fekete-lukacs.JPG

goz-lukacs-multi.JPG

goz-kurtag.JPG

kurtag.JPG

vege-mind.jpg

vege-mind-meghajlas.jpg

vege-n-h.JPG

Köszönet az estéért a Budapesti Klasszikus Film Maraton szervezőinek, a BMC-nek, a zeneszerző és előadóművészeknek; a teltházért pedig az összes nézőnek, aki jelenlétével megtisztelte a BKFM záróestjének „időutazását”!

A Jérôme Seydoux-Pathé Alapítvány gyűjteményéből az alábbi restaurált filmkincseket láthattuk:

Siessetek / Mais dépêchez-vous donc, r: Émile Cohl, 1908, 7’

Fejtörő / Le Retapeur de cervelles, r: Émile Cohl, 1911, 7’

A szellemek bosszúja / La Revanche des esprits, r: Émile Cohl, 1911, 5’

Utazás egy csillag körül / Voyage autour d’une étoile, r: Gaston Velle, 1906, 8’

Fouinard repülője / L'Aéroplane de Fouinard, r: Alfred Machin, 1911, 4’

Boireau ellentmondásai / Les Incohérences de Boireau, r: André Deed, 1912, 8’

Münchhausen báró hallucinációi / Les Hallucinations du Baron de Munchhaussen: Georges Méliès, 1911, 13’

A csalhatatlan balzsam / L'Infaillible baume, 1912, 6’

Eredeti utazás / Voyage original, r: Segundo de Chomón, 1908, 5’

filmstill-01-munchausen-melies-1911.JPG

filmstill-02-melies-1911.JPG

filmstill-03-munchausen-melies-1911.JPG

filmstill-siessetek-cohl-1908.JPG

filmstill-utazas-egy-csillag-korul-velle-1906.JPG

filmstill-utazas-velle-1906.JPG

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez