JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 26.
NEQ koncert Nagy Emma nélkül2024. szeptember 25.
SIENCE FICTION FILMKONCERT2024. szeptember 25.
Lorber, Jeff: The Drop2024. szeptember 24.
VIRÁGLÁNYOK ÉJSZAKÁJA2024. szeptember 22.

Hírek

NEQ koncert Nagy Emma nélkül

2024. 09. 22., vasárnap - Nagy Emma Quintet, Várkert Bazár.

A kedvezőtlen időjárás miatt kétszer meghiúsult koncertdátum után, szeptember 22-én végre színpadra állhatott a Nagy Emma Quintet. A fellépés az ellene ható körülmények miatt nem valósulhatott meg a megszokott felállásban. Előfordul, hogy a tehetséges és rendkívül foglalkoztatott, sok formációban helytálló tagok valamelyikét helyettesíteni kell, de ez nem okoz problémát, Nagy Emma személyisége, zeneisége „szelíd erőszakkal” tartja egyben a virtuóz hangszeresek szárnyalását. A NEQ katartikus koncertjei arról is híresek, hogy a körülmények nem befolyásolják az alkotóközösséget a zenei rituálék „kimaxolásában”, a romkocsma és a MÜPA közönsége is ugyanazt a világszínvonalú zenei varázslatot élhetik át. Az áradó Duna partján, a Budai Vár oldalában egy instrumentális koncert született a nem helyettesíthető, a punkjazz szeánszokat angyalszárnyakon felemelő főhősnő hangszálgyulladása miatt. Öt nappal az esemény előtt Nagy Emmának a jazz kategória MVM Junior Príma-díjasainak duókoncertjét is le kellett mondania, hogy az októberi fellépésekre majd gyógyultan érkezhessen. Az orvosi tiltás miatt a budai fellépést sem vállalhatta.

A Várkert Bazár YblPop rendezvénysorozatában megvalósuló koncert a Hari Drama eklektikus, pszichedelikus rock-funky-soul műsora után kezdődött.

szinpad-fentrol.jpg

A különleges helyszín teltházas közönségéből sokan csak ekkor értesültek Nagy Emma betegségéről és hiányáról. A kényszerűen quartetté vált csapatnak a csalódott érdeklődőket is meg kellett nyerniük a magyar jazz besorolhatatlan, egyéni hangú formációjaként. Az angyalhangú zenekarvezető hiányában – először és remélhetőleg utoljára – a lehetetlen küldetést emberfeletti teljesítménnyel, egy megrázó instrumentális koncerttel teljesítette a négyesfogat: Oláh Krisztián (digitális zongora), Cseh Péter (gitár), Dénes Ábel (bőgő) és Klausz Ádám (dob).

quartet.jpg

A szofisztikált, sokrétegű, számtalan zenei hatással átszőtt kompozíciók rendkívül koncentrált légkörben szólaltak meg. A kiemelkedő szakmai tudású hangszeresek hatványozott egymásra figyeléssel adták elő a klasszikus zenei gazdagságú NEQ opuszokat.

ok2.jpg

csp2.jpg

Az énekszólamot Oláh Krisztián és Cseh Péter érzékenyen, rendkívüli virtuozitással idézték hangszereiken.

da.jpg

ka.jpg

A brutális ritmusszekció energiája kiapadhatatlan volt, Dénes Ábel robusztus, halálbiztos hangoszlopai és érzékeny szólója a „Return” bevezetőjeként, Klausz Ádám atomóra pontosságú bravúrjai – David Bowie utolsó „Blacksta”r című lemezén doboló Mark Guiliana technikai tudásával vetekedtek.

csp.jpg

Kiemelkedő volt Cseh Péter többtételes „De-Dum” című jazz slágere, és a zenekari himnuszként megszólaló, Nagy Emma éneke nélkül most inkább szomorú, de felemelő és gyönyörű „Return” megszólalása.

ok.jpg

A koncert második részében elszabadultak a muzsikusok, a fizikai és hangszeres határokat feszegető örömzene visszhangzott a Duna felett. Egymásnak dobálták az improvizációk láthatatlan labdáit, Oláh Krisztián játéka szinte felperzselte a billentyűs hangszerét, Cseh Péter síró, sikító szólói szárnyaló, messzehangzó csíkot húztak a csillagos égboltra.

ka2.jpg

A széttört ritmusképletek szétrázták és újra összerakták a hallgatókat Klausz Ádám és Dénes Ábel mesteri játékával.

da2.jpg

Az instrumentális NEQ koncert csúcspontja a „When the Loving Comes” áradása volt irgalmatlan szólókkal, free helyett strukturált középtétellel, végletekig fokozott hangszeres kérdezz-felelekkel.

vege.jpg

Négy zseniális zenész felejthetetlen, fényes koncertet adott, szívüket, lelküket és fizikai erejüket is beleadták az instrumentális hangrobbanásba, de egy pótolhatatlan szelet nagyon hiányzott abból a kerek csodából, amit Nagy Emma Quintettnek hívnak.

Dalsorrend (instrumental):

Why Love (Oláh Krisztián)

De-Dum (Cseh Péter)

Return (Klausz Ádám)

No Senses (Nagy Emma)

Cold (Oláh Krisztián)

Modern Happy (Cseh Péter)

When the Loving Comes (Klausz Ádám)

Október 2-án Nagy Emma Quintet az Opus Jazz Clubban. Nagy Emmával.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez