JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Orbay Lilla most trió formációban a BJC színpadán

Orbay Lilla énekesnőnek májusban volt az egyetemi diploma koncertje, de ez senkit ne tévesszen meg, Ő már évek óta rendszeres fellépője a kluboknak és más jazz rendezvényeknek. Fellépett például a Jazz Showcase-n, a Winand Gábor Nemzetközi Jazz-énekversenyen, a Jazz Tanszék bemutatkozó hangversenyén a Zeneakadémián, de a múlt évben láttam a Magyar Zene Háza Szabadtéri Színpadán és a Józsefvárosi Jazz Fesztiválon is. Általában saját szerzeményeit énekli és zongorázza néhány standard feldolgozásával kiegészítve, alkalmanként viszont egész estés koncerteken hallhatjuk tőle a jazz és a popzene jól összeválogatott örökbecsű darabjainak egyéni előadását.

Leggyakrabban a viszonylag állandó összetételű quintet formációjával lép fel, amelynek tagjai közül most Sebestyén Patrik trombitást emelném ki, nem lebecsülve a többieket a zenekarban.

bjc-logo.jpg

A BJC-ben szeptember 16-án, hétfőn este viszont valószínűleg egy egyedi alkalomra szánt összeállítást láthatott-hallhatott a közönség.

orbay-lilla-1.jpg

Az énekes-zongorista zenekarvezető triójában Szabolcsi Bence gitározott és Barakonyi Brúnó bőgőzött.

trio-1.jpg

Szabolcsi Bence egyébként az idei Babos Gitárversenyen a harmadik helyet szerezte meg és mellesleg a magyar pop színtér legfelkapottabb előadójának zenekarában is játszik.

szabolcsi-bence-1.jpg

Barakonyi Brúnó pedig a quintet formációnak állandó tagja.

barakonyibruno1.jpg

Egy Orbay Lilla saját szerzeménnyel indult a program, majd következett Sting „Consider Me Gone” darabjának átdolgozása. A hat kompozíciót magába foglaló első blokkban hallhattuk még a „Scent of Smoke” és a „Walk Away” számokat is, amelyek egyébként lemezen is megjelentek, igaz a quintet formáció előadásában.

ol-lemezborito.png

Az énekesnő „Midnight” című darabjával zárult az első rész, amelynek hangszerelését emelném ki, tényleg éjféli hangulatot keltett a zene. Mielőtt elfelejteném: a saját szerzemények előtt mindig hallhattunk pár mondatot a darab alkotását meghatározó érzésekről, hangulatokról, eseményekről.

orbay-lilla-3.jpg

A második rész több standard előadásával indult, hallhattuk Miles Davis-től az „All Blues”-t, az Antonio Carlos Jobim-Aloysio de Oliveira szerzőpárostól a „Dindi”-t, és Orbay Lilla kedvenc Joni Mitchell darabját, a „Black Crow”-t (mellesleg ezzel nincs egyedül, sok énekesnek és hallgatónak is kedvence).

Két Orbay Lilla szóló produkció után pedig az előadó eddigi legismertebb darabjának, a „Paradise”-nak az előadásával zárult a koncert, azaz pontosabban zárult volna, mivel egy ráadásra még visszajöttek. Ez pedig nem volt más, mint a Stylistics együttes hajdani sikerdarabjának, a „People Make the World Go Round”-nak az átdolgozása.

orbay-lilla-2.jpg

szabolcsi-bence-2.jpg

barakonyibruno2.jpg

trio-2.jpg

Azt hiszem senki nem csalódott, azok sem, akik már ismerték korábban Orbay Lillát. és azok sem, akik „csak úgy” elmentek egy jónak ígérkező esti koncertre.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez