JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 17.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

A Jeff Berlin Trio Dennis Chambers-szel doboknál a BJC-ben

Be kell vallanom, hogy számomra Jeff Berlin neve teljesen ismeretlen volt, mikor megláttam a BJC szeptemberi program kínálatában. Velem ellentétben mások több információval rendelkeztek, mert a szeptember 11-i első koncerten majdnem telt ház volt és a második fellépésre is sokan várakoztak már, mikor elmentem a klubból.

bjc-logo.jpg

Ezek után nem lesz meglepetés, ha az amerikai basszusgitáros pályájáról nem tudok részletesen beszámolni, elégedjenek meg a BJC program füzetében leírtakkal:

jeff-berlin-1.jpg

„Az 1953. január 17-én Long Island-en (New York) született basszusgitáros, Jeff Berlin eredetileg hegedülni tanult, majd megannyi más New York-i kortársához hasonlóan Bostonba költözött, hogy – ekkor már a Beatles hatására, basszusgitáron – a Berklee College of Music-on folytassa tanulmányait.

Már a korai években együtt játszott David Liebman-nel és Patti Austin-nal, ám igazán akkor figyelt fel rá a világ, mikor 1977-ben Bill Bruford debütáló „Feels Good to Me” című lemezén működött közre. Később a lemezen szintén hallható Allan Holdsworth 1983-as Warner Brothers-nél megjelent „Road Games” albumán is Berlin működött közre.

Jeff Berlin innovatív játéka több, mint negyven éve hallható mára megszámlálhatatlanul sok lemezen és koncertfelvételen, olyan művészekkel együttműködve, mint Billy Cobham, Scott Henderson, Frank Zappa, Pat Martino, és John McLaughlin, csak néhányat említve a legnagyobb nevek közül.”

szinpad-2.jpg

dobok.jpg

Kétségkívül a trió legismertebb muzsikusa a dobos Dennis Chambers, legutóbb a BJC-ben Mike Stern gitáros zenekarában találkoztak vele a koncertlátogatók.

dennis-chambers-2.jpg

A zenekar harmadik tagja a chilei születésű, de Spanyolországban élő Jorge Vera zongorista, aki néhány számban Korg szintetizátoron is játszott.

jorge-vera-1.jpg

Színpadra lépéskor Berlin néhány magyar szóval kápráztatta el a közönséget, majd játszani kezdtek. 80-85 percet játszottak, ebbe kilenc darab előadása fért bele. A trió vezetője a számok címeivel - egy kivételével - nem terhelte a hallgatóságot, de egy kompozíció címét azért sikerült elcsípnem a színpadi beszélgetésből és ez a „Falling Grace” nevet viselte.

trio-2.jpg

jeff-berlin-3.jpg

jorge-vera-2.jpg

vera-berlin.jpg

Az egyetlen darab, amit Jeff Berlin is bekonferált, igaz csak utólag, az utolsó előtti produkció volt. A klasszikus zenében némileg jártasabb hallgatók a közönség soraiban enélkül is felismerték: Beethoven szimfóniáiból Liszt Ferenc készített zongoraátiratokat, ennek jazztrióra adaptált virtuóz előadását halhattuk. Értelemszerűen a főszerepet itt Jorge Vera játszotta, aki egyébként is kitett magáért a koncert folyamán.

dennis-chambers-1.jpg

A dobos Dennis Chambers inkább a kíséretben jeleskedett, egy rövid szólója volt csak az est folyamán. A megszokottnál jóval nagyobb dobfelszerelésének néhány darabját szerintem nem is használta.

jeff-berlin-2.jpg

Mint a bevezetőben már írtam, Jeff Berlin és zenéje számomra korábban ismeretlen volt. Hát, le a kalappal előtte, sok gitáros irigyelheti virtuozitását, ahogy basszusgitárját pengeti. Ez igaz mind a szólókra, mind a kísérő szólamra is. A manapság trendi basszusgitárosoktól eltérően fel sem merült, hogy a hangszerétől eltérő hangokat, effektusokat csaljon ki az instrumentumból. Úgy szólt, ahogy egy basszus hangszernek szólni kell.

bucsu-1-13.jpg

Utalva a BJC sorozatára („Világsztárok a Budapest Jazz Clubban”), nem tudom, hogy Jeff Berlin a világsztárok kategóriájába sorolandó-e, de az biztos, hogy világszínvonalon játszott. Jó volt megismerni Őt és trióját, a tapsból ítélve a közönség nagyon élvezte a produkciót.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez