JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 15.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 441. rész: Glaser Péter

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 162 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Glaser Péternél tartunk. 13 év és 6 hónap alatt eddig 441 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Glaser Péter

glaser-peter.jpg

Budapesten született 1968. május 26-án.

8 évesen kezdett csellózni, 1982-ben tért át a nagybőgőre, Szántó Gábor irányításával.

1986-tól 89-ig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola klasszikus nagybőgő szakán tanult, tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta, ahol Szentirmai Antal tanította. 1992-ben szerzett klasszikus nagybőgőtanári diplomát.

1992 és 96 között a Főiskola Jazztanszékén tanult és művész-tanári diplomát kapott. Vőgőn Berkes Balázs, basszusgitáron Lattmann Béla növendéke volt.

1992-től 2 évig játszott Gadó Gábor triójában, ahol a dobos Baló István, majd Sárvári Kovács Zsolt volt.

Tagja volt az 1995-ben alakult Silent Way együttesnek, amelyben Farkas Mihály zongorázott és billentyűs hangszereken játszott, egyben komponista és hangszerelő is volt. A zenekar tagjai még Czvikovszky Gábor tenor- és szopránszaxofonos, Erdélyi Péter billentyűs, Gyenge Lajos dobos és ifjú Födő Sándor ütőhangszeres volt. 1996-ban jelent meg a „Standby” című albumuk, amelyet két újabb, a „This Time” és a „Smoth Crossing” követett. 1996-tól másfél évig játszott Gerendás Péter zenekarában.

Mellette stúdiómuzsikusként és hangmérnökként működött.

1994-től 8 évig játszott Hofi Géza showzenekarában.

Néhány fontosabb formáció, amelyeknek tagja volt: a Trio Twilight Bori Viktor zongoristával és Szendőfi Péter dobossal, a Hand Made trió György Mihály gitárossal és Mohai Győző dobossal, és 2003-tól volt a Balázs Elemér Group tagja.

Fellépett szinte minden hazai klubban, fesztiválon, a Nyitott Műhelytől a Sziget Fesztiválon keresztül a Bori Jazz ceglédi rendezvényeiig.

Külföldön Londonban szerepelt, ahol 2005-ben a Dés Septettel, 2006-ban pedig a Pozsonyi Jazznapokon lépett fel.

Saját stúdióját vezeti, amely jazz és népzenei felvételekre szakosodott.

De tanít is az Erkel Gyula Újpesti Zeneiskolában.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez