JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Névnaposok – Klára

Olvasóink kívánságának megfelelően újra indítottam „Névnaposok” című sorozatomat!
Ma Klára névnap van. A magyar jazz történetében 1 Klárát találtam.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 56. rész: Irène Schweizer

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Ötvenhatodik rész: Irène Schweizer.

Égig érő Nagy Emma Quintet koncert

A Nagy Emma Quintet teltházas koncertet adott a Virág Benedek Ház műemléki épületegyüttesének titkos udvarán. A kulturális központ, a közösségi tér méltó helyszín varázslatos koncertekhez.

Névnaposok – Zsuzsanna

Olvasóink kívánságának megfelelően újra indítottam „Névnaposok” című sorozatomat!
Ma Zsuzsanna névnap van. A magyar jazz történetében 2 Zsuzsannát találtam.

Névnaposok – Lőrinc, Csilla

Olvasóink kívánságának megfelelően újra indítottam „Névnaposok” című sorozatomat!
Ma Lőrinc és Csilla névnap van. A magyar jazz történetében 1 Lőrincet és 4 Csillát találtam.

New Fossils - jazzmuzsika, akár esik, akár fúj

Új kövületek… érdekes egy névválasztás egy jazzformációnak. Jelentheti talán azt, hogy a formáció friss, de a tagok már régóta koptatják a jazz országútját. De akár azt is, hogy régi dalok újraértelmezése zajlik. Vagy akár azt, hogy olyan névjegyet szeretnének letenni az asztalra, amit idővel is jegyezni fognak a jazztörténelemben. Lehet mindezt együtt?

SZAKCSI JR. RENAISSANCE - HYSTERIA LEMEZBEMUTATÓ MA ESTE A BUDAPEST JAZZ KLUBBAN

A komponista és jazz-zongorista, ifj. Szakcsi Lakatos Béla többek között olyan külföldi legendákkal játszott együtt, mint Jack DeJohnette, John Patitucci, míg a hazai legjobbak közül Tomsits Rudolfot, Kőszegi Imrét, és Tony Lakatost említhetjük.
“Szakcsi Béci” a pandémia után újraindította pályáját, méghozzá egy egészen fiatal csapattal, 2022 végén megalapítva a Szakcsi Jr. Renaissance névre keresztelt zenekarát, mely kifejezetten jazz-rockos, fúziós zenét játszik.

Ravazdi parasztszalon – 56. rész: Nesztor Iván portré – III. rész: A legendás szombathelyi Improvizatív Zenei Táborról (Hartyándi Jenő sorozata)

Győri barátom, Hartyándi Jenő évtizedek óta sikeresen munkálkodik a környék jazzéletének életben tartásán. Kitartásáért és újabb ötleteiért megemelem előtte nem létező kalapomat! Ebben a sorozatban péntekenként a ravazdi „farmján” felvett beszélgetéseket láthatják-hallhatják! – A szerk.

Névnaposok – László

Olvasóink kívánságának megfelelően újra indítottam „Névnaposok” című sorozatomat!
Ma László névnap van. A magyar jazz történetében 140 Lászlót találtam. Sokan közülük már meghaltak.
Ezért kiválasztottam a jelenleg is élő dobosok közül négyet.

Merjünk nagyot álmodni: ukrán népdal ihlette a D10 - Duna Projekt második dalát!

Bolyki Tamás (gitáros, zeneszerző) és Bolyki György (producer) vezetésével született meg a D10 - Duna Projekt, melyben a tíz Duna-menti ország egy-egy fiatal zenésze mutatja be közös kincsünk, a Duna sokszínű szépségét. Ausztria dala nemrég jelent meg, most pedig érkezik Ukrajna képviselője, aki az összefogásra hívja fel figyelmünk a “Quiet Danube” című dalával, melyet egy ukrán népdal ihletett.

Egy kis laza jazz – A Balance Wheel Group koncertje

Ismét a jazzvölgyünk népesült be a számunkra kedves hangokkal: a Balance Wheel látogatott hozzánk egy koncert erejéig. Az instrumentális zenekar 2016-ban alakult, műsorukat túlnyomóan saját kompozíciók alkotják, de újabban néhány klasszikus zenei feldolgozás is megszólal általuk. Zenéjükben a jazz improvizáció, a pop, funky, latin elemek egyaránt megtalálhatóak. A sodró hangulatú, és a már-már filmzenei hatású pihentető darabok jól megférnek egymás mellett műsorukban.
Első lemezük, a „Balance Wheel” 2018-ban jelent meg. A zenekar 2021-ben készítette el második albumát „Pane of Glass” címen, melynek címadó dalát az első nyolc közé szavazták egy több, mint hetven országot felölelő filmzenei versenyen. 2022 decemberében napvilágot látott új zenei anyaguk a „Stratosphere”. Mindhárom album elérhető az ismert zenemegosztó portálokon. A zenekar akusztikus felállással is színpadra tud lépni. A tagok több évtizedes múlttal rendelkező jazz zenészek, zenetanárok.

„Kedvenc énekeseim” – 26. rész: Lakatos Ágnes

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással! – A szerk.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések