JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Égig érő Nagy Emma Quintet koncert

A Nagy Emma Quintet teltházas koncertet adott a Virág Benedek Ház műemléki épületegyüttesének titkos udvarán. A kulturális központ, a közösségi tér méltó helyszín varázslatos koncertekhez.

kozonseg.JPG

a-100-eves-diofaneq.JPG

Az udvar egy 100 éves diófának ad otthont a fővárosban. A 100 éves diófa ismeri a valaha itt jártak történeteit, most kapott új természetfeletti élményt, a Nagy Emma Quintet történetmesélő, érzelmeket fokozó előadásából. A Nagy Emma Quintet számtalanszor átjár „világok” közt különös szépségű ellentétekkel. A legbékésebb vizekről a legkísérletezőbb, legmerészebb fordulatokkal közvetítettek valóság és valóságfölötti közt.

neg.JPG

Nagy Emma – ének, zeneszerzés

ne-enekel.JPG

Oláh Krisztián – zongora, zeneszerzés

ne-csp.JPG

Cseh Péter – gitár, zeneszerzés

da-szolo.JPG

Dénes Ábel – bőgő, zeneszerzés

ok-da-ka.JPG

Klausz Ádám – dob, zeneszerzés

neq.JPG

Azonnal felrobbantották a színpadot a dinamikus „Why Love”-val, Oláh Krisztián kompozíciójával. Érzékletesen játszott a zongorán remegő, diszharmonikus trillákat.

ne-enekel-2.JPG

Nagy Emma páratlan hangszínpalettájával képzeletet felülmúlva árnyalta a művet.

ne-da-csp.JPG

Cseh Péter ritka hangzással öntött zenébe zuhanást, mintha egy űrállomáson utoljára ért volna földet.

ok-ka-ne.JPG

Ám feltámadt a hajó Klausz Ádám virtuóz, eredeti, fordulatos, tüzes improvizációjától.

neq-2.JPG

Rövid átvezetés előre jelezte a zongora improvizáció hangulatát. Oláh Krisztián többszólamú szólójával nyugalmat adott. Egy ponton különböző színeit hozta ki ugyanabból a hangból más-más környezetet építve hozzá.

neq-3.JPG

A „De-dum” munkacímű Cseh Péter-szerzemény gyönyörűen bejárta az érzelmek színskáláját. Nyugodt témához egyre nagyobb lendület társult. Energia robbant a zenekarban. A lezárásnál megújultan halkult el a téma.

da-vonozik.JPG

Dénes Ábel keze alatt pulzált a nagybőgő, üveghang szólt rajta, majd a hosszan kitartott hangokat egy-egy futammal váltotta fel szólójában.

neq-negyotode-3.JPG

A „Return” túlcsorduló szeretettel szólalt meg. Klausz Ádám műve hatalmas lendületű résszel adott teljességet.

neq-negyotode-3.JPG

Klausz Ádám új kompozíciója, a „Scribes” a legőrültebb része volt a koncertnek. Rejtélyes légkörrel kezdődött, amit meggyújtott a torzított és disszonáns gitárszó, és a ritmusszekció. Nagy Emma és Oláh Krisztián kollektív improvizációja lenyűgöző, virtuóz, fordulatos, káprázatos volt. Hatalmas energiák szabadultak fel. A zongorán felcsendült egy mozarti zárlat. A közönség hálásan jutalmazta a meglepő stílusváltást, a könnyed játékosságot.

neq-4.JPG

Az „Every Step Further” Nagy Emma kompozíció űrbe repítette a nézőket. A felhők feletti hangokat is kristálytisztán énekelte. „Nine million miles high, around the Sun” ­­­­­– olvasható Mohó-Nagy Gergő dalszövegében. „A világ csodálatos, de rengeteg fájdalommal fog járni.” – mondta Nagy Emma egy interjúban a mű ihletéséről. Elrugaszkodott, csillagászati távolságok a zenében, pátosz a hangnemben és talán az elfogadás nyugalma.

neq-5.JPG

Cseh Péter írta a „This Won’t Last” Nagy Emma Quintet-slágert. Energikus összhangzás és ellenpont volt a zenekarban. A fokozás az éneken és minden hangszeren katartikus élményt adott a közönségnek. Zenei kiáltás volt a csúcspont. Égig érő gitárszóló sistergett, majd halkan, fényesebben szólalt meg a téma befejezésként.

neq-negyotode-3.JPG

neq-6.JPG

neq-7.JPG

A közönség felfokozott lelkesedése az előadóművészek összjátékának, kölcsönös harmóniájának köszönhető. A ráadás után is hosszú visszataps hangzott el. Lebegő derűt adott a Nagy Emma Quintet sok embernek a műemlék udvarban.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez