JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

New Fossils - jazzmuzsika, akár esik, akár fúj

Új kövületek… érdekes egy névválasztás egy jazzformációnak. Jelentheti talán azt, hogy a formáció friss, de a tagok már régóta koptatják a jazz országútját. De akár azt is, hogy régi dalok újraértelmezése zajlik. Vagy akár azt, hogy olyan névjegyet szeretnének letenni az asztalra, amit idővel is jegyezni fognak a jazztörténelemben. Lehet mindezt együtt?

paloznaki-jazzpiknik.png

Most a Fábián Juli színpadon volt szerencsénk meghallgatni őket, bár az időjárás nem volt túl kegyes hozzánk: az égiek némi csapadékkal tarkították a csapat fellépését. Persze a lelkes hallgatóság a fák alá menekülve és esővédő alkalmatosságok védelmében élvezve a remek koncertet.

kozonseg-az-esoben.jpg

new-fossils.jpg

A New Fossils egy friss hazai szupergroup, akik az izlandi ADHD zenekart is lenyűgözték, miután a saját koncertjük után megnézték a magyarokat egy lakáskoncerten. A tagok a magyar és nemzetközi jazz- és könnyűzenei élet aktív muzsikusai, akik a folyamatos útkeresés és az ellentétekben rejlő feszültségek mellett tették le a voksukat. Zenéjüket átszövi az elvágyódás, miközben a végeredmény egyértelműen kapcsolódik a kortárs, urbánus jazz legutóbbi vonulatához. Dalközpontú szerzeményeiket hol elektronikával, hol pedig improvizációval emelik magasabb szintre. Mindezt igazán könnyedén teszik, hiszen a Dresch Quartet, vagy a Mörk tagjaiként meghatározó szereplői voltak a hazai jazz- és könnyűzenei életnek már a zenekar indulása előtt is. Bemutatkozó lemezük 2023 áprilisában jelent meg saját kiadójuk, a Morotva Records gondozásában. Idén jelent meg a második nagylemezük „II” címmel, de mellette számos kislemezt is jegyeznek.

Valami érdekes, nyugalmat sugárzó hangulata van a Paloznaki Jazzpiknik Fábián Juliról elnevezett színpadának. Van benne valami megfoghatatlan összetartozás érzés, amit más színpadoknál nem volt eddig szerencsém megtapasztalni. Ez az udvar egyfajta bölcsőként is funkciónál a zenészek és a hallgatóság számára.

Ebben az illusztris környezetben remek koncertet adtak a fiúk, melyhez dramaturgiailag a megvilágítás is sokat adott: az erős kontrasztok és fényes/ árnyékos részek még jobban kiemelték a zenészeket, s talán az érzelmeiket is. Kellemes, néhol melankolikus, a klasszikus jazzszólamokhoz erősen vonzódó egyéni játékokat hallhattunk.

Szabó Dániel Ferenc a zenekar (társ)vezetője fergeteges dobolásával irányította a bandát.

szdf2.jpg

szdf-kezei.jpg

gym.jpg

Gyányi Marcell -a zenekar másik vezetője- basszusgitárjával remek aláfestést adott, alsó tartományban képzett stabil alapot a többi hangszeres társa részére.

ti.jpg

ti-pedalja.jpg

ifj. Tóth István gitárjátékával remek témákat vezetett elő.

od0.jpg

od.jpg

od-kezei.jpg

Ocsovay Damján zongorajátékával hívott álmodozásra bennünket.

vd2.jpg

vd.jpg

Míg „földim”, Varga Dániel szaxofonjával az érzelmek teljes tárházát vonultatta fel részünkre.

Fantasztikus élmény volt hallgatni az esőben ezt a koncertet és együtt pulzálni a zenészekkel.

Setlist:

The River Can Not Go Back

Hot Night

Idris

Beat

Lato

Universe Is a Big Dark Room

Qringe

Reflections

Brian’s Tea

Billie

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez