JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 437. rész: Gerencsér Gyula

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 161 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gerencsér Gyulánál tartunk. 13 év és 5 hónap alatt eddig 437 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Gerencsér Gyula

gerencser-gyula.jpg

1963. április 19-én született Budapesten.

1969-től 77-ig zongorázni tanult, ezután önerőből kezdett dobolni és ütőhangszereken játszani.

1980-tól a Rózsa Ferenc utcai Zeneiskolában Brunner Győző, majd Gáti Pál tanították.

1982-től 2 évig Kovács Gyula, később a Postás Zeneiskolában Nesztor Iván növendéke volt. 1979-ben a VPG, azaz Veres Pálné Gimnázium rock együttesében játszott, ezt egy másik rock formáció, a Bázis követte 1984-ig.

A következő években több progresszív- és hard rock együttesnek, így a Manőver, Dózer és a Sesame formációknak is tagja volt.

Alapítótagja  a  sajátos hangzású, world music stílust követő Talizmán együttesnek, amely 1986 óta működött, és amelyben a komponista Stein Ferenc zongorán és billentyűs hangszereken, Kalanovics Zoltán basszusgitáron játszott. Az első 2 évben az oboás Szilágyi Ákos játszott velük, őt az ugyancsak oboás Tóth József váltotta,  akinek a helyére 1990-ben  Ittzés Gergely fuvolás került. Ittzés ekkorra már a klasszikus zene világában jelentős sikereket ért el. 3 nemzetközi fuvolaversenyt nyert és kortárszenei műveket publikált.

Gerencsér Gyula a Talizmánnal párhuzamosan 1999-ig a Rasma etno- és a Skanzen folk rock együttesekben is játszott.

A Talizmán 1991-ben a „Hajnali tánc”, két év múlva a ”Csend születése” című kazettákkal jelentkezett.

Dobos, ütőhangszeresként szerepelt rádiófelvételeken a Manőver együttessel az Almásy téri Tehetségkutató versenyen, a Kaláka Fesztiválon a Skanzennel, koncertfelvétele CD-n jelent meg a Fonó Zeneházból.

A Talizmán együttessel készültek rádió- és TV felvételek, felléptek etnozenei fesztiválokon és romániai turnén vettek részt.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez