JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Csaba2024. július 06.
Shadowlands: Ombres2024. június 26.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 432. rész: Gáspár Pál

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 160 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gáspár Pálnál tartunk. 13 év és 4 hónap alatt eddig 432 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Gáspár Pál

gaspar-pal.jpg

Ózdon született 1968. február 19-én.

A helyi zeneiskolában és a városi fúvószenekarban kezdett trombitán és tenorkürtön tanulni. Itt alakult a Lucky Boys Dixieland Band, amelynek bendzsósa lett és több, mint 10 évig maradt tagja.

A hangszert önerőből tanulta, hiszen helyben sem írott anyag, sem tanár, sem másik hangszeres muzsikus nem volt, aki segíthette volna.

Kísérletező kedve a mai napig törtetlen, valamennyi jam session, alkalmi formáció rendszeres résztvevője.

Többször fellépett a nálunk vendégszereplő amerikai bendzósok közül Eddie Davis-szel, Buddy Wachter-rel, és Cyntha Sayer-rel.

A Lucky Boys Varga Tibor klarinétos vezetésével 1988-ban megnyerte a „Ki mit tud?” TV-vetélkedő I. díját.

1989-ben jelent meg a „Where Is the Tiger” című nagylemezük, ezt követte 1996-ban a „Hello Dolly”.

Az évente megrendezett salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztivál állandó szereplői lettek, majd bemutatkoztak a Drezdai Nemzetközi Dixieland Fesztiválon.

Gáspár Pál 1997-től 2001-ig a Budapest Dixieland Band bendzsósa volt. Ezzel a zenekarral készült 1997-ben a „Dixie Time”, 1 év múlva az „Akkordok” című CD, majd 2 további mini CD.

A zenekarral és Dunai Tamás színművésszel 3 évadon keresztül szerepeltek a Madách Színház Stúdiószínpadán, az Újságíróklubban és hazai fesztiválokon. Alkalmanként valamennyi hazai dixieland zenekarral fellépett.

Később a Freemens Jazz Band tagja volt.

Helyet kapott a „Ba-Lu eufórikusok” zenekarában, amely a budapesti IBS produkciójában működött.

Később a Hot Jazz Band bendzsósa volt.

2011-től a Benkó Dixieland tagja.

Ezzel párhuzamosan énekes-gitárosként a Hot Club of Hungary zenekarban is zenél.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez