JazzMa

Friss Hírek

Shadowlands: Ombres2024. június 26.
Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.

Hírek

XXIII. Solymári Jazz Weekend - 2024. 06. 22., szombat – Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár

24 évvel ezelőtt az ezredforduló évében kereste meg Márkus Tibor jazz zongorista Varga Zsoltot, a solymári Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár intézményvezetőjét a Little Jazz Pub ötletével. Az emberöltőnyi idő alatt a magyar jazzélet színe-java megfordult a klubban, akiket Márkus Tibor zenekarával, az Equinox kvartettel (Márkus Tibor – billentyűs hangszerek, Csuhaj Barna Tibor – bőgő, Jeszenszky György – dob, Zana Zoltán – fúvós hangszerek) látott vendégül. De a klub és kialakult törzsközönsége őszinte szeretettel fogadta a pályakezdő és még tanuló muzsikus palántákat is, akik közül azóta többen a magyar jazzvilág élvonalában alkotnak sokak örömére.

varga-zsolt-konferal.jpg

A trópusi, sivatagi homoktól sáros eső is elállt a Little Jazz Pub hagyományos, évzáró rendezvényére Solymári Jazz Weekend szombati minifesztiváljára.

markus-tibor-konferal.jpg

Három zenekar lépett fel családias légkörben, remek, értő közönség és nagyon jó minőségű technikai, szakmai háttér mellett. Tökéletes volt a hangosítás és a fények is megfelelő arányban, harmonikusan szolgálták a zenészeket és a nézőket. A művelődési ház patinás udvarában gesztenyefa árnyéka mérsékelte a nyári meleget és minőségi vendéglátás is biztosította a jó hangulatot.

mr-moodburn.jpg

A nyitó koncert a Mr. Moodburn trió meglepetés műsora volt. Rendkívül színes, melodikus, nagyon izgalmas váltásokkal és rendkívül igényes hangszereléssel, képfestő zenei világgal aratott nagy sikert a trió.

borbely-matyas2.jpg

A 12 éve alakult zenekart Borbély Mátyás basszusgitáros, zeneszerző vezeti és a szervezési feladatok mellet a konferálás „terhét” is leveszi társai válláról.

bubenyak-zoltan.jpg

Billentyűs hangszereken Bubenyák Zoltán, dobon Mihalik Ábel remekeltek.

mihalik-abel.jpg

Mindhárom zenész visszafogottságában is virtuóz, a közös hangképet szolgáló, nagy szofisztikált szólamokkal építkező zenei világot alkot lefegyverző könnyedséggel és játékossággal.

mr-moodburn-vege.jpg

Ezen az estén ők képviselték a fúziós jazzt, ötletes, sziporkázó játékukról lemezbemutató koncertjükön élőben is megbizonyosodhatnak az érdeklődők 2024. augusztus 22-én Budapesten az Opus Jazz Clubban. Ezen a koncerten vendégmuzsikusként Subicz Gábor trombitaművész erősíti a filmszerű jazz varázslatot.

A következő koncert az akusztikus megszólalás és az emberi hang semmivel nem pótolható intimitásával töltötte be a remek hangosítású, ma estére jazzre temperált udvart.

bolba-sarkany.jpg

Bolba Éva Transcript elnevezésű triója

cseke-gabor.jpg

Cseke Gábor billentyűs zenei vezetésével Sárkány Sándor robusztus, érzékeny bőgőjátékával adott biztos alapot a kritálytiszta ének szárnyalásához.

sarkany-sandor.jpg

A műsor jól ismert jazz örökzöldek mesteri átirataiból álltak Cseke Gábor által hangszerelve, mindhármuknak otthonos, inspiráló zenei világot teremtve.

bolba-eva.jpg

Fantasztikus szólók, Bolba Éva klasszikus, ritkán hallható, rendkívül magas színvonalú scat-elései az akusztikus mainstream jazz legszebb pillanataival ajándékozták meg az egyre nagyobb létszámú közönséget. Cseke Gábor saját kvartettje mellet rengeteg zenekarban meghatározó zongorista, a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra oszlopos tagja nem csak billentyűsként, hanem hangszerelőként és zeneszerzőként is.

bolba-eva-trio-vege.jpg

A doktori szintű triómuzsikálás és az optimális környezet láthatóan nem csak a közönségnek, de a muzsikusoknak is nehezen felejthető, jóleső élményt nyújtott.

kozonseg.jpg

A záró produkció a jazz egyik konkrét helyhez kötött válfaját varázsolta Solymárra. Az Amerikai Egyesült Államok franciák által is lakott déli metropoliszában, New Orleans-ban alakult ki a dixieland műfaja a XX. század elején, amit a jazz születésének is tartanak.

nemes-zoltan.jpg

A zenekart 2005-ben alapította a billentyűs, énekes, zeneszerző Nemes Zoltán, aki az autentikus megszólalást New Orleans-i tanulmányutakkal is erősíti, hitelesíti. A koncert alcímet is kapott a születésnapját ünneplő zenekarvezetőtől: New Orleans Music Show. Az utcazenét, a vonuló rezesbandák világát idézték, amikor a közönség mellett elhaladva zenélve foglalták el helyüket a színpadon. Fantasztikus hangulatú koncertet, vidám, vérbő örömzenét láthattunk, amit a zenekari tagok őszinte jókedve fokozott.

szabo-tamas.jpg

Nagyon erős ritmusszekciót alkotott a stílusos dobszólamokat hozó Szabó Tamás, és a virtuóz, bivalyerős basszusjátékot prezentáló Varga László.

varga-laszlo.jpg

A New Orleans-i hangzást meghatározó kéttagú fúvósszekció zenei humora és halálpontos játéka adta a nagyzenekari hangzás fűszerét.

sovari-tamas.jpg

A trombitás Sóvári Tamás és a szaxofonokon játszó Magda Zsolt képviselte szólóival legmarkánsabban a jazz vonalat a zenekarban.

bellak-miklos.jpg

A gitáros Bellák Miklós remek szólókkal és humoros kísérettel színesítette a déli utcabálok hangulatát.

nemes-magda.jpg

A show középpontjában Nemes Zoltán virtuóz, ritmushangszerként is megszólaló, perkusszív színes billentyűsjátéka, a vocoder énekszintetizátor használata és zenei, színészi teljesítménye, humora állt. Két ráadás dal zárta a fergeteges solymári szombat estét.

jambalaya-vege.jpg

a-vegen-varga-zsolt-gratulal-nemes-zoltannak.jpg

Egy nagyon kerek élményt nyújtott a szervezők profizmusa, vendéglátása és a muzsikusok világszínvonalú koncertjei a kellemesen hűvös solymári nyárestén. Köszönet mindannyiuknak!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez