JazzMa

Friss Hírek

Shadowlands: Ombres2024. június 26.
Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.
Laughing Bastards: Fetish2024. június 16.

Hírek

Kikkel beszéltem? – 48. rész: Chico Freeman (2002. július 13.)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

chico-freeman.jpg

A 22 évvel ezelőtti nyári este második felében az amerikai világsztár szaxofonos, Chico Freeman lépett fel Oláh „Cumó” Árpád kibővített formációjával, a Cumó Trió Plusz-szal.

Szokás szerint a mikrobuszon beszélték meg a programot (mivel Ilse Weismann megküldte a CD-t, így Cumóék betanulták mind a tizenkét dalt. De a ráadással együtt végül is csak 5 számot játszottak el a lemezről…).

Amikor megérkeztek és kiszálltak a mikrobuszból, Chico megölelt és azt kérdezte: „And where is Gabriella?” Mondtam neki, nyugodjon meg, Gabi nemsokára jön.

Már a beálló próba nagyon jó hangulatban zajlott: Chico Freeman tenor- és szopránszaxofonon játszott, Oláh „Cumó” Árpád zongorázott, Horváth „Plutó” József – az első két számban bőgőzött, utána basszusgitározott, Mohay András – dobolt, Czibere József – kongázott, Dajka Krisztián a 3. számtól gitározott.

A koncert kvázi befejezése után jött a ráadás. Mielőtt visszamentek volna a színpadra Chico-nak mondtam, ha lehet, ne félórás ráadás legyen, mert utána megyünk vacsorázni a Matyiba. (Azt nem árultam el, hogy Gabi valahonnan szerzett lazacot, mert előző évben azt kért, de akkor a környező falvakban nem volt!)

Megértette intelmemet, így mindössze 14 perc lett a ráadás!

Utána a Matyiban, amíg vártunk a kajákra, Gabi kapott egy nagy friendly huggin’-t a lazacért. Nekem pedig megköszönte a meghívást és a nagyszerű magyar zenészeket. Azt is elmesélte, hogy az idén is tetszett neki a női előzenekar, a Ladies First. Különösen a bőgős lányt (Borbély Brigitta) és az énekesnőt dícsérte (Urbán Orsolya).

Aztán megjött a vacsora, jól bezabáltunk, és Chico utána még beszélgetett Cumóékkal, de a éjféli zárórára pont befejezték.

Gabinak adott két puszit, engem megölelt –majdnem összeroppantott…-, és befejezésül mondta, hogy máskor is hívjuk meg.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez