JazzMa

Friss Hírek

Shadowlands: Ombres2024. június 26.
Salamon, Guy: Free Hugs2024. június 20.

Hírek

Hárman egy szűk ösvényen - Gerlóczy Zsigmond – Narrow Path

2024. 06. 28., péntek - Opus Jazz Club.

opus-jazz-club-logo-2.jpg

A Gerlóczy család számos tagja teremtett maradandó értékeket a magyar tudomány, kultúra és a politika világában. Az Opus Jazz Club színpadán a család egyik legfiatalabb tagja, a 29 éves Gerlóczy Zsigmond zongoraművész, zeneszerző, énekes mutatta be „Narrow Path” című, 2023-as szóló zongora lemezanyagát.

gerloczy-zsigmond-narrow-path.jpg

A koncert majdnem 90 perces, egybefüggő, rendkívül színes improvizáció volt az Opus gyönyörű hangú Fazioli zongoráján.

a-zongora.jpg

A szintén a Budapest Music Centerben, de több zongorán rögzített lemezanyag félórás, 14 rövid kompozícióból álló zongora hangpatakja, improvizáció áradattal növekedett monumentális folyammá ezen az estén.

gerloczy-zs-k-jarrettel-ecm-focuspointcut.jpg

A koncert kezdetén – ezzel is a Mester, Keith Jarrett szellemiségét idézve – megkérte a közönséget, hogy legyenek csendben, ne beszélgessenek, ha ez lehetséges. Ez a kérés indokolt volt, mert a koncert a finom érzelmekről, lelki rezdülésekről, csendekről szólt kiemelkedő hangszeres tudással. A klasszikus és jazz zenei tanulmányokat egyaránt elvégző, de a Bartók Béla Konzervatórium befejezése után már saját útját járó fiatal művész ezzel az akusztikus koncerttel példaképe előtt is adózott.

A stroke-ot elszenvedő Jarrett-telel az idén személyesen is találkozhatott, ami a világon nem sokaknak adatik meg a jazz szent remetéje otthonában. Az 1945-ben Amerikában született Keith Jarrett édesanyja, Kuzma Irma révén magyar, muravidéki gyökerekkel is rendelkezik. A Berklee College of Music elvégzése utána Charles Lloyd zenekarában lett nemzetközileg is ismert huszonegy évesen. Huszonöt éves korában már zenekarába hívta a fúziós jazz műfaját éppen megteremtő Miles Davis. Fantasztikus kreativitása, saját zenei világa és eksztatikus játéka a Fender Rhodes elektromos zongorán azóta is etalon a billentyűsök körében. De már 1972-ben visszatér az akusztikus zongorához csatlakozva az európai ECM kiadóhoz, megjelentetve itt első lemezét a „Facing You”-t. Szólókoncertjei világa, improvizációs képessége, szenvedélyes, a környezetet tökéletesen kikapcsoló befelé fordulása, utánozhatatlan zongorajátéka és melodikus témái a legnagyobb példányszámban eladott, világsikerű albumán, a „The Köln Concert” című lemezen kristályosodott ki. Ebben a zenei világban nőtt fel Gerlóczy Zsigmond és ezért sikerülhetett a találkozás a Mesterrel, miután egy levél kíséretében elküldte neki a „Narrow Path” című lemezét. Gerlóczy Zsigmond tiszta billentése, klasszikus zenei hatásokat szintetizáló, virtuóz játéka visszafogottabb, mint Jarrett-é és a fülbemászó, szinte dúdolható dallamok sem jellemzik muzsikáját. De a sokszínű, hitelességre, őszinteségre törekvő játéka lebilincselte a közönséget. A Jarrett-i világot nem másolta, hanem saját játékával idézte meg a tanítvány, lelkesítve a Fazioli zongorát is. A keskeny ösvényen, saját útját járó zeneszerző zongorista, nem felejtve az inspirációk forrását, rengeteg közös szállal kapcsolódva Mesteréhez egy emlékezetes esttel és ráadás darabbal is megajándékozta a nemzetközi közönséget. Hárman rezonáltatták a lelkeket: Gerlóczy, Jarrett és Fazioli.

gzs-allva.jpg

gzs-felulrol.jpg

gzs-meggornyedve.jpg

gzs-oldalrol2.jpg

gzs-oldalrol3.jpg

gzs-oldalrol.jpg

vege.jpg

Lehet, hogy ez az akusztikus koncert lezár egy fejezetet Gerlóczy Zsigmond pályafutásában, mert ugyanezen a napon, éjfélkor látott napvilágot vokális, elektronikus albuma, a teljesen más zenei világú, amerikai társakkal rögzített „Future Sound”. A lemez saját kiadója, a Kriegler Records gondozásában jelent meg. A felvételek elképesztő energiája és a nagyon egyedi megszólalása már most kivívták a szakmai elismeréseket. A lemezen olyan nagy nevek működnek közre, mint Anna Goldings, Taylor Graves, vagy Davy Nathan. A mastering pedig az egyik legjobb hangmérnök (gitáros, zeneszerző, hangszerelő, producer) Fenyvesi Márton munkája. A lemez bemutatója az Opus Jazz Club színpadán lesz 2024 szeptemberében, magyar muzsikustársak közreműködésével.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez