JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Csaba2024. július 06.
Shadowlands: Ombres2024. június 26.

Hírek

Lazulás világszínvonalon – Jazzbois

2024. 07. 01., hétfő – Pontoon.

pontoon-logo.png

Három muzsikushallgató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén talált közös hullámhosszra, és azóta is tart örömzenélésük hatalmas rajongótáboruk örömére.

mb0.jpg

Molnár Bence billentyűs hangszereken,

bg.jpg

Sági Viktor basszusgitáron

ct.jpg

és Czirják Tamás dobon jazzbois néven teremti jazz-hiphop-funky-soul pszichedelikus költeményeit élőben és immár hamarosan megjelenő ötödik albumukon is.

Bemutatkozó és hatalmas sikert arató lemezük a „Jazzbois Goes Blunt” 2019-ben jelent meg, ezt követte a folytatás 2021-ben a „Jazzbois Goes Blunt II”. Harmadik, öt felvételes kislemezük 2022 novemberében „Danube Phases” címmel került a zenei piacra. A negyedik megjelenés 2023-ban „Higher Dimension Waiting Room” címmel a Blunt Shelter Records gondozásában készült el.

2024 őszén, szeptember 5-én fog megjelenni a jazzbois ötödik lemeze. Rengeteg friss zenei ötlet, folyamatos megújulás, nagyon magas színvonalú hangszeres tudás és magával ragadó hangzás húzza be varázslatos világukba a hallgatókat. Világviszonylatban is nagyon jelentős, tízmilliós letöltés jellemzi sikerüket a világháló szabadpiacán.

jazzbois-montreux-plakat.jpg

Hosszú idő után az első magyar formáció, akik meghívást kaptak a jazzvilág legfontosabb seregszemléjére, a 2024-es Montreux Jazz Festivalra.

Zenéjük és közönségük is határtalan, a július elsejei Pontoon koncertjükön zsúfolásig megtelt a Lánchíd lábánál kialakított zenei helyszín hazai és külföldi érdeklődők színes kavalkádjával.

szaxofonos.jpg

Kosztolánszky Dominik, Dom Beats koncertjeik állandó résztvevője Londonban zenél, onnan érkezik a hazai élőzenei alkalmakra. Ezen a koncerten tenorszaxofonon játszott, de például a MÜPA nagysikerű Kaláka-jazzbois hangversenyén fuvolán és szopránszaxofonon is erősítette a jazz-es megszólalást.

bg-g.jpg

A koncerten gitáron Papp Mukunda gitáros remek szólókkal és wah-wah pedál kísérettel színesítette a jazzbois millió színű, lefegyverző energiát sugárzó játékát.

A három zseniális és szerény muzsikus bátor zenéjét érdemes a szólamokat külön figyelve is hallgatni, mert hatalmas zenei élményt jelent a ritmusszekció Sági Viktor–Czirják Tamás zenei humorral és elképesztő virtuozitással előadott delejező hatású duója.

Sági Viktor recsegő, ropogó basszusgitár játéka minden percében meglepetéseket rejt.

ct2.jpg

Ahogy Czirják Tamás kristálytiszta, száraz kemény groove-jai és ritmusképletei is.

kozonseg.jpg

mb.jpg

Molnár Bence billentyűs hangszerparkja, analóg és digitális eszközeinek rendkívül széles skálán, katarzisig fokozott megszólaltatása, valamint elbeszélő, mesélő játékmódja Joe Zawinul zenészi, művészi attitűdjét, nyitottságát és hangszeres tudását idézi, ahogy a zenekar tökéletes összhangot sugárzó együttmozgása is.

A boldogság felszabadult zenéje komoly egyéni teljesítményekkel és improvizációkkal a közönséget a mosoly dimenziójába emelte.

kozonseg2.jpg

A nézősereg együtt mozogva élte a zenét a muzsikusokkal, ami csodaszerként a világ és a hétköznapok feszültségeit oldotta tükörsima derűre az arcokon. Itt eltűnt a mindennapi agresszió, akinek a lábára léptek, és akit véletlenül teleobjektívvel vágtak fejbe, még az is mosolygott.

jazzbois-nyari-programja.jpg

A jazzbois rendkívül sűrű nemzetközi turnénaptárát érdemes böngészni (van magyar helyszín is, bár magyar jazzfesztivál nem hívta meg a zenekart…). Érdemes az együttest elcsípni koncerten, a különleges, tiszta, tudat- és érzelemmódosító élmény garantál.

Dalsorrend:

Song of Hope

Gomba Slap

Toohi

Bweyy

Midnight

Butterfly

Raindance

Nutville

Monsun

Partido Alto

Bois

Last Summer in Rio

Moon Rocks

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez