JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 17.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

„Kedvenc énekeseim” – 18. rész: Csemer Boglárka

Ebben a csütörtökönként jelentkező sorozatban az itthon és külföldön élő magyar jazz énekesnőket kérem, meséljék el, eddig mely énekesek voltak rájuk a legnagyobb hatással! – A szerk.

csemer-boglarka.jpg

Én az a fajta énekes vagyok, aki mindent meg akar tanulni és mindent meghallgat és addig nem nyugszik, amíg le nem szedi, be nem építi a saját eszköztárába.

Világ életemben énekesnő szerettem volna lenni és rengeteg stílust tanulmányoztam. Nagyon izgalmas munka valakit és egy stílust ennyire szétcincálni és a sajátodévá tenni, ezért a listám eléggé szerteágazó lesz. Dalszerzőknek ezt a fajta mazochista szemléletet határozottan ajánlom, mert frissen tartja a dallam építkezésedet.

S ahol én elmegyek

Általános iskolás koromban volt egy szuper erdélyi énektanárnőm, akitől gyönyörű népdalokat tanultam. Cipelt is mindenhova versenyekre.

Ha valamit meg tudsz tanulni a népdalokon keresztül az nem csak a speciális hajlítások, hanem az a tisztaság, ahogy egy néni teljesen érdek nélkül kinyitja a lelkét és a saját lelki üdvösségéért kiénekli magából a fájdalmát.

https://zti.hungaricana.hu/en/audio/13121/#record-191069

Jacques Brel

Ő szerintem egy korszakos zseni. Az egyik interjújában azt nyilatkozta, hogy ő teljesen jól meglenne éneklés nélkül, de dalszerzés nélkül nem. És azért lett végülis énekes, mert annyira nehéz dalokat írt, hogy senki sem tudta elénekelni. Már pedig az ő dalai azért íródtak, hogy elénekeltessenek. Ember legyen a talpán, aki ilyen tempóban ilyen lazán énekel.

https://www.youtube.com/watch?v=VakkMDarFDQ

Destiny’s Child

Késő tinédzser korom meghatározó lányzenekara, akiket rongyosra hallgattam és minden hangjuk és hajlításuk üdítő volt számomra és igazi kihívás.

https://www.youtube.com/watch?v=IyYnnUcgeMc

Jon Batiste

Ez az ember egy üdítő csoda! Egy ízig-vérig muzsikus és nem akar többet annál, minthogy élvezi minden hangját, minden hangszerét. Ilyen típusú muzsikálási élményt ritkán látni manapság az agyon utómunkázott „live”-nak hívott koncertfelvételek sorában.

https://www.youtube.com/watch?v=XC_lzII6PDg

Dinah Washington

Nagyon szeretem, ahogy ebben a korszakban meséltek az énekesek. Én ezt nagyon hiányolom a mai énekes többségéből. Nincsenek storyk, nincsenek érzések, csak virgázás van. Imádon ezt a puritán „vagyok, aki vagyok” éneklést. Sokat hallgattam őt a húszas éveimben és sokat adott.

https://www.youtube.com/watch?v=anDLKSxW63E&list=PL_iLdUyGPPewLLYDWbkdL5woqPU2BdeJH&index=1

Még rengeteg énekessel tudnám bővíteni a sort, ez most egy kivonat abból a zenei világból, ami hatással volt rám.

Hallgassatok sok jó zenét!:-)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez