JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 17.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Egetrázó pacsirtadal a nagyvárosban

Tóth Viktor Skylark Metropolitan, 2024. 02. 17. - BMC Opus Jazz Club.

opus-jazz-club-logo-2.jpg

tv2.jpg

Tóth Viktor altszaxofon varázsló 2023-ban alakult legfrissebb formációjába a magyar jazz nagyon erős mezőnyéből válogatta muzsikusait. A koncertezés okoz egy kis gondot: a szcéna legfoglalkoztatottabb zenészeinek nem egyszerű időpontot egyeztetni. A kvartet 2023. június 12-én a pilisborosjenői B’52 Jazz Feszten robbant be a köztudatba egy fantasztikus koncerttel.

Tóth Viktor társai Cseh Péter (gitár),

csp.jpg

Fonay Tibor (bőgő),

ft.jpg

és Gyárfás Attila (dob).

gya.jpg

Az utóbbi években több magyar supergroup ragyog a zenei palettán, de egyedülálló a jazz aranykorának spiritualitását a gyimesi források tisztaságával megidéző, mágikus erejű társulás, a Tóth Viktor’s Skylark Metropolitan.

tv.jpg

Tóth Viktor rendkívül sokoldalú zenekarvezetőként, szerzőként, zene pedagógusként és fúvós hangszeresként is. Azok közé a művészek közé tartozik, akik nem csak fantasztikus műveket alkotnak és adnak elő, de szellemi közösséget is teremtenek. Európa fesztiválszínpadjai és klubjai mellett Amerikában is játszott, testközelből ismerte meg a jazz óriásait. De Ázsiában, Indiában is koncertezett, vezetett workshopokat. Eddigi formációi a Tóth Viktor Tercett, a Tóth Viktor Arura Trio, a Tóth Viktor & Bird Food Market és a Road Six Sax.

A Skylark Metropolitan repertoárja Tóth Viktor kompozíciókból áll, altszaxofon és gitár dominanciával. Rokonságot mutat Pat Metheny legendás 80/81 projektjével, ami szintén egy szupergroup volt, olyan közreműködőkkel, mint Michael Brecker, Dewey Redman (Joshua Redman apja), Jack DeJohnette és Charlie Haden. Tóth Viktor viccesen mesélte, hogy John Scofield-re gondolt alkotás közben, de ő nem ért rá :). Szerencsére talált egy még jobb gitárost, akit Cseh Péternek hívnak.

csp2.jpg

Cseh Péter a fiatal generáció legeredetibb hangú gitárosa. Szólóiban elképesztő könnyedséggel és eleganciával szólaltat meg gyönyörű balladákat és metálos, hátborzongató szabad zenei kakofóniát. Ő az egyik oszlopos tagja a legfiatalabb generáció csodazenekarának, a Nagy Emma Quintetnek is.

A Skylark Metropolitan koncertjén csúcspontokat jelentettek a lélegzetelállító gitár-szaxofon kettősök. Az Opusban teltházas közönség előtt a zenekar negyedik koncertje aratott tomboló sikert. Az összhang már a debutáló pilisborosjenői koncerten is tökéletes volt, de ez volt a második koncert, ahol nem kellett helyettesíteni Fonay Tibor bőgőst.

ft2.jpg

Ő alaptag többek között a Sárik Péter Trióban, a Binder Quartetben, a Subtonesban és a Syrius Legacyban is. Gyönyörű soundja és rendkívüli szakmai tudása erősíti a Skylark válogatottját.

gya2.jpg

A ritmusszekció dobosa Gyárfás Attila, aki fiatalkora ellenére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dob tanára. Hollandiában a Királyi Zeneakadémián summa cum laude minősítéssel diplomázott és rengeteg formációban játszik. Az egyik legérzékenyebb játékú dobos, aki ütőgardonon is fantasztikus szólókra képes és a szabadzene avatott tolmácsolója.

tv-bogo.jpg

Csodálatos koncertet hallhattunk az Opusban Tóth Viktor mesteri karvezetésével és katartikus szólóival. Betegen játszott, amit nem hogy nem lehetett észrevenni, de emberfeletti teljesítményt nyújtott. John ColtraneDear Lord“-ja, még  ihletettebb volt, a funky groove alapú „Fiddler on the Roof“ szétrázta a házat, és a „Rabbit Race“ olyan elképesztő tempóban és virtuózitással hangzott el, ami a világ minden pontján letaglózta volna a hallgatóságot.

vege.jpg

Lehet, hogy már 2024 februárjában hallhattuk az év koncertjét?

Kompozíciók:

I. rész

Lincoln Center Backstage (Tóth Viktor)

G SW (Tóth Viktor)

Dear Lord (John Coltrane)

Tricky Minor (Tóth Viktor)

Rush (Tóth Viktor)

II. rész

Ősz Gyimesben (Tóth Viktor)

Duke (Tóth Viktor))

Fiddler on the Roof (Tóth Viktor))

35th Street (Tóth Viktor))

Rabbits Race (Tóth Viktor))

Diverse (Charlie Parker)

For D (Tóth Viktor))

Brand New Funk (Tóth Viktor))

Ráadás:

Then There (Tóth Viktor)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez