JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 18.
Névnaposok – Ambrus2024. október 18.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 412. rész: Füzy Tibor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 155 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Füzy Tibornál tartunk. 12 év és 11 hónap alatt eddig 412 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Füzy Tibor

fuzy-tibor.jpg

Pécsett született 1966. május 11-én.

Magánúton tanult gitározni, gimnáziumi és egyetemi amatőr együttesekben kezdett zenélni.

1988-tól klasszikus gitárt, ezt követően 2001-től László Attila instrukciói alapján jazz gitárt tanult.

1990-ben diplomázott a Pécsi Állam és Jogtudományi Egyetemen.

Időközben zeneelméletet és zenepedagógiát hallgatott tanfolyami képzés keretében és zeneszerzés tanulmányokat folytatott önerőből, a Berklee College of Music oktatási anyagának felhasználásával.

Érdeklődése hamarosan a fúziós jazz irányába fordult, és 1988-ban létrehozta a Fúzió Jazz Triót Pabst Miklós basszusgitáros és Várnai Tamás fuvolás-szaxofonos részvételével.

1996-ban Fúzió Jazz Quartet-re módosították nevüket. „Spirit of Jazz” címmel készült első lemezük a Magyar Rádióban Horváth Kornél ütőhangszeres, Gódi József szaxofonos és Szűcs Tamás dobos közreműködésével.

1999-ben  Majoros Dóra énekesnő, a korábbi tagok, valamint Horváth Kornél ütőhangszeres és Lantos Zoltán hegedűművész játszott a második lemezükön, amely „The Solist” címmel jelent meg, az együttes neve itt már Fúzió Jazz Group.

Ezt követően 2003-ban és 2004-ben készültek koncertfelvételek Horváth Kornél és Lantos Zoltán közreműködésével, amelyeket a Magyar Rádió Pécsi Körzeti Stúdiója bemutatott több részletben.

A zenekar a kezdeti rockos hangzását a zenekarvezető fokozatosan a jazz irányába terelte, ennek jegyében születtek az újabb szerzeményei.

1988 óta felléptek Sopronban, Budapesten, Gyulán, Pécsett, nagyobb közönség előtt, 2003-ban és 2004-ben a Pécsi Művészeti és Gasztronómiai Fesztivál keretében.

2007-ben megalapította a Word&Jazz formációt, melynek zeneszerzője és gitárosa volt. A zenekar az akkori és talán még a jelenlegi jazz életnek is kiválóságait gyűjtötte össze, világzenei és jazz elemein alapuló improvizációs zenét játszott egészen 2010-ig.

A zenekarban rajta kívül Fekete-Kovács Kornél trombitán és szánykürtön, Lantos Zoltán hegedűn,  Sárik Péter zongorán, Frey György basszusgitáron, Horváth Kornél ütőhangszereken játszott.

Több sikeres koncertet adtak vidéken, és Budapesten a Columbus Jazz hajón.

2009-ben Helsinkiben és Tallinban finn zenészekkel valamint Horváth Kornéllal kortárs zenei fesztiválokon mutattuk be a World&Jazz zenei anyagát.

A Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa címhez kapcsolódóan kidolgozta egy Európai Kortárs Improvizációs Zenei Fesztivál project tervét, amelyért Pécs város Nívódíját nyerte el.

Ezt követően zongora-gitár duó felállásban Kovács Péter pécsi jazz zongoristával vitték tovább a szerzeményeket.

Jelenleg is zenél, saját szerzeményeit játssza szólóban Pécsett saját művészeti szalonjában egyéb esemény művészeti programjainak kiegészítőjeként.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez