JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 18.
Névnaposok – Ambrus2024. október 18.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 53. rész: Chico Freeman (2009. július 17.)

A következő hetekben a zsámbéki külföldi fellépőkkel folytatom sorozatomat!

ilse-weinmann.jpg

2009 tavaszán Ilse Weinmann Svájcból felhívott Bartók Rádiós szobámban és megkérdezte, hogy lenne-e ismét fogadó készségem Chico Freeman-re?

chico-freeman.jpg

Mondtam neki, milyen kérdés ez, természetesen igen! Azt is mondtam neki, hogy csak akkor, ha megfelel neki a július 17-i dátum.

Nem fogják elhinni, megfelelt neki…

Gondoltam a Tzumo Acoustic Trio fogja kísérni, Tzumo-val úgyis ismerik már egymást.

Ráadásul a Trio-t delegáltam a EuroRadio első jazzversenyére. Daniel Vachon a verseny szervezője engem is meghívott, de a Magyar Rádió akkori elnöke nem engedélyezte a kiutazásomat. Jó, mi?

Ezen Daniel nagyon berágott, és azt mondta, ha a Magyar Rádió nem delegál, akkor a EuroRadio vendége leszek. Annál is inkább, mert benne leszek a verseny zsűrijében. Fizetik a repülőjegyemet, a kinti szállásomat, étkeztetésemet.

Ekkor jött az újabb csavar az ügyben, a Bartók Rádió főszerkesztője nem volt hajlandó szabadságolni a verseny idejére… (Elhiszik már végre, hogy erős ellenszélben teltek utolsó éveim a Magyar Rádióban?)

Így csak az általam rendezett 1998-as zongora verseny győztese Oláh „Cumó” Árpád (akkor már Tzumo!), a 2002-es dob verseny győztese Pecek Lakatos András, és a 2003-as bőgő verseny I. helyezettje Pecek Lakatos Krisztián utazott ki, és végül a III. helyen végzett. (Ha benne lettem volna a zsűriben, akkor biztos előbb végeztek volna…)

Aztán elérkezett 2009. július 17-e. Azt már senki sem akadályozhatta meg, hogy ott legyek Zsámbékon. (Már csak azért sem, mert ott volt a házunk!)

Az est első felében Pocsai Kriszta, Szőke Niki és Kozma Orsi énekelt Oláh Szabolcs, Barcza Horváth József és Dés András kíséretévek. Nekik is nagy sikerük volt a zsúfolásig megtelt domboldalon.

A második részt a Tzumo Trio kezdte Tzumo „Those Words” című szerzeményével.

Utána jött a színpadra Chico Freeman. Alig, hogy elkezdett szaxofonozni egy hatalmas fehér komondor ugrott fel a színpadra. Nagy nehezen sikerült lezavarni onnan.

Hét Chico Freeman témát játszottak négyen kb. 60 perc alatt. (Ennek érdekessége, hogy öt szám rajta volt a következő év tavaszán felvett "The Essence of Silnce" című  CD-jén!

chico-cd-cover.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=lhYPa8_xOHU

Magyarul anélkül, hogy tudott volna róla, a közönség ősbemutatónak voltak szem- és fültanúi...)

A közönség kétszer is vissza tapsolta őket, amit ők 25 perces zenéléssel köszöntek meg.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez