JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 21.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 392. rész: Flór Gábor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 150 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Flór Gábornál tartunk. 12 év és 6 hónap alatt eddig 392 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Flór Gábor

flor-gabor.jpg

Budapesten született 1964. július 1-én.

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolásként ismerkedett meg a blues, majd a jazzmuzsikával.

Először fuvolát tanult, majd Pap József szaxofontanítványa volt a Postás zeneiskolában. Önerőből tanult meg a kromatikus szájharmonikán játszani és gitározni, legutóbb pedig egy különös fúvós hangszert, a „xaphoon”-t fedezte fel, amely a szaxofon és furulya összeházasításából született.

Alapító tagja és vezetője volt a 80-as évek végi alternatív mozgalom népszerű együttesének, a Wei Wu Wei jazz-pop együttesnek, amelyben alt-, tenor- és baritonszaxofonon, kromatikus harmonikán és furulyákon játszott. Felesége, Flór Noémi basszusgitározott, nagybőgőzött és énekelt, Somogyi Ferenc énekelt és szájharmonikázott, Farkas Tamás, később Pék Zoltán gitározott, Adamecz József, majd Gavallér Csaba dobolt. Ütőhangszereken Krunovszky Gábor, Rácz Imre végül Czibere József játszott. Két lemezükön: az 1993-ban megjelent „Ablak egy tájra” és az 1997-es évjáratú „Későre jár” vendégként közreműködött Vincze Pál és Paál József billentyűs hangszereken, Bácsy Györgyi hegedűn, Schreck Ferenc harsonán és Fekete-Kovács Kornél trombitán.

A Wei Wu Wei zenekarral párhuzamosan működött egészen 2004-ig, a mainstream jazzt játszó Wee Dot együttes. Az alapformációban Flór Gábor és Flór Noémi mellett Pék Zoltán gitározott és Adamecz József dobolt. A későbbiekben játszott a zenekarban Sramkó János, Jeszenszky György, Gavallér Csaba dobosok, Paál József zongorista, Somogyi Ferenc énekes és Czibere József ütőhangszeres. Rendszeres szereplői voltak a jazzkluboknak és részt vettek a nagyobb hazai fesztiválokon, Nagykanizsán, Debrecenben, Szegeden. Két élő koncertjüket rögzítette a Magyar Rádió, 1995-ben jelent meg a „Blue In Blue Out című CD-jük, amely az első magyar jazz szájharmonika kiadvány.

Flór Gábor szaxofonozott a Palermo Boogie Gang-ben.

Közreműködött pop együttesek, köztük a Satöbbi, Ladánybene 27 és Tragédia Dell Arte felvételein.

2000 és 2004 között játszott a Kreol Sikoly zenekarban.

Jelenleg két együttes, a 2001-ben alakult Noémi Bárkája és a 2004-ben alakult Hot Club of Hungary tagja.

Alapító tagja és titkárhelyettese az 1997-ben alakult Magyar Szájharmonikás Szövetségnek. Megjelent a Kromatikus szájharmonika tankönyve.

2003 óta jelennek meg rendszeresen jazz témájú írásai, lemez- és koncertkritikái a Cafe Momus internetes komolyzenei magazinban.

Egy időben nálunk is írt lemezkritikákat.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez