JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 21.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Kikkel beszéltem? – 8. rész: Michael DiPasqua (Tisza Szálló, Szeged – 1984. november 9.)

Keddenként jelentkező sorozatomban azokról a külföldi jazz muzsikusról mesélek megtörtént eseteket, amelyek hozzám kapcsolódnak!

Feleségem egyik nagy kedvence volt az 1980-as években a norvég szaxofonos Jan Garbarek. Ezért mikor kiderült, hogy az 1984 novemberében megrendezett Szegedi Jazz Napokon is fel fog lépni legújabb kvartettjével –ráadásul nekem hivatalból ott kell lennem-, így magammal vittem Gabit.

Érdekes volt már a megérkezésünk is, a Hotel Tisza recepcióján a portás azt mondta, hogy csak nekem van foglalva szoba. Erre feltelefonáltam Kiss Imrének, aki azt mondta, adjak a portásnak 100 forintot… Erre belenyúltam a zsebembe és adtam egy százast a portásnak, aki kacsintott és mondta, hogy mehet a hölgy is… Erre már k.rvára pipás lettem és azt mondtam a f.szfejnek: a hölgy a feleségem! Jaj, elnézést! - mondta megszeppenve a hapsi. Biztos, megzavarta, hogy Gabi egy farkas bundát viselt…

A Jan Garbarek Group két tagjával (Ross Traut – gitár, Michael DiPasqua - dob) november 9-én a szálloda éttermében találkoztunk, a mellettünk lévő asztalnál ültek. Mivel az előző évben a Debreceni Jazz Napokon már találkoztunk, így felismertek bennünket és kedvesen köszöntek.

michael-dipasqua.jpg

Ekkor a dobos megkérdezte tőlem, hallottam-e a szörnyű hírt? Mire gondolsz? – kérdeztem tőle. Erre mondta, hogy a szintén ECM-es Oregon-ra gondol. Mondtam, ne csigázzon tovább. Erre ő: ők is kelet-németországi turnén voltak, mint mi. Az Oregon turnéja félbeszakadt, mert a bőgősük Glenn Moore felesége táviratozott Amerikából, hogy azonnal induljon haza, mert mindjárt szül! Így Moore hazautazott, de az Oregonnak még két fellépés le volt kötve. Az elsőt ezek közül bőgős nélkül abszolválták, majd még éjjel tovább indultak a másik városba –ha jól emlékszem, Halle-ba-, a Barkas mikrobuszban a vezető melletti helyre ült Colim Walcott, a mögötte lévő két széksoron pedig végig feküdt az üléseken Ralph Towner és Paul McCandless. A nagy ködben a sofőr elaludt és nekiment az előtte valamiért megállt kamionnak. Walcott kirepült a szélvédőn, és hátulról még két kocsi beléjük hajtott. Colin Walcott az Oregon szitárosa 1984. november 8-án meghalt. Towner és McCandless aludtak, az ütközés következteében leestek az ülésekről. Towner-nak eltört a keze, McCandless zúzódásokkal megúszta. Természetesen a turrnéjuk utolsó koncertje elmaradt.

November 10-én este a Jan Garbarek Group fantasztikus –ráadásokkal együtt több, mint 2 órás hangversenyt játszott, amelyen az előző és a még sem jelent (még fel sem vett lemezükről) játszottak számokat!- a városi Sportcsarnokban, ami egyébként a helyi kézilabda egyesület otthona volt.

A következő héten erről is mesélek a Jan Garbarek interjú kapcsán!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez