JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 22.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

A Kőszegi Rhythm & Brass már 48 éve a színpadon

A Kőszegi Rhythm & Brass 1975-ben alakult. A névadó dobos mellett eredetiIeg két ütőhangszeres (a Dely testvérek) és két nádfúvós alkotta a formációt. A fúvósok személye sűrűn változott a zenekarban, időnként pedig bőgős is csatlakozott a csapathoz. A zenekar az évek során különböző intenzitással működött, hiszen Kőszegi Imre más összeállításokkal is játszott, hol saját együtteseiben, hol pedig mások zenekarában.

koncert-elott.jpg

Az utóbbi időben a quartet felállás került előtérbe két szaxofonossal és bőgőssel. A tagok név szerint: Bacsó Kristóf (tenorszaxofon), Molnár Sándor (tenorszaxofon), Orbán György (bőgő), és természetesen a dobos Kőszegi Imre, aki már 60 éve jelen van a magyar (és az európai) jazzéletben.

krb.jpg

Valódi értelemben vett konferálás nem volt, csak egyetlen szám címét mondták be. Kőszegi Imre annyit azért elárult, hogy az est folyamán most csak amerikai standardeket játszanak, majd ironikusan hozzátette, hogy ezek jobbak a saját szerzeményeiknél.

Megemlékezett az egy évvel ezelőtt elhunyt Szakcsi Lakatos Béláról, akivel sok évtizeden keresztül egészen haláláig játszott. Azóta zongoristával nem is lépett fel, mostanában leginkább a Kőszegi Rhythm & Brass formációval koncertezik. A jelenlegi felállásban Bacsó Kristóf látja el a zenei vezetői feladatokat, amit a közönség is észrevett, mikor szavakkal, illetve mozdulatokkal irányította társait.

A szokás szerint két részből álló koncerten, mindkét félidőben négy-négy kompozíció hangzott el. A programból két szám címe:

-       Footprints (Wayne Shorter)

-       Pent-Up House (Sonny Rollins)

ki1.jpg

ogy.jpg

ms.jpg

bacso.jpg

bk-ms.jpg

vege.jpg

meghajlas.jpg

Zenei ízelítőnek ajánlhatom a Kőszegi Rhythm & Brass-nek ugyanebben felállásban 2022. január 7-én, ugyancsak a Budapest Jazz Clubban tartott koncertje egy részletét.

https://www.facebook.com/HarmoniaJazzmuhely/videos/461144822054397

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez