JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 17.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Jazz és magánélet, egy kész regény – Könyv Gonda Jánosról

Munkatársunk, Dr. Sümeghy László recenziója! – A szerk.

gonda-janos.jpg

konyv.png

Gonda János (1932-2021) a magyar jazz megkerülhetetlen személye. Így volt ez már életében is, ami a későbbiekben sem változott. Sokirányú tevékenysége mellett – zongorista, zeneszerző, könyvek írója, stb. – nevéhez fűződik a hazai jazz oktatás megteremtése. 1965-ben alakult meg a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszaka, amely később főiskolai-, majd egyetemi tanszékként működött tovább. Irányába egyébként az általában használt megszólítási titulus a „Tanár Úr!” volt, függetlenül attól, hogy beszélgetőtárs diák volt-e, vagy nem. Tevékenysége a magyar és európai jazz-szervezetekben szintén jelentős volt, valamint – jazz-muzsikus lévén – rendszeresen koncertezett.

A sokirányú tevékenységéből következően részese volt számos rádiós és televíziós interjúnak, valamint újságcikknek. Tulajdonképpen nem volt feltűnő, hogy ezen alkalmakkor mindig szakmai munkájáról, elképzeléseiről nyilatkozott, személyes dolgok soha nem kerültek említésre. Ez egyébként a rendszerváltásig teljesen természetes volt, a bulvár megközelítés akkoriban nem volt jellemző, az persze akkor is létezett, hogy jól értesült, vagy annak látszó egyének erről-arról ezt-azt suttogtak.

Gonda János első házasságából született fia, Gonda Péter édesapjától apránként és nagy-nehezen összeszedett információ töredékek alapján, valamint Gonda János halála után megtalált - az Ausztráliába kivándorolt apjával és testvérével folytatott - több évtizedes levelezést olvasva, jutott arra az álláspontra, hogy Gonda János élete egy kész regény.

A regény pedig elkészült a regényes életről, írója pedig Szántó T. Gábor. A fentiekben említett forrásanyag kiegészült a még élő családtagokkal, ismerősökkel, zenésztársakkal készült interjúk alapján, valamint elérhető írásos dokumentumokkal.

fenykep-es-konyv.jpg

A tények mellett az irodalmi fikció eszközeivel megírt könyvből kibontakozik egy XX. századi életút az erősen változó történelmi körülmények között. Nagypolgári háttér, származás, II. világháború, nyilas korszak, Rákosi-, majd Kádár rendszer, hogy csak néhányat említsünk a meghatározó a külső körülmények közül. Ezek között él, hol sodródik az eseményekkel, hol megpróbál saját elképzelései után menni, vagy pedig megtenni a vállalhatónak vélt kompromisszumokat. Mindezekhez társul a család több generációján át öröklődő betegség, amely Őt ugyan elkerülte, de gondolataiban a félelem bizony nagyon is jelen volt. Ez elől menekült a munkába, amolyan munkamániás lett, amit persze a magánélete sínylette meg. Elnézést, ha kissé talányosan írtam, de nem akarom a részleteket a könyv jövendőbeli olvasóinak elárulni.

Szántó T. Gábor könyve nem egy jazz könyv, de mivel a főszereplő – szó szerint - jazzprofesszor volt, kinek felnőtt életét nemcsak végigkísérte a jazz, hanem ennek a műfajnak Magyarországon egyik legfontosabb alakja és alakítója volt. A magyar jazz-zenészekre most nem térek ki, de a könyvben – azaz Gonda életében – sokan feltűnnek a magyar kulturális életből.

Így például Köllő Miklós a Domino Pantomim Együttes vezetője (Gonda több táncjáték zenéjét írta),
Szabó István filmrendező (néhány művénél Gonda munkája a filmzene),
Pernye András zenetörténész, „A jazz’ című könyv, számos cikk és rádióműsor alkotója,
Ferencsik János karmester (aki lekottázott műnek vélte az improvizációt),
Szabados György zenéje (összefüggésbe hozható-e afrikai népzenei gyökerű jazz a magyar népzenével),
de olvashatjuk Kodály Zoltán elég sommás véleményét is a jazz-ről.

Két külföldi zongorista nevével többször is találkozhatunk a könyvben. Az egyikük a svéd Jan Johansson és a „Jazz på svenska” lemeze, amelynek dallamai újra és újra magával ragadják Gondát.

jan-johansson-lemez.png

A másik Bill Evans amerikai zongorista, akit én a jazz műfajának néhány zsenije mellett, a „tökéletes” jelzővel illetnék. Vele Gonda 1979-ben a Montreux Jazz Festival-on személyesen is találkozott és nemcsak kettejük zenei megközelítésében vélt párhuzamot felfedezni, hanem magánéletük számos tragikus vonatkozásában is. Mint ismeretes Bill Evans 1980-ban hunyt el, Montreux-i fellépéseit 1968-ból, 1970-ből és 1975-ből lemezek is megörökítették.

Gonda János jazz-zenészi pályafutásának második felében egyértelműen jelentkezik a Bill Evans-i világ csodálata, de mindig tisztában volt azzal, hogy játéka nem az amerikai zenészek természetes játékmódját követi.

Gonda Jánosnak öt lemeze jelent meg, amiben részben az is szerepet játszott, hogy egy ideig zenei rendezőként dolgozott a hangleme gyárban. A könyvben leírtak szerint tulajdonképpen egy lemezével (Sámánének) volt igazán elégedett, a többivel szemben Ő maga is több-kevesebb kritikai észrevételt fogalmazott meg, de ezeket olvassák el a könyvben. Egy személyes emléket azért írok, kissé árnyalni a véleményeket. Még a CD korszak előtt lemezeket cseréltem egy japán gyűjtővel, akinek az egyik nagyon vágyott lemeze az 1963-ban Qualiton Jazz Együttes néven megjelent Gonda felvétel volt. (Ez a lemez volt a Modern Jazz sorozat első darabja, a sorozat elnevezése később Modern Jazz Anthology-ra változott.) Magánvéleményem azt súgja, hogy nem feltétlenül a legjobb művészi időszakai kerültek hanghordozón megörökítésre, voltam néhány egészen jól sikerült koncertjén, például a Magyar Rádió Márványtermében.

A regény értelemszerűen nem tartalmaz fényképeket, sem lemezborítókat. Jazz újságról lévén szó, engedjék meg, hogy befejezésül csatoljam Gonda János lemezeinek borítójáról készült felvételeket.

qualiton-jazz-egyuttes.png

hatso-borito.png

samanenek.png

samanenek-hatso-borito.png

vonosok.png

gonda-kruza-pleszkan.png

g-k-p-hatso-borito.png

kepek-emlekek.png

A könyvnek egyébként június 24-én volt az első bemutatója a FSZEK Ötpacsirta Szalonban, ahol Gárdos Péter beszélgetett Gonda Péterrel, Gonda János fiával és Szántó T. Gáborral, a könyv írójával. A bemutató elején Oláh Kálmán, a végén pedig Romhányi Áron zongorázott, akik mindketten Gonda János tanítványai voltak.

gardos-gonda-szanto.jpg

Aki erről a beszélgetésről lemaradt, azok részére jelzem, hogy hamarosan lesz egy újabb bemutató a regényről. 2024. szeptember 14-én, szombaton 18 óra 15 perckor a Magyar Zene Háza előadótermében lesz a könyvbemutató, ahol a moderátor Hadas Miklós zeneszociológus lesz, aki Gonda János fiával, Gonda Péterrel, az íróval és Binder Károllyal fog beszélgetni.

a-jazzprofesszor.jpg

Akit pedig csak a könyv érdekel - amit a Gondolat Kiadó jelentetett meg és 5.500 forintba kerül -, azoknak ajánlani tudom, és ahogy már a címben is írtam, Gonda János élete egy kész regény.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez