JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 14.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 440. rész: Géczy Barnabás

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 161 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Géczy Barnabásnál tartunk. 13 év és 5 hónap alatt eddig 440 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Géczy Barnabás

geczy-barnabas.jpg

Budapesten született 1897. március 4-én és Münchenben halt meg 1971. július 2-án.

Az egykori huszártiszt, aki zeneakadémiai hegedűtanulmányokat is folytatott, a Magyar Királyi Operaház zenekarának tagja volt.

Rövid idő után tánczenére váltott és szaxofonosként tűnt fel skandináviai szórakozóhelyeken. 1924-ben érkezett Berlinbe, ahol akkor már rendkívül sikeres magyar zenekarok, például Dajos Béla, The Geiger Brothers, vagy Lóránd Edit együttesei működtek.

Szalon- és tánczenekart szervezett és a Weinhau Traube nevű szórakozóhelyre szerződött. 1925-től 1937-ig addigra már országosan ismertté vált zenekarával a Hotel Esplanade állandó együttese lett.

Zenekarában német muzsikusok mellett amerikai, angol, sőt dél-afrikai szólisták is helyet kaptak, így a bendzsós-trombitás Mike Danzi, aki a 20-as években Budapesten is fellépett, és a trombitás Howard McFarlane.

Talán az ő ösztönzésükre próbálkozott az elsők között a jazzel is.

Rengeteg hanglemeze között találhatók olyan felvételek is, amelyek a jazz előtörténetéhez sorolhatók.

Írt és vezényelt filmzenéket, amelyeket saját- és stúdióegyüttesekkel adott elő, és amelyeket újra kiadtak CD-n sőt 2003-tól DVD-n is.

1953-ban új nagyzenekarral próbálkozott, és 1960 körül visszavonult.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez