JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 13.
Névnaposok – Kornél2024. szeptember 13.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

A Spontaneous Moments és Oláh Krisztián X Serei Dániel avantgárd-jazz utazása

A két zenekar határtalanul improvizált a színes Gólya Presszóban. Míg a Spontaneous Moments tagjai először léptek fel együtt, Oláh Krisztián és Serei Dániel 12 éve kezdték el halmozni a közös koncerteket. Az est minden percében leleményes mindkét felállás.

golya.png

Az első koncertet a Spontaneous Moments adta.

sm.JPG

Egri János Jr. — zongora

Ajtai Péter — nagybőgő

Gyárfás Attila — dob, ütőhangszerek

sm2.JPG

Folyamatosan, szétválaszthatatlanul áradtak az ötletek. Többször egy-egy ritmusképletet „körbeadtak” a zenekarban, mint amikor egy hangforrás rezgésbe hozza a környezetét.

ej-jr-ap-vono-a-levegoben.JPG

Egri János Jr. számtalan szokatlan hangközt, súrlódó hangzatot font össze. Dörgött a mély regiszter, villámlott sok futam.

ap-vonoej-jr.JPG

Ajtai Péter egy ponton csak glissandókkal vesztette el tudatosan az egyensúlyát a hangok között. Máskor a bőgő nyakán üveghangot keltett egyszerre vonóval és pengetéssel. Egészen meglepő hangzást keltett, mikor a vonó végével bőgőzött.

sm3.JPG

Gyárfás Attila kiapadhatatlanul kísérletez. Olykor a seprű végével dobolt, vagy ütővel ütőn játszott. A dob teljes felületét kihasználta. Olykor a hangszer fémkeretét karcolta. Különlegesebbnél különlegesebb hangzásokat keltett és villámsebességgel váltott technikát.

ok-sd.JPG

Oláh Krisztián — zongora

Serei Dániel — dob, gong, régi vadászkürt

sd.JPG

Serei Dániel éles ütésekkel a legváratlanabbul kezdte a koncertet. Visszahalkult, Oláh Krisztián kontempláló mély hangokkal lépett be.

ok.JPG

A kiteljesedésig körbejárták az improvizált motívumokat. Mikor önmagában is sodró ötletet szólaltattak meg, még magasabb szintre emelték. A koncert egészén át meglepetések áramlottak.

ok-sd2.JPG

Oláh Krisztián futamai ragyogtak. Érdekes kontrasztot teremtett, mikor a magas regiszter áradó kristályhangjait törte meg a basszus súlyával. Örvénylő felső dallamhoz ellenszólamot is improvizált. Máskor jobb kezében állandóan rezegtek az oktávok, melyeknek ellentétét a legdiszharmonikusabb hangközökkel adta át.

ok-sd-nagyon-dobol.JPG

Serei Dániel hatalmas találékonysággal és a dinamika széles skáláján zenélt. A dob hangszíneit is kiemelte, például a szélétől befelé haladva. A pergődob oldalát is megszólaltatta. A régi vadászkürtön sejtelmes, hosszú értékeket, lehajló hangokat játszott.

sd-ok.JPG

A lebegő, szabad ötletektől a közönség is felszabadultan lebegett.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez