JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

NYC Jazz – Post-COVID – 2024 – 2. rész

A www.jazzma.hu évek óta Svájcban élő külföldi tudósítója, Dr. Szabó Csaba „hazalátogatott” az Amerikai Egyesült Államokba! – A szerk.

Pénteken, augusztus 13-án a jazzprogram ismét a Smalls-ban indult, ahol Dave Scott trombitás zenekara játszott.

scott.jpg

Dave hosszú éveken át különböző konzervatóriumokban tanított, és a modális jazz áll hozzá legközelebb. A zenekar ezen az estén is ezt a stílust képviselte, és egy valódi „supergroup" állt össze: Rich Perry szaxofonozott, Gary Versace zongorázott, ezúttal is John Hebert bőgőzött, és a doboknál a legendás Jeff Williams ült. Jeff Williams a '70-es években, Dave Liebman és Richie Beirach zenekaraiban játszott; a „Drum Ode” lemez az egyik nagyon híres projekt, amelyben Jeff részt vett. Aztán Angliába költözött, ahol konzervantóriumban tanított és saját zenekarokat vezetett. Kicsit beszélgettem vele a koncert után; jól van, nemrég költözött Lisszabonba, és az ottani zenei életbe kapcsolódott bele, de amikor teheti, járja a világot és továbbra is aktív zenész, és azt mondja, ne is emlegessen neki senki olyan elvont koncepciókat hogy "nyugdíj", vagy "pihenés".

smoke-bejarat.png

Utána felugrottam a Manhattan északi részén, a Harlemben lévő Smoke klubba, ahol Joe Farnsworth dobos „supergroupja" játszott a legendás Nicholas Payton trombitással, a „rising star" Sarah Hanahan szaxofonossal, Sullivan Fortner zongorista-fenoménnel, és a legendás Peter Washington bőgőssel. Szigorú, nagy energiájú szettet nyomtak; mint megtudtuk, Sarah nemrég jelentette meg első lemezét, amely egyből 5 csillagot kapott a DownBeat magazinban. Teltházas koncert volt, forró hangulattal.

farnsworth.jpg

Ezután visszamentem a Smalls-ba, ahol Donald Edwards dobos zenekara játszott, Abraham Burton-nel szaxofonon és Troy Davis-szel gitáron. Abraham Burton már régóta a Louis Hayes zenekar oszlopos tagja, de nemrég megjelentetett egy duólemezt is Lucian Ban zongoristával, amit mindenkinek ajánlok. Troy Davis, aki a legendás harsonás, Steve Davis fia, szintén remek zenész, amolyan Metheny/Scofield/Frisell hagyományokat követ – de hát van olyan fiatal gitáros, aki nem? Troy első lemeze most jelent meg. Ez a koncert is teltházas volt.

edwards.jpg

Ott maradtam a Smalls éjféli koncertjére is, amelyet Eric Wyatt szaxofonos tartott fiatal zenészekből álló kvartettjével. Eric Wyatt zenéje leginkább Sonny Rollins-t idézi számomra, és nem csak azért, mert Wyatt mester Sonny Rollins egyik régi szaxofonján játszik. Eric „munkája” az is, hogy az egyórás koncert után elinduló jam session káoszt moderálja és koordinálja – több-kevesebb sikerrel.

wyatt.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez