JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

NYC Jazz – Post-COVID – 2024 – 1. rész

A www.jazzma.hu évek óta Svájcban élő külföldi tudósítója, Dr. Szabó Csaba „hazalátogatott” az Amerikai Egyesült Államokba! – A szerk.

az-55-bar-bejarata.jpg

55-bar-megallito-tabla.jpg

Az 55 Bar (Christopher Street 55 a Greenich Village negyedben) a 80-as évektől kezdve működött, és Mike Stern, Jaco Pastorius, és megannyi más legendás zenész – Wayne Krantz, Adam Rogers, David Binney, Leni Stern, és sokan mások – játszott itt rendszeresen. A klub már a pandémia előtt felhalmozott egy nagy adósságcsomagot, és a lezárások végleg betettek neki. Voltak kétségbeesett kísérletek, koncertek és adománykérések, amelyek a klub megmentését célozták, de nem sikerült.

jazz-standard-kivulrol.jpg

jazz-standard-plakat.jpg

A Jazz Standard viszonylag újabb, előkelőbb klub volt: itt is sokszor léptek fel nemzetközi sztárok. Az elmúlt 15 év során itt láttam például Dr. Lonnie Smith-t, Ben Sidran-t, Allison Miller-t, Patricia Barber-t, Maria Schneider-t, Steve Grossman-t, és a Mingus Jazz Orchestra-t. De a pandémiás lezárások alatt és után nem sikerült megegyezniük a bérleti feltételekről, és nem nyitottak ki újra.

Az 55 Bar és a Jazz Standard tehát kiesett a múlt heti New York-i jazzprogramomból, és ez most már így is marad mindörökre. De így is maradt bőven jazz-klub a városban.

Csütörtökön, augusztus 15-én kezdődött a programom - Adam Kolker szaxofonos zenekarár néztem meg a Smalls klubban. John Hebert bőgőzött, Marc Copland zongorázott, és az eredetileg beígért Billy Hart helyett „csak" egy másik remek dobos, Anthony Pinciotti dobolt. Komplex zene, remek szólók, teltház.

kolker.jpg

A Smalls-tól csak egy rövid séta volt a Mezzrow klub. Ugyanúgy, mint a Smalls, ez a klub is Spike Wilner zongorista irányítása alatt áll. A Mezzrow-ban, ami kisebb és meghittebb hely, mint a Smalls, többnyire amolyan kamara-jazz kerül terítékre. Ezúttal Art Hirahara triója játszott, zongora-gitár-trombita felállásban. Gitáron a legendás Paul Bollenback játszott, akit a legtöbben Joey DeFrancesco zenekaraiból ismernek. Trombitán pedig egy ugyancsak remek zenész, Ron Horton muzsikált. A zenekar éppen aznap adta ki az új lemezét, és ez a koncert volt tulajdonképpen a lemezbemutatójuk.

hirahara.jpg

A koncert után ott maradtam a Mezzrow-ban, ha nem is az éjféli misére, de az éjjeli koncertre, amit a Ray Gallon Trio adott, a legendás Billy Drummond-dal a doboknál. Ray-nek nemrég jelent meg a legújabb lemeze, amelyen trióban játszik, és a még legendásabb Ron Carter és Lewis Nash a zenésztársai.

gallon.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez