JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

KÉPES BESZÁMOLÓ A HAJDÚSZOBOSZLÓI DIXIELAND NAPOKRÓL – 1. nap

Augusztus elején Maloschik Róbert a jazzma.hu-n ismertette a Hajdúszoboszlói Dixieland Napok programját. Az előzetes ismertetéshez képest a program nem változott.

Vasárnap este a gyógyfürdő előtt felállított kisszínpadon Makó László és az Augusztus Marching Band a Harangház szomszédságában "beharangozó" koncertjével kezdődött és a program szerint meneteltek a Szabadtéri Színpadhoz, ahol a közönség nagy tapssal fogadta játékukat. Ezzel kezdetét vette a koncert.

matrai-kartell.jpg

Az első együttes a MÁTRAI KARTELL volt, természetesen Mátrai Zoltán vezetésével.

Mátrai Zoltán ismert  a műfajban, több mint húsz éven át volt szólistája a kecskeméti Bohém Ragtime együttesnek, és most saját elképzeléseihez szervezett új társakat. Mátrai Zoltán - tenorszaxofon, klarinét, Pintér Tibor – gitár, Sárkány Sándor – bőgő, Suhajda Krisztián – dob, Mátrai György gitár és bendzsó összeállításban adtak nagy sikerű koncertet.

Az első bevezető számtól a búcsúzásig kiváló hangulat volt. (Megemlítem, hogy az ezer fős Szabadtéri Színpad már az első pillanattól megtelt.)

matrai-kartell-myrtill.JPG

A koncert végére Micheller Myrtill bejött színpadra és fokozta a kitűnő hangulatot, igazi jam session-t teremtett.

m-s.JPG

Következett a MYRTILL és a SWINGUISTIQUE.
Myrtill az elmúlt évtizedekben több formációban szerepelt Hajdúszoboszlón. (Emlékeztetőül: Szalóky Classic Band, Debreceni Big Band, Benkó Dixieland Band, és természetesen a saját együttesével.)
Rendkívül színes egyénisége és előadásmódja tette a szoboszlóiak egyik kedvencévé. Elszakadva a dixie hagyományoktól, műsorában régi magyar
slágerektől a legismertebb francia sanzonoktól az örökzöld jazz melódiákig terjed repertoárja. Kivételes énekes tudása és hangszíne tette a hazai élvonalba. Fesztiválok állandó fellépője és sikerének egyik fontos eleme, hogy állandó saját együttese ad világszínvonalú kíséretet.

myrtill-s.JPG

Az együttes tagjai: Micheller Myrtill - ének, Pintér Tibor - gitár, Sárkány Sándor - bőgő, Ladányi Gábor -gitár, Berdisz Tamás - dob.
Mátrai Zoltán viszonozta Myrtill beugrását és a legjobb hangulat tetőfokán belépett szaxofonjával és kiváló szólóival emelte a színvonalat.

Az est harmadik együttese a HOT JAZZ BAND volt.

Bényei Tamás - bendzsó, trombita, ének, Kovács Tamás - harsona, ének, Fodor László - klarinét, szaxofon, Szabó Lóránt - gitár, Juhász Zoltán - bőgő, Galbács István – dob.
A HJB fesztiválunk első meghívott együttese volt 29 évvel ezelőtt. Az eltelt
évtizedek alatt szinte rendszeres fellépők voltak nálunk. Gyakran megkérdezik
tőlem még ismeretlenek is, hogy mikor lesz a Hot Jazz Band koncertje.
Európai és amerikai fesztiválokon szereztek a magyar jazznek híveket, minden koncertjükre rendkívül felkészült fegyelemmel és precizitással készülnek fel. Kitűnő kapcsolatot tudnak pillanatok alatt kialakítani a közönséggel, de ezzel úgy gondolom nem mondok újat.

hjb-m.JPG

A remek hangulatban Mátrai Zoltán úgy érezte, hogy nem maradhat ki ebből, és remek szólóival belépett a Hot Jazz Band világába. Emlékezetes kitűnő hangulatos estét tudtunk magunk mögött.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez