JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Jazz a Márványteremben – A Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Verseny I. helyezettje: Pecek Lakatos Krisztián (2003. augusztus 29.)

Sokszáz/360.rész

21 évvel ezelőtt a nyári szünet után 2003. augusztus 29-én volt az első koncert nap Jazz a Márványteremben (eredeti címe Jazz at the Marble Hall lett volna a Jazz at the Philharmonic után szabadon…), de Magyar Rádió akkori alelnöke nem engedélyezte ezt a címet, mondván mi magyarok vagyunk. (Annak idején, amikor 1998-ban a zongoristák versenyével elindítottam ezt a sorozatot az elvtársakból és elvtársnőkből „urakká” és „úrnőkké” változott nagy okosok leszóltak engem, mikor a márciusi elődöntőt kineveztem „Határon túli magyarok” elődöntőjévé, ezek a köpönyegforgatók pedig azt mondták nekem, mit magyarkodsz… Igaz, ez 5 évvel azelőtt történt!)

Szóval visszatérve a 21 évvel ezelőtti augusztus 29-ére, a tavaszi bőgő verseny I. helyezettjét, Pecek Lakatos Krisztiánt hívtam meg, aki addigra a gálaesten játszhatott a verseny amerikai díszelnökével, John Patitucci-val, elkészíthette élete első CD-jét, nyáron pedig felléphetett a Zsámbék Jazz Open 2003-on. (Vajh, ki rendezhette ezeket?)

Az első három számot a szintén általam összeállított The Next Generation-nel (Bolla Gábor (1988) – tenorszaxofon, Szoszó (ma már Soso!) Lakatos Sándor (1987) – altszaxofon, PLK (1989) – bőgő, Mihalik Ábel (1987) – dob) játszotta.

1)      Miles Davis: Solar

2)      Dizzy Gillespie: Night in Tunisia

3)      John Coltrane: Cousin Mary

Alig pár héttel ezt a márványtermi koncertet megelőzőn a fiúk 3. helyezést értek el és Közönség-díjat kaptak a Getxo International Jazz Competition-ön Spanyolországban. (Vajon ki küldhette oda őket?)

Az ezt követő három számot az unokatestvéreivel közösen alakított Lakatos Trióval (Lakatos Adorján (1990) – zongora, PLK – bőgő, Pecek Lakatos András (1981) – dob) játszotta Krisztián. (Vajon kinek az ötlete volt ez a trió?)

4)      Paul Weston: I Should Care

5)      Pat Metheny: Always and Forever

6)      Richard Rodgers: Fallin’ in Love with Love

Talán mondanom sem kell, hogy totál teltház volt a Márványteremben, és mind a két együttes hangos tetszésnyilvánítást érdemelt ki a közönségtől.

Vissza a hírekhez