JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Alba Regia Feszt – a jazz-szívcsakra – 3. nap

2024. 08.10., szombat – Székesfehérvár.

mits-gergo-konferal.jpg

A fesztivál zárónapján 2024. augusztus 10-én, szombaton egy zseniális dobos zenekarával, nagyon erős kezdéssel indult a program.

A dallamos, fúziós jazzt játszó fiatal Szumper Ákos Group lehengerlő energiával és világszínvonalú kompozíciókkal aratott nagy sikert.

sza.jpg

sza2.jpg

Szumper Ákos egyike a legtehetségesebb magyar dobosoknak, aki fiatal kora ellenére már a Gretsch világmárka hivatalos képviselője és remek zeneszerző. Rengeteg formációban dolgozik, az Alba Regia Fesztről is Debrecenbe indult, hogy a Tomor Barnabás Project tagjaként is helyt álljon. A zenekar tagjai a legfiatalabb jazzgenerációból kerültek ki, Szumper Ákos zenekarvezető, zeneszerző dobos mellett

tk.jpg

gitáron Tury Krisztián,

ud.jpg

basszusgitáron Usztics Dániel,

lmo.jpg

billentyűs hangszereken Lukács Márton Örs,

bm-szaxofon.jpg

bm-ewi.jpg

szaxofonon és EWI-n Bartók Máté játszott elképesztő virtuozitással.

szumper-vege.jpg

Egy tavalyi, 2023 év végi felvételen hallható-látható, hogy a csapat mire képes Szumper Ákos darabjának interpretálásakor. A dal a négyszeres Grammy-díjas amerikai gitáros Dean Brown számára és közreműködésével készült, aki sajnos nem sokkal a felvételkészítése után, idén januárban elhunyt:

https://www.youtube.com/watch?v=uXHMwFdy5fU

A második fellépő a Szent István Múzeum kertjében mutatta be szólóműsorát.

od-es-a-kozonseg.jpg

od1.jpg

od2.jpg

Oláh Dezső folytatta a nagyon sok nézőt vonzó, emberközeli, személyes és hatalmas sikert arató estek sorát. Egy nagy tudású, érzékeny, letisztult zenei világú művészt hallhatott a közönség. Saját darabok és feldolgozások hangzottak el a jazzt a klasszikus zenei magasságba emelve, fantasztikus hangszeres tudással és kedves közvetlenséggel.

szakcsi-jr-kozonsege.jpg

A nagyszínpadon a Szakcsi Jr. Renaissance nevű formáció adta a magas színvonalú koncertek sorából is kiemelkedő, a magyar roma jazz Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Balázs Elemér által is fémjelzett vonulatát folytató előadásban.

szakcsi-jr.jpg

szakcsi-jr-2.jpg

Az édesapja zenei örökségét folytató Szakcsi Jr. fantasztikus darabjait egy magyar jazz legenda, a hosszú szünet után újra színpadra álló Torma Rudolf basszusgitáros

tr.jpg

és a legfiatalabb korosztály nagy tehetségei, az énekes Claudia Castagno (Garay Attila jazz zongorista unokája),

cc.jpg

a gitáros Varga Balázs (Pat Metheny magyarul)

vb.jpg

és az elképesztően színes dobjátékával varázsló 21 éves Fazekas Tamás.

ft.jpg

Koncertjük egy hatalmas érzelmi áradás volt nagyívű szólókkal. A fúziós jazz aranykorát idézték a Fender Rhodes hangszínnel és Szakcsi Jr. kompozícióival. Torma Rudolf, a magyar Jaco Pastorius bölcs és robosztus játékával, Claudia Castagno Flora Purimot idéző barna énekével, Varga Balázs szárnyaló, könnyed, kristálytiszta gitárjátékával, és a már dicsért Fazekas Tamás egy pillanatra sem lankadó dob hangfestésével.

zr-s5.jpg

A záró produkció a Symbiosis 5 produkciója volt a csantavéri születésű Zabos Regina közreműködésével.

A fiatal zenekar egy összeszokott ötösfogat, izgalmas, szépen hangszerelt saját kompozíciókat és feldolgozásokat is játszottak.

zr.jpg

A nagyon kedves, a közönséggel azonnal közvetlen kapcsolatot kialakítani képes Zabos Regina, bár délvidéki születésű, de öt évig élt és tanult Székesfehérváron a Kodolányi János Egyetem Jazz tanszékén, otthonosan érezte magát a hazai pályán. A Fehérvár Hangja tehetségkutatót 2015-ben megnyerte, és már volt egy nagyszínpados meghívása az Alba Regia Jazz Fesztre is, ami akkor 2019-ben egy nagy eső miatt elmaradt. Most egy sikeres, családias hangulatú fellépéssel és remek zenekarral pótolta a koncertet a mindig mosolygó, rendkívül közvetlen és nagyon szép hangú, tehetséges énekesnő.

zr1.jpg

A Symbiosis 5 tagjai:

Gergely Edvárd szaxofon,

dm.jpg

Virág Benedek gitár,

virag-gitar.jpg

Kapolcsi-Szabó Levente zongora,

kszl.jpg

Gyányi Tamás bőgő

gyt.jpg

Majsai Roland dob.

mr.jpg

Koncertjük szép zárása volt a hibátlan szervezésű, kiemelkedő hangminőségű a magyar jazz felső kategóriás szereplőit felvonultató tízéves fesztiválnak.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez