JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 12.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.
Jazz-tehetségek versenye2024. szeptember 06.

Hírek

Alba Regia Feszt – a jazz-szívcsakra – 2. nap

2024. 08.09., péntek – Székesfehérvár.

vt-konferal.jpg

Pénteken, augusztus 9-én még éppen elviselhető mediterrán klímában folytatódott az Alba Regia Jazz Feszt 2024.

Antal Gábor triója az akusztikus, progresszív, dallamos kamarajazz legnemesebb hagyományait folytatja. Mesterien kidolgozott, dallamközpontú, tökéletes szakmai tudást igénylő Antal Gábor szerzeményeket hallhatott a nagyszámú közönség.

ag.jpg

A számos stílusirányzatot eklektikus antali világban szintetizáló darabokat a zongorista, zeneszerző, zenekarvezető Antal Gábor,

szgy.jpg

Szentgallay György basszusgitáros,

vsz.jpg

és az egy éve a triót erősítő fiatal dobos, Varga Szabolcs keltette életre.

Játékos jazz mesék virtuóz szólamokkal, meglepő hangulat és ritmus váltásokkal, lefegyverző könnyedséggel és kedvességgel. A második nap első produkciója megérdemelt sikert aratott az eddig megjelent három Antal Gábor Trió album darabjaiból válogatott műsorukkal. Az akusztikus triójáték brilliáns fiatal csapata saját hangú folytatója az Eugen Cicero, Sárik Péter nevéhez is fűződő zenei hagyománynak.

ag-trio-vege.jpg

A Szent István Király Múzeum udvarát ezen a napon is megtöltötték az érdeklődők.

bm-es-a-kozonseg-2.jpg

A szólókoncertek intim terében, minimális erősítéssel és pisszenés nélküli, koncentrált közönség figyelemmel megszülető előadások a lehető legközelebb hozzák előadót és hallgatót. Az előző napi Oláh Krisztián zongora varázslata után, pénteken Birta Miklós mágikus gitárjátéka nyitotta meg a zenei dimenziókaput a közönség előtt.

bm-es-a-kozonseg.jpg

bm-2.jpg

Saját szerzemények és feldolgozások egy kamarazenekar sokszínűségét idézve szólaltak meg minimális loop használattal, lélegzetelállító finomsággal és érzelmi gazdagsággal, Birta-féle utánozhatatlan játék technikával. A múzeumkerti szólókoncertek személyessége, szobakoncert intimitása a fesztivál egyik meghatározó színfoltja lett az idén az elmélyült alkotói és befogadói interakciókhoz. Már többször hallottam a Kodolányi János Egyetem Jazztanszék professzorát szólóban, közreműködőként és zenekarával is világszínvonalon játszani, de ez a koncert számomra a fesztivál egyik csúcspontja volt.

bm.jpg

A nagyszínpadon a magyar swing alapú jazz „nagyágyú”ja, a Gyárfás István Trió izzította a hangulatot és töltötte be Székesfehérvár Bartók Béla terét hamisítatlan JAZZ-zel.

gyafi.jpg

A Gyárfás „Gyafi” István gitáros és zeneapuka a hagyományos jazzgitár művészet apostola. Rendkívül aktív, szinte minden nap játszik különböző formációkkal a jazzoktatás mellett.

oz.jpg

A trió bőgőse a székesfehérvári Oláh Zoltán, dobosa Cseh Balázs, a magyar jazzélet minden kilométerkőnél felbukkanó jeles szereplői.

csb.jpg

Az Alba Regia Feszt 2019-en legutóbb Deseő Csaba jazz hegedűművész vendégjátékával adott felejthetetlen koncertet a Gyárfás Trió. A közönséget magával ragadó, klasszikus jazz keretek között felcsendülő improvizatív örömzene tökéletes megtestesítője a hármasfogat. A felszabadult csapatjáték, az improvizációk labdaként pattogó passzolgatása napfényes hangulatot varázsolt a lassan besötétedő helyszínre. Mosolygó zenészek, mesteri hangszeres sziporkák, pozitív energiaáramlás Gyafi vezényletével.

A koncert második részében egy Fábián Julival játszott, napra pontosan húsz évvel ezelőtti debreceni koncertre emlékezve konferálta fel Gyárfás István a fiatal jazz énekes generáció fényes hangú díváját, Molnár Enikőt.

me.jpg

gyafi-trio-me.jpg

Az énekesnővel vált kerekké a produkció, az amerikai jazz fénykorát varázsolták a székesfehérvári éjszakába. Fantasztikus jazzkombót hallhatott a színes, csecsemőktől az örök fiatal, kilencvenes korosztályt is képviselő, rendkívül barátságos, zeneszerető közönség.

gyafi-trio-es-kozonseg.jpg

gyafi-triome-vege.jpg

vt-felkonferalja-a-bluest.jpg

A zárókoncert egy amerikai blues zenész, Garrick Davis World Blues című műsora volt székesfehérvári ütőspartnerével, Szakál Bélával, ami jazzhez csak zenetörténeti szempontból kapcsolódott.

nager-blues-gitaros.jpg

helyi-utos.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez