JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. szeptember 19.
Olvasói levél2024. szeptember 19.
Lukács Miklós: Timeless2024. szeptember 09.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 438. rész: Geri Edit

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 161 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Geri Edit tartunk. 13 év és 5 hónap alatt eddig 438 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Geri Edit

geri-edit.jpg

Budapesten született 1960. augusztus 1-én.

1966-tól 1974-ig tagja volt a Botka Valéria és Csányi László által vezetett Magyar Rádió és Televízió Gyermekkórusának, majd a Veres Pálné Gimnázium kórusának.

Magánúton jazz zongorát tanult Binder Károlytól.

1978-ban felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz tanszakára, ahol énektanára Vukán György, hangképzéstanára Németh Mária volt.

Itt 1981-ben szerzett oklevelet és a Postás Zeneiskola jazz énektanáraként a Jazztanszak előképzőjén tanított, 1986-ig.

1984-től 2 évig a Várkonyi Mátyás és Miklós Tíbor által vezetett egykori Rock Szinház énektanára, emellett közreműködött egy sor emlékezetes produkcióban , köztük a Hair, Chess és a Jesus Christus Superstar musicalekben.

1979 és 1986 között fellépett az ország szinte valamennyi jazzklubjában, szerepelt a Jazztanszak legtöbb tanárával és egy önálló trióban a zongorista Bori Viktorral és a bőgős Fodor Tiborral

Egyik alapítótagja volt a Vocaleast énekegyüttesnek, amely amerikai jazz standardeket adott elő, saját hangszerelésben. A 4 énekes: Geri Edit, Illy Dorka, Winand Gábor és Koplányi Gergely fellépett a koppenhágai Peace fesztiválon, és közreműködött a Macskafogók című egészestés rajzfilm kísérőzenéjében.

Geri Edit közreműködött Udvaros Dorottya, Soltész Rezső, Komár László és mások lemezein, vokálozott Hazel O’Connor-ral itthon és az egykori Jugoszláviában.

Énekelt a Deák Big Banddel, szerepel az „Amire a világ táncolt” című TV sorozat 4 részében, sok más mellett Bontovics Katival, Cserháti Zsuzsával, Postási Julival, Winand Gáborral. 1987 és 95 között Dániában és Norvégiában szerepelt a basszusgitáros Torontáli István együttesével.

1995-ben Norvégiában telepedett le, férje, munkája mellett hangtechnikus és basszusgitáros. Geri Edit 1996 óta az Askeri Szabadegyetemen dolgozik, emellett fellép jazzénekesként klubokban, koncerteken.

Együtt szerepelt Henrik Ostdal dobossal, Arne Stromberg és Terje Johanson trombitásokkal, a bőgős Aleksander Grieggel, aki a híres zeneszerző dédunokája, a zongorista Sárközi Ferenc triójával, a Harald Gundhus zenekarral.

Fellépett többek közt a Kragerö-i és Vardeni Jazzfesztiválokon.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez